Het museum stelt de architectuur centraal in een permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Daarnaast organiseert Museum Nagele wisselexposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Sinds 1998 is Museum Nagele gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, die gebouwd is door de architecten T. Taen en T. Nix.
Openingstijden
Donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur
Omgeving
Nagele is een dorp in de Noordoostpolder ten zuiden van Emmeloord. Het dorp is vernoemd naar een eiland, de Nagel, dat net als Schokland en Urk in de Zuiderzee lag. In de Middeleeuwen is Nagele in de golven verdwenen. Er is een supermarkt, café-restaurant en verschillende andere kleine voorzieningen. Op steenworp afstand van de dorpskern ligt Schokkerhaven. Het is het laatste van de tien dorpen in de Noordoostpolder.
Door de enorme veranderingen in de vijftiger jaren werd besloten om bij Nagele geen arbeiderswoningen meer te bouwen bij de boerderijen maar de landarbeiders in het dorp te laten wonen. Om ook meer leefbaarheid in het dorp te krijgen kon men in die tijd ook als niet poldergebondenen een woning in Nagele huren. Zodoende was Nagele eigenlijk het eerste dorp waar zich vrij veel randstedelingen vestigden.
Het dorp staat bekend om haar bijzondere architectuur, met de platte daken. In het museum in Nagele, waar architectuur centraal staat, is hier meer over te leren.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.