Toeristen Informatie Nederland

Noordoostpolder

De Noordoostpolder is niet alleen een polder, maar ook een gemeente en landstreek gelegen in de provincie Flevoland. De grootste plaats van deze gemeente is Emmeloord, waar ook het gemeentehuis staat. De Noordoostpolder is hoofdzakelijk een agrarische gemeente met veel akkerbouw. Aan de westkust van de polder is een groot windpark Windpark Noordoostpolder aangelegd.

Noordoostpolder is ontgonnen uit de klei en drooggelegd in 1942. Tijdens de oorlog was het een ideale schuilplaats voor mensen. Toen werd de N.O.Polder ook wel het Nederlands Onderduikers Paradijs genoemd. De eilanden Schokland en Urk kwamen binnen de dijken van de nieuwe polder en werden daarmee ingepolderd. De polder ligt onder N.A.P. en het laagste punt ligt zes meter onder de zeespiegel. Alle hoogtes in Nederland worden gemeten ten opzichte van hetzelfde niveau, het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Noordoostpolder is het noordelijkste deel van Flevoland.

Windpark Noordoostpolder

Langs de dijken van het IJsselmeer aan de westkant van de Noordoostpolder ligt een van de grootste windparken van Nederland met in totaal 86 windturbines op het land en in het water. Windpark Noordoostpolder bestaat uit drie deelprojecten, waarvan twee op het land en een in het water. Dit windpark is het grootste windpark van Nederland en kan jaarlijks met 86 molens circa 1,4 miljard kWh schone, duurzame elektriciteit opwekken. Genoeg om jaarlijks ruim 400.000 huishoudens van stroom te voorzien. Daarmee is Windpark Noordoostpolder een Europese koploper.

Wandelen en fietsen in de noordoostpolder

Als u op de dijk fietst, kunt u het hoogteverschil van water en land heel goed zien. In het polderlandschap wisselen weilanden, water en bos elkaar af. Van bovenaf gezien is Noordoostpolder tijdens de tulpentijd (vanaf half april tot begin mei) één groot kleurrijk palet. Percelen bloeiende tulpen, frisgroene akkers en boomgaarden wisselen elkaar af. Prachtig om doorheen te fietsen, te wandelen of langs te rijden.

Kom van de prachtige natuur in de Noordoostpolder genieten! Maak een wandeling door het Voorsterbos en bewonder de unieke waterloopkundige modellen in het Waterloopbos. Het Bezoekerscentrum Waterloopbos is het ideale startpunt voor een bezoek aan de Noordoostpolder.

Must Sees: 

  • Bezoekerscentrum Waterloopbos: Hier liggen de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen.
  • Voorsterbos: Dit is één van de oudste bossen van Flevoland. Voor kinderen is er het konijnenpad en de waterspeelplek.
  • Zwarte Meer: Dit is een natuurgebied vol bijzondere vogels, waaronder de zeldzame grote karekiet. 
  • Ramspoltoren: Hier kijkt u uit over het weidse landschap van de Noordoostpolder.

Overnachten in Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vind u rust, natuur en ruimte. Geniet van de omgeving en wissel dit af met één van de schitterende musea in de buurt. Of u nou een weekendje, midweek of weekje weg wilt, er is altijd wel een camping, vakantiehuis of hotel in Noordoostpolder voor u bij!