Toeristen Informatie Nederland

Midden-Drenthe

Midden-Drenthe is een gemeente ongeveer in het midden van de provincie Drenthe. De gemeente ontstond in 1998 door het samenvoegen van de voormalige gemeentes Beilen, Smilde en Westerbork. Het gebied ligt op een uitgestrekt plateau en is bedekt met natuur en boerenland. Wandelend over landweggetjes, door bossen en landerijen geniet u optimaal van de diversiteit en beleef je het platteland.
De gemeente bestaat uit de plaatsen: Beilen, Westerbork, Smilde, Balinge, Garminge, Mantinge, Beilen Nagtegael, Beilen-West, Beilervaart, Bovensmilde, Brunsting, Bruntinge, Drijber, Elp, Zuidveld, Eursinge, Hijken, Holthe, Lieving, Makkum, Hoogersmilde, Hooghalen, Laaghalen, Laaghalerveen, Klatering, Nieuw-Balinge, Oranje, Orvelte, Smalbroek, Terhorst, Spier, Wijster, Witteveen en Zwiggelte.

Bezienswaardigheden in Midden-Drenthe

Vanuit het Midden van Drenthe bent u in no time middenin de Jungle van Wildlands Adventure Zoo EmmenOntdek per boot of te voet de jungle en maak kennis met de olifantenfamilie. Spot neushoorns en giraffen van heel dichtbij tijdens je trucksafari over de savanne. Bezoek het nieuwe Raccoon Creek, ga op poolexpeditie en sta oog in oog met ijsberen en pinguïns. Kom naar WILDLANDS en maak een wereldreis in één dag.

Een bezoek aan Drenthe is niet compleet als u geen hunebed hebt gezien. Hunebedden werden vlak bij de nederzettingen van het Trechterbekervolk gebouwd. U vindt er daarom soms een aantal vlak bij elkaar. Hunebed D13 bij Eext is het enige hunebed dat nog bedekt is met zand en graszoden. Het grootste hunebed vind u in Borger, D27.

In de prachtige natuurgebieden is het heerlijk fietsen. Bezoek het pittoreske dorpje Orvelte of het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp.

Overnachten in Midden-Drenthe

De hotels in Midden-Drenthe lopen uiteen van eenvoudig overnachten tot zeer luxe welness aanbiedingen. De meeste hotels zijn online te boeken en bieden de optie om gratis te annuleren. Kamperen in Midden-Drenthe kan men op een natuur, boeren of gezinscamping.

Wandelen in Midden-Drenthe

Het landschap van Midden-Drenthe kent afwisselende natuurgebieden met bos, heide, zand en veen. Het wandelnetwerk en het fietsknooppuntensysteem leiden u gemakkelijk langs alle bezienswaardigheden. Het gebied is groot en divers en biedt echte natuurliefhebbers veel afwisseling. Om elke hoek wacht een nieuwe verrassing. Met uw voeten in het zand, loopt u door natuur en boerenland. Ontdek al wandelend het Mantingerzand, Terhorsterzand, het Hijkerveld of één van de andere mooie plekjes die deze regio rijk is. Belevingspaden en speelbossen zorgen voor oneindig veel speelplezier. In de nabijgelegen Nationale Parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld leeft u zich uit op de stoere ATB-routes, of maakt u een heerlijke rit te paard.

Fietsen in Midden-Drenthe

Midden Drenthe is een ideale uitvalsbasis voor mooie fietstochten. Vanaf fietsknooppunt 52 en kunt u lange en/of korte fietstochten maken. U kunt gebruikmaken van het fietsknoopnetwerk in de omgeving.

Mooie fietsroutes:

 • De Drentse bosroute
  De DrentseBos route is een hele mooie fietsroute.  Deze fietsroute brengt u door bos en beekdal en voert o.a. langs herinneringscentrum kamp Westerbork en de Radiosterrenwacht.
 • Orvelter fietsroute
  De Orvelter fietsroute is een fietstocht van 41.5 kilometer en leid u door de afwisselende hoogtepunten die het mooie Drenthe hebben gevormd. De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan mooie landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders.
 • Fietsroute door Drenthe haar dorpen
  Deze fietsroute is 33 kilometer. U start bij deze fietsroute in het Drentse dorp Westerbork bij knooppunt 90.
 • Fietsroute bij Zwiggelte
  Deze fietsroute is 49 kilometer. U start bij deze fietsroute in Westerbork bij knooppunt 90. Wanneer u eenmaal aan het fietsen bent komt u in het Drentse dorp Zwiggelte.
 • Fietsroute door de natuur bij Mantinge
  Deze fietsroute is 72.5 kilometer. U start bij deze fietsroute in Hooghalen bij knooppunt 15. Fiets door de prachtige natuurgebieden van Drenthe.
 • Fietsroute groeten uit Grolloo
  Deze fietsroute is maar liefst 74 kilometer. Deze fietstocht is voor de echte fiets lief hebber.
 • Fietsroute door Sleenerzand, Orvelte en Witteveen
  Deze fietstocht is 36 kilometer. Deze fietsroute start bij de knooppunt parkeerplaats schapendrift. Wanneer u eenmaal aan het fietsen bent ziet u Drenthe met veel natuur, uitgestrekte bossen en heidevelden.

Toeristen Informatie Punt Midden-Drenthe

In Drenthe kunt u voor toeristische informatie terecht bij de Tourist Info kantoren in Westerbork en Orvelte. De Tourist Info kantoren zijn gemakkelijk te herkennen aan de rode vlaggen en gevelborden met de i van informatie. Naast toeristische informatie kunt u bij deze punten ook terecht voor leuke cadeaus en lekkere streekproducten. Op onderstaande locaties vindt u de Tourist Info kantoren in Midden-Drenthe:

Tourist Info Orvelte
Dorpsstraat 1a
9441 PD Orvelte

Tourist Info Westerbork
Burg. G. van Weezelplein 10
9431 AG Westerbork