De Stekkentuin is een zelf ontworpen en eigenhandig aangelegde boerderijtuin, met speelse ronde borders. Bladkleur, -vorm en -structuur spelen een belangrijke rol.. Door gebruik te maken van grijs-, rood- en bontbladige planten, heesters en bomen is hier een tuin gecreëerd, die van maart tot in oktober blijft boeien, ook ZONDER bloei. In de borders kan men o.a. genieten van grote collecties voorjaarsbollen (bestaande uit sneeuwklokjes, Iris reticulata, Scilla, Anemone blanda, Muscari en Narcissen), Cyclamen, Helleborussen, Hosta’s , Hydrangea’s, een Stokrozenverzameling van ruim 150 exemplaren in vele kleurschakeringen, Sierdistels, Siergrassen, Sedums, Varens etc.. In het gazon ligt een verzonken niervormige vijver.
De wandeling door de seizoenen start in februari/maart met de bloei van de ruim 400 verschillende Helleborussen:vele soorten met diverse bladvormen en prachtige bloemen in vele kleurschakeringen. Zowel Atropurpurea, Dumetorum, Purpurascens, Virides, Thibetanus, als Picotee, dubbele- en anemoonbloemigen zorgen er voor, dat de tuin er in het vroege voorjaar al uitnodigend uit ziet. Op het erf staan meer dan 200 eigen zaailingen te bloeien. In die tijd is de tuin ook geopend op afspraak en worden er op de vrijdagen en zaterdagen Helleborusdagen gehouden.
Openingstijden:
— 1 maart tot 1 oktober : elke vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
— Alle andere dagen op afspraak, ook ’s avonds.
— Groepen alleen op afspraak.
Open dagen/weekenden
** Helleborusdagen in maart
** Tulpenroute met Tuinenroute in april/mei
** ‘Tuinieren in Flevoland’ in juni i.s.m. drie andere tuinen in de buurt
** Stokrozen- en Hortensia dagen in juli i.s.m. twee kwekerijen in de buurt.
** ‘Kleurrijke Poldertuinen Vol Geur’ in augustus i.s.m. drie tuinen in de buurt
Omgeving
Espel ligt in het westen van de gemeente Noordoostpolder, op drie kilometer afstand van de IJsselmeerdijk tussen Urk en Lemmer centraal in ons land. Er zijn filevrije verbindingen met de Randstad en het noorden van ons land. Het dorp ligt op fietsafstand van het merengebied in Friesland en heeft een busverbinding met Emmeloord, Lemmer en Sneek.
De bouw van Espel is in 1956 begonnen. De aanleg van het dorp is aangepast aan de verkaveling van de Noordoostpolder. De huizen van Espel zijn gebouwd op de breedte van een kavel van 300 meter.
Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door een Ducdalf aan een waterpartij, een kerk, winkels en een café-restaurant. Er zijn meerdere voorzieningen op sportgebied, waaronder sport- en voetbalvelden, tennisbanen, een ijsbaan, een jeu-de-boules-baan en een bowlingcentrum met wedstrijdbanen.
Er wonen in en om het dorp ongeveer 1400 mensen. Espel heeft een rijk en bloeiend verenigingsleven. De belangen van de bewoners worden door een dorpsvereniging behartigd. Er wordt jaarlijks in juni een dorpsfeest georganiseerd, met tal van activiteiten.
Een groene zoom omsluit Espel aan drie zijden. Het dorp is ruim en vriendelijk opgezet. Alle woningen hebben een tuin. Er is in en om het dorp veel groen; een plantsoen, speelgrasvelden, bos, een hertenkamp en kinderspeelplaatsen. Fietspaden, wandelpaden en landelijke wegen bieden de mogelijkheid om van het polderlandschap te genieten. Op de boerderijen in de omgeving van Espel is akkerbouw de hoofdmoot, maar ook bloembollenteelt neemt een belangrijke plaats in. Enkele bedrijven hebben vee zoals koeien, kippen, varkens, schapen en eenden.
Wie in het voorjaar een bezoek aan Espel brengt wordt op weg naar het letterlijk bloeiende dorp getrakteerd op de vele kleurrijke bloembollenvelden, wat doet denken aan een schilderij van Mondriaan. In het centrum van het dorp symboliseert het fraaie en vernieuwde Ducdalfpark de bloei van Espel. De sierteelt is een groeiende sector met onder andere de teelt van tulpen en lelies. Tientallen bedrijven in en om het dorp hebben hiermee te maken. Er is een industrieterrein voor bedrijven die verwant zijn aan de agrarische sector.
Aan de rand van de Noordoostpolder, langs de IJsselmeerdijk, op het grondgebied van Espel ligt een groot windmolenpark met vijftig molens. De windmolens wekken milieuvriendelijke elektriciteit op. Het windmolenpark biedt een bijzonder indrukwekkend aanzicht. Langs de dijk is een fietsboulevard aangelegd, zodat u al fietsend kunt genieten van het uitzicht over het water met de molens langs de dijk.
Het oorspronkelijke dorp heeft een afmeting van een landbouwkavel van 300 x 900 meter met een rechthoekige begrenzing. Architect M. Duintjer uit Amsterdam ontwierp het dorp in oktober 1952. De ontwerper wilde het dorp toen al zo groen mogelijk en voornamelijk toegankelijk voor fietsen houden met de bebouwing in strakke lijnen. Het centrum in een tee vorm. In 1956 werd het plan enigszins aangepast, zodat er ook ruimte was voor auto’s, met autotoegankelijke wegen en parkeerplaatsen. Later werd Espel uitgebreid met nieuwbouw in hofjes. Ook voor de komende tien jaar wordt er weer enkele malen nieuwbouw met voornamelijk koopwoningen gerealiseerd. Zodat Espel verder zal groeien en bloeien. De naam Espel is afgeleid van het plaatsje Espel, Espelbergh of Espelo, wat in lang vervlogen tijden ten noorden van Urk lag. Dit gebied werd opgeslokt door de Zuiderzee totdat het in 1942 ingepolderd werd.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.