Toeristen Informatie Nederland

Almere

Almere is een stad en gemeente in de provincie Flevoland, in de polder Zuidelijk Flevoland. Almere grenst aan de landzijde aan de gemeenten Lelystad en Zeewolde. Aan zijn waterkant ligt Almere aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. De stad ligt, op de dijken na, geheel onder zeeniveau (2 tot 5 meter).De gemeente Almere bestaat uit de volgende stadsdelen:

  • Almere Stad
  • Almere Haven
  • Almere Buiten
  • Almere Hout
  • Almere Poort

Bezienswaardigheden in Almere

Een bezoek aan Almere is altijd verrassend anders. De jongste stad van Nederland heeft veel te bieden en is zeker niet saai! Ontdek de moderne architectuur, geniet van de natuur en beleef Almere. Of u nu een dagje, weekend of een hele week Almere bezoekt, u zult zich geen moment vervelen. Bijna alle steden in Nederland hebben een kern het gebouwen uit de zeventiende en zestiende eeuw. Almere heeft deze niet. Toch zijn er wel een aantal bezienswaardigheden in Almere. Almere heeft geen rijksmonumenten. In Almere zijn er wel twee oorlogsmonumenten. Het bekendste is het Bos der Onverzettelijken. Het Nationaal monument Bos der Onverzettelijken wil de boodschap uitdragen, dat voor vrijheid, democratie en mensenrechten altijd moet worden gestreden en spoort daartoe de jongere generaties aan tot strijdbare waakzaamheid. Het Bos wil een blijvende herinnering zijn, die de relatie legt tussen verleden en toekomst. Alle 2 herdenken ze de Tweede Wereldoorlog. De andere heet de Dolfijn. Het monument ‘De Dolfijn’ in Almere is een beeld van aluminium, geplaatst op een tafel van zwart granito. Het gedenkteken is 1 meter 10 hoog, 1 meter 50 breed en 2 meter 10 diep. In het tafelblad zijn de dagen, maanden en jaren van 10 mei 1940 tot en met 15 augustus 1945 gegraveerd. Het beeld is geplaatst bij de overgang over de Marktgracht/Kerkgracht te Almere Haven.

De gemeente Almere investeert in gebouwen die een beetje bijzonder moeten zijn. De Citadel is hier een goed bijvoorbeeld van. De nieuwe bibliotheek is een gebouw dat een bibliotheek en een appartementencomplex in één is. Schouwburg Almere is een theater dat drijf op het water. The Wave is een wooncomplex in Almere Haven. Het gebouw heeft de vorm van een golf. Ooit was er een plan om in Almere een middeleeuws kasteel te bouwen. Hier is wel aan begonnen, maar het is nooit afgemaakt. Kasteel Almere is wel te bewonderen als ruïne. In Almere ligt ook een bos genaamd, het Vroege Vogelbos.

Winkelen in Almere

Het stadshart van Almere Stad heeft het grootste winkelgebied van Almere en is een van de grootste winkelcentra van Nederland. Ook Almere Haven en Almere Buiten hebben forse winkelgebieden. Sinds 2006 mogen winkels in heel Almere op zondagen geopend zijn. Hoewel niet alle winkels hiervan gebruikmaken, zijn veel supermarkten, bouwmarkten en tuincentra iedere zondag open, alsmede een groeiend aantal kleinere winkels in het nieuwe stadshart. Elke laatste zondag van de maand kent Almere een ‘officiële’ koopzondag, waarop vrijwel alle winkels open zijn. Het centrum van Almere Stad is verkozen tot beste binnenstad van Nederland.

Overnachten in Almere

Wilt u op een bijzondere manier overnachten in Almere? Bij Marina Parcs boekt u een accommodatie in de jachthaven, Marina Muiderzand. Niet alleen de locatie maar ook de unieke accommodaties en het fraaie duinlandschap maken het tot een ervaring die u niet snel gaat vergeten. U verblijft in Almere direct aan het Markermeer en kunt kiezen uit verschillende type accommodaties. Zo verblijft u bijvoorbeeld op het strand in een kleurrijke Tiny wagon, kiest u op het water voor een drijvende havenlodge of waterbubble of u boekt een stoere safaritent. Overnachten in Almere bij Marina Parcs is een ware belevenis, of u nu een nachtje, een weekend of hele week komt! Kamperen in Almere kan op één van de schitterende campings. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om u ultiem te laten verwennen bij één van de hotels die Almere rijk is!

Wandelen in Almere

Wilt u gaan wandelen in Almere? In Almere liggen de mooiste wandelroutes. Dwars door woonwijken met moderne architectuur, over paden in groene natuurgebieden of langs uitgestrekte wateren, er is dus voor ieder wat wils! Wij hebben meerdere routes voor u uitgestippeld van verschillende afstanden. Door deze wandelingen te doen, ontdekt u de mooiste plekjes.Overnachten in Almere

Uitgaansleven in Almere

Club Cell in Almere is ‘the place to be’ voor een avond om nooit meer te vergeten. Wekelijks worden hier de beste evenementen georganiseerd met nationale en internationale artiesten. De top-dj’s maken van uw avond één groot feest. 

Café 1e Rang in Almere Centrum is de plek voor muziek en 100 procent feestgarantie. Regelmatig hebben ze een avond vol karaoke, U kunt er voetbal kijken of luistert u naar de beste muziek van DJ’s.

Café Men at Work vind u op de Grote Markt in Almere Centrum, het uitgaansplein van Almere. Met regelmatig een studentenavond en euroknallers kunt u hier helemaal uit uw dak gaan. Het is ‘the place to be’ voor studenten en in het weekend zit deze kroeg bomvol. U kent het café misschien wel van het grootste studentenfeest van Almere ‘Students After Work’.  

Café op 2 in Almere is dé creatieve hangout in Almere. Naast het culturele eetcafé kunt u hier ook terecht voor live muziek zoals bijvoorbeeld Lazy Jazzy Sunday, Latin Jazz of L5 Jamsession, zijn er maandelijkse exposities én is er plaats voor literatuur, kleinkunst, open mic en beeldende kunst.

Bereikbaarheid Almere

Almere ligt centraal in Nederland. De verbreding van de A6, de aanwezigheid van 6 treinstations en streekvervoer, zorgen er voor dat de stad vanuit elke richting makkelijk te bereiken is. Ook het reizen binnen Almere is ideaal. Zo zijn er aparte busbanen en vrijliggende fietspaden om het verkeer zo effectief mogelijk te maken. Met elk vervoersmiddel kun je je verplaatsen tussen de diverse stadsdelen van de stad.

Trein
Er zijn in totaal 6 treinstations in Almere. Binnen 20 minuten ben je op Amsterdam Centraal en binnen 30 minuten op Schiphol. Er zijn directe verbindingen naar o.a. Amsterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag. De Intercities stoppen bij Almere Centrum en Almere Buiten. Met de Sprinter kun je ieder Almeers station bereiken.