Toeristen Informatie Nederland

Achtkarspelen

Achtkarspelen is een gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente telt 27.873 inwoners per 1 augustus 2020 en heeft een oppervlakte van 103,98 km². De gemeente Achtkarspelen omvat de dorpen Augustinusga, Boelenslaan, Buitenpost, Drogeham, Gerkesklooster en Stroobos, Harkema, Kootstertille, Surhuisterveen, Surhuizum, Twijzel en Twijzelerheide. Dat zijn in totaal 12 dorpen. De gemeente heeft één treinstation: station Buitenpost. Hier stoppen de snel- en stoptreinen van Arriva in de richting van Leeuwarden en Groningen.

Overnachten in Achtkarspelen

In het mooie en open landschap van Friesland ligt het dorp Buitenpost. Het dorp is gelegen in de gemeente Achtkarspelen, niet ver van de mooie steden Leeuwarden en Dokkum. Het landschap rondom de vakantiehuizen in Buitenpost leent zich uitstekend voor lange fiets- en wandeltochten waarbij je kunt genieten van mooie vergezichten en steeds veranderende wolkenluchten. Het indrukwekkende Nationaal Park Lauwersmeer is gemakkelijk te bereiken vanuit het dorp Buitenpost. Hier kun je uren dwalen en volop genieten van de mooie natuur. Een avontuurlijke wadlooptocht is ook zeker aan te raden!

Wandelen & fietsen in Achtkarspelen

De ‘vrije’ fietsers en wandelaars in Achtkarspelen kunnen natuurlijk gebruik maken van de bestaande wegen en paden, want daartoe behoren ook enkele landschappelijke fraaie, onverharde wegen. Enkele mooie korte fietsverbindingen zijn:

 • het Swaddepaed bij Twijzelerheide
 • het fietspad van Buitenpost via het Paradyske naar Kollum
 • het fietspad langs de Feanster Feart (tussen Harkema en Surhuisterveen)
 • het Langpaed van Surhuizum naar Roodeschuur
 • de Koaisreed bij Surhuizum
 • de Mûntsegroppe bij Harkema
 • het fietspad langs riviertje De Swadde tussen Buitenpost en Veenklooster.

 

Landschapsbeheer Friesland heeft zoveel mogelijk oude voetpaden in ere herstelt. In samenwerking met veel vrijwilligers in en rond de dorpen zijn veel verdwenen en deels nog bestaande voetpaden geïnventariseerd. Deze paden of restanten ervan zijn waar mogelijk hersteld en verbonden met bestaande wandelmogelijkheden. Zo zijn nieuwe, volwaardige wandelroutes ontstaan. In totaal gaat het om een netwerk van 400 kilometer verdeeld over vijftig oude en nieuwe wandelpaden in Noordoost-Friesland. Deze paden zijn door knooppunten met elkaar verbonden, maar kunnen ook als zelfstandige wandeling worden gelopen. De startpunten van de meeste paden zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer en in de nabijheid van parkeergelegenheid.

Winkelen in Achtkarspelen

 • De winkels in Achtkarspelen zijn vooral gericht op de dagelijkse levensbehoeften, zoals de warme bakker, viswinkel of slijterij. Maar u treft in Achtkarspelen ook winkels met boeken, huishoudelijke artikelen en drogistartikelen aan. Winkelstraten waar u in Achtkarspelen kunt winkelen zijn de Gedempte Vaart en De Kolk in Surhuisterveen en de Kerkstraat in Buitenpost.

  Markten
  In de gemeente Achtkarspelen zijn twee weekmarkten. Deze worden gehouden in Buitenpost en Surhuisterveen. Informatie over de standplaatsen kunt u krijgen bij de gemeente Achtkarspelen, u kunt bellen naar 14 0511 (zonder netnummer) of stuur een mail naar gemeente@achtkarspelen.nl.