Toeristen Informatie Nederland

Dantumadiel

Dantumadiel is een gemeente in het noordoosten van de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente heeft een oppervlakte van 87 km², waarvan 1,78 km² water. De gemeente Dantumadiel is binnen de streek van de Friese Wouden centraal gelegen in de Dokkumer Wouden. De gemeente Dantumadiel omvat de volgende dorpen:

Inwoners per 1-1-2021

Broeksterwâld 1.166
Damwâld 5.584
De Falom 262
De Westereen 5.061
Driezum 942
Feanwâlden 3.612
Readtsjerk 177
Rinsumageast 1.125
Sibrandahûs 42
Wâlterswâld 971
Totaal aantal inwoners 18.942

Naast deze dorpen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen: 

  • Kuikhorne (Kûkherne) (deels)
  • Oostwoud (Eastwâld)

Overnachten in Dantumadiel

De gemeente Dantumadeel is rijk aan natuurschoon en biedt meerdere mogelijkheden voor recreatie en overnachten. De gemeente kent een grote verscheidenheid in het landschap en een rijke cultuurhistorie. Bezoek tijdens u verblijf een aantal natuurgebieden zoals “De Houtwiel”, “Sippenfennen” en het “Ottema Wiersmareservaat”. Deze gebieden zijn over het algemeen toegankelijk voor natuurliefhebbers. Met de kano en fluisterboten kan men onder andere vanuit Veenwoudsterwal genieten van het naastgelegen natuurgebied. Wanneer men wandelt of fietst over de “Goddeloze Singel” komt men langs het natuurgebied “De Houtwiel”.

Ook zijn er langs de kant van het water zijn voldoende mogelijkheden om een hengel uit te werpen. Er is uniek viswater (in “het Buitenveld” en langs “de Zwemmer”). Bij het recreatieterrein in Zwaagwesteinde is een vissteiger voor mindervaliden en nabij de “Pottenbakkersbrug” en het “Eeltjemeer” zullen openbare trailerhellingen worden gerealiseerd. Voor de toervaarders zijn in de gemeente aanlegplaatsen van “de Marrekrite” en havens. In de hele gemeente zijn mogelijkheden om te overnachten op één van de vele (mini)campings, Bed en Brochjes of in één van de twee hotels.

Wandelen in Dantumadiel

Wandelen rond Dantumadeel is een van de beste manieren om meer van het landschap te zien. U vind hier een overzicht van de mooiste wandelroutes binnen de gemeente. Geschikt voor de kleine korte afstand wandelaar alsmede voor de stevige stappers.

Bezienswaardigheden in Dantumadiel

Museum ‘t Fiskershúske
In het openluchtmuseum ‘t Fiskershúsk worden herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en visserscultuur tentoongesteld. Het museum ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat.

Mole Anjum – Molenmuseum De Eendracht
De windmolen “De Eendracht” werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1511. Van 1969 tot 1972 werd de molen weer in gebruik genomen. Het wordt op zaterdag in gebruik genomen en is te bezichtigen. Vanuit de ramen aan de molenkop heb je een prachtig uitzicht over Anjum en de omgeving. Daarnaast zijn in de molen oude landbouwwerktuigen te zien.

Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Op de fiets even afstappen, want het bruggetje is niet echt geschikt om er overheen te fietsen

Mariakerk Wierum
De kerk is oorspronkelijk rond 1200 gebouwd op een heuvel in het centrum van het dorp. Door overstromingen verdween de noordkant van het dorp in zee en stond de kerk aan de rand van het dorp aan de oever van de kust. De kerk werd in 1912 grotendeels gerenoveerd. Schip en koor werden vervangen. De oude toren en de westzijde – een verkleind westers werk – van de kerk werden gespaard. Veel van de gewelven en bogen van de oude kerk zijn ook bewaard gebleven.

Vogelkijkhut Reid om ‘e Krite
In deze bijzondere vogelkijkhut klim je niet omhoog maar ga je naar binnen. Er hangt een elektronisch informatiebord waar je veel leert over de vogels en ze klinken.