Toeristen Informatie Nederland

Regio Friesland

Toeristen Informatie Friesland

Friesland is een provincie gelegen in het noorden van Nederland. De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door Overijssel en Flevoland.

Een vakantie in Friesland biedt u vele bezienswaardigheden; van uitgestrekte landschappen met boerderijen, bossen en heidevelden tot het waddengebied in het noorden van Friesland. Hier kunt u eventueel wadlopen. Stavoren is de oudste Friese stad. Dokkum is iets ‘jonger’, maar wel een van de mooiste Friese steden. Binnen de oude stadswallen staan namelijk prachtige monumenten aan fraaie grachten. De stad Harlingen is net een openluchtmuseum, met wel vijfhonderd gevels op de monumentenlijst. Harlingen is ook bekend om De Visserijdagen. Dit is een vier dagen durend volksfeest voor jong en oud. Centraal staat het promoten van de stad Harlingen, de haven van Harlingen en de visserij. De Visserijdagen Harlingen worden sinds 1959 gevierd in de laatste week van augustus. In de eerste jaren duurde dit slechts 1 dag. Later werd dit naar 4 dagen uitgebreid. Het feest richtte zich de afgelopen jaren op allerlei culturele en volkse evenementen zoals muziek, zang, dans, visserij, sportieve evenementen, markten, kermis, legervoertuigen, geschiedenis, kunst, animatie enz. In 2010 werd het uitgeroepen tot het beste regio-evenement van Nederland. Dit evenement is zeker de moeite waard als u vakantie viert in Friesland en is geliefd bij jong & oud.

Friesland bestaat voor ongeveer 15% uit water. Daarom is Friesland een eldorado voor watersporters! Wie kent niet de bekende Friese Elfstedentocht. Dit is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friese Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De laatste tocht vond plaats in 1997.

Een ander jaarlijks terugkerend evenement in de watersport is het Skûtsjesilen. Skûtsjesilen is een ander woord voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen. Dit gebeurd altijd in de zomermaanden. De wedstrijddatums vind u op de website van het Skûtsjesilen.

Friesland is bij uitstek geschikt voor diverse watersporten; vele vakantieaccommodaties liggen dan ook aan het water. Maar er is nog veel meer te beleven. Wilt u ook genieten van deze mooie provincie.U vindt bij ons dan ook een ruim aanbod aan familiecampings, boerencampings, minicampings, camperplaatsenvakantiebungalowsbed & breakfast, vakantieparken en hotels. Wij hebben voor u de beste vakantiebestemmingen geselecteerd. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.