Toeristen Informatie Nederland

Coevorden

Coevorden is een stad en gemeente in het zuidzuidoosten van de provincie Drenthe in Nederland. Coevorden is al een oude stad die al minimaal sinds de elfde eeuw na Christus bewoont wordt. De naam Coevorden verwijst naar een doorwaadbare plaats voor koeien in een rivier. De geschiedenis van Coevorden wordt gevormd door verschillende twisten tussen rentmeester en bisschoppen, diverse veldslagen en belegeringen. In de zestiende eeuw werd de stad elf jaar belegerd door de Spanjaarden. Toen Prins Maurits het in 1592 eindelijke lukte om de stad te bevrijden werd een groot deel van Coevorden door de Spanjaarden in de brand gestoken. Zo goed als alle gebouwen in de stad gingen verloren tijdens deze brand en alle historische gebouwen die momenteel in de stad te vinden zijn stammen dan ook van na de belegering. Later zou de stad nog worden ingenomen door de Bisschop van Munster en aan het einde van de achttiende eeuw door de Fransen. De Fransen zouden de stad bijna twintig jaar in handen houden. Wanneer u het centrum van Coevorden binnenstapt weet u dat het stadje weet dat u op een bijzondere plaats terecht bent gekomen. Een deel van het historische centrum van Coevorden is nog in tact en de nieuwbouw is er op een spectaculaire manier in verweven. Het meest imposante bouwwerk op de markt van Coevorden is theater de Hofpoort. Dit theater doet ook dienst als gemeentehuis. In het imposante bouwwerk zijn enkele oude gevels verwerkt. Aan de achterkant van het theater loop een loopbrug naar het kasteel van Coevorden.

Bezienswaardigheden in Coevorden

 • Kasteel van Coevorden
 • Ganzen Geesje
 • Hervormde kerk van rond 1645
 • Korenmolen De Arend
 • Bentheimerstraat 43, rijksmonument in Jugendstil
 • Museummolen Jan Pol (Dalen)
 • Oranjebank, een stenen bank ter ere van Wilhelmina der Nederlanden, Juliana der Nederlanden en Bernhard van Lippe-Biesterfeld
 • Schans De Katshaar, een militaire versterking van opgeworpen aarde
 • Stedelijk Museum
 • Ellert en Brammertmuseum (Schoonoord)
 • Theater Hofpoort
 • Van Heutszpark
 • Watertoren
 • Plopsa Indoor Coevorden (Dalen)
 • Lijst van beelden in Coevorden

Ganzemarkt in Coevorden

In Coevorden wordt elke acht jaar het traditionele Zuidenveld gehouden, een van oorsprong agrarisch gebeuren met veekeuringen en een concours hippique. Na de MKZ-crisis van 2001 zijn de veekeuringen verboden en heeft het geheel een meer nostalgisch karakter gekregen. Gebleven is de allegorische optocht aan het begin, waaraan praalwagens uit alle acht voormalige Zuidenveldgemeenten meedoen.

Op de tweede maandag in november vindt de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats, waarbij een troep ganzen door ganzenhoedsters door het centrum van Coevorden richting Markt wordt geleid. Dit gebruik gaat terug tot in de 15e eeuw, waarbij oorspronkelijk de ganzen op de Markt in Coevorden werden verhandeld. In de naoorlogse ganzenmarkten werden meisjes van de huishoudschool verkleed als ganzenhoedster. De traditie bleef, de eigenlijke ganzenmarkt verdween. Na afloop van de ganzenmarkt vindt nog wel steeds de jaarlijkse verkiezing van Miss Ganzenhoedster en Mini-Miss Ganzenhoedster plaats, hoewel de meisjes tegenwoordig niet meer van de huishoudschool hoeven te komen.

Winkelen in Coevorden

Kom shoppen in één van de sfeervolle winkels, bezoek de gezellige horecagelegenheden, onderneem een culturele activiteit of geniet van het oude historische centrum. Parkeer gratis uw auto op de markt in Coevorden en geniet van alles wat deze stad u te bieden heeft. De oude vestingstad biedt bezoekers genoeg mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit! 

Overnachten in Coevorden

Bijzonder overnachten doet u natuurlijk in Design Hotel Kasteel Coevorden. Dit hotel bestaat uit 2 dicht bij elkaar gelegen panden: het meer dan duizend jaar oude Kasteel en het honderdjarige Graanpakhuis “De Vlijt”. Een bijzonder hotel op een bijzondere locatie. Het honderdjarige pakhuis is verbouwd tot modern hotel, met oog voor klassieke details zoals balkenplafonds, oude raampartijen en houten vloeren. De kamers zijn voorzien van alle luxe zoals een heerlijk bed, regendouche en minibar.

Uiteraard kunt u ook in één van de omliggende plaatsen overnachten als basis voor uw bezoek aan Coevorden. Drenthe bied namelijk een groot aanbod aan accommodaties.

Wandelen in Coevorden

De stadswandeling van ongeveer 4 km lang in Coevorden voert u door het centrum van een stad met een bijzonder historisch verleden. De middeleeuwse stad was door zijn strategische ligging een toegangspoort naar het noorden van Nederland. Vijandige overheersers lagen op de loer. Daarom moest Coevorden maatregelen treffen: het kasteel en restanten van de vestingwerken getuigen hier nog van. Naast de rijke historie, vind u in Coevorden een gezellige en gemoedelijke sfeer. Heerlijk om te ervaren op een van de vele terrasjes die het centrum rijk is. De route start bij het Arsenaal aan de Haven 4 en is niet bewegwijzerd. In het Arsenaal is het Tourist Info kantoor gevestigd waar u een routefolder met kaartje kunt verkrijgen. Gratis parkeren is mogelijk op parkeerplaats ‘De Pampert’. Dit parkeerterrein, naast zwembad De Swaneburg (Pampert 2), ligt op een paar minuten lopen vanaf het centrum.

Toeristen Informatie Punt Coevorden

Het Tourist Info is gevestigd in het Arsenaal. Een historisch gebouw, waarin ook de bibliotheek, Stedelijk Museum Coevorden en de historische vereniging zijn gehuisvest. Iedereen is welkom voor toeristische informatie, de stadswandeling en leuke souvenirs.

Het adres:
Haven 4
7741 JV COEVORDEN

Ook telefonisch te bereiken via 0524-525150.