Maastricht

Maastricht is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg. Maastricht is ontstaan bij een doorwaadbare plaats aan de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken heeft (Maastricht = Mosa Trajectum = doortocht door de Maas). Maastricht is al tweeduizend jaar lang ononderbroken bewoond. De stad heeft een lange en veelbewogen geschiedenis, waarvan de talrijke historische gebouwen en kunstschatten in kerken en musea getuigen. Internationaal kreeg de stad grote naamsbekendheid door het Verdrag van Maastricht (1992), dat de Europese Unie in zijn huidige vorm creëerde en de weg vrijmaakte voor de invoering van de euro als  Europese munt. In deze gastvrije stad aan de Maas hangt een bijzondere sfeer. Het Limburgse dialect, de unieke bezienswaardigheden en het bijzondere en uitgebreide winkelaanbod maken een bezoek aan deze stad een echte beleving. Wandel de Recht- en Stokstraat door, zoek op één van de vele terrassen de gezelligheid op of laat je verrassen door eigenzinnige musea. In deze stad in het Zuiden van het land valt genoeg te ontdekken.

Bereikbaarheid

Maastricht is uitstekend bereikbaar met de trein. Dagelijks rijden er Intercity treinen in de richting Eindhoven, Utrecht, Amsterdam (NS) en treinen richting Sittard, Heerlen, Kerkrade, Aachen en Roermond (Arriva). Je kunt ook met de trein van en naar Visé en Luik (NMBS).

 Maastricht heeft 3 stations: 

  • Maastricht Centraal: Stationsplein 27, 6221 BT Maastricht
  • Maastricht Noord: Hoekerweg , 6222 NP Maastricht
  • Maastricht Randwyck (bij Maastricht UMC+): Joseph Bechlaan 100, 6229 GR Maastricht

Vanaf station Maastricht brengt verschillende lijnbussen je snel en gemakkelijk naar hartje stad.

Komt u met de auto naar Maastricht? Op P+R Maastricht Noord kun je gratis parkeren en vervolgens gebruiken maken van de bus om naar het centrum van de stad te reizen. Buslijn 10 brengt je naar het centrum van Maastricht en buslijn 30 brengt je naar Maastricht centraal station.

Toerisme

Maastricht is een toeristenstad en trekt jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers, waarvan ongeveer tien procent minimaal één overnachting boeken. Om die reden zijn hotels, restaurants, cafés en winkels sterk vertegenwoordigd in de lokale economie. In de jaren 1990 vond er een sterke groei van het aantal toeristische overnachtingen plaats, waardoor het aantal hotelkamers in deze periode meer dan verdubbelde. Maastricht telde in 2019 59 hotels en pensions met in totaal 2930 kamers (gemiddeld 50 kamers per accommodatie).

Maastricht is geliefd bij vakantiegangers want Maastricht is: shoppen, Vrijthof, kazematten, Bonnefantenmuseum, cultuur, gastronomie, TEFAF, stad aan de Maas, historie, André Rieu, festivals, St. Serbaasbasiliek, terrassen, Magisch Maastricht, Fort St. Pieter, studentenstad, fashion, Preuvenemint, bourgondisch, wijn uit de regio, de markt, grotten, euregio, Stadspark, Mestreechter Geis, St. Servaasbrug, 1600 monumenten, Céramique, Carnaval, architectuur, Stokstraat…

Bezienswaardigheden

  • Fort Sint Pieter: Op de Sint Pietersberg ligt Fort Sint Pieter en is nog grotendeels intact. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over Maastricht, de Maas en het omringende landschap.
  • Grotten: Ontdek de grotten van de Sint Pietersberg. Laat u begeleiden door een gids door het doolhof van de duizenden gangen in complete duisternis.
  • Kazematten: aan de Westkant van Maastricht vindt u een netwerk van gangen en mijngalerijen. Zeer indrukwekkend om rond te lopen.
  • Kerken: Er zijn vele kerken, kloosters en kathedralen in Maastricht te vinden. Waaronder de Sint Janskerk, Onze Lieve Vrouwekerk en Sintervaasbasiliek.
  • Markt met stadhuis: een gezellige markt met imposante stadhuis met een rijke geschiedenis.

Uitgaansleven

Van de grotere steden in Nederland heeft Maastricht de hoogste cafédichtheid. Belangrijke horecaconcentraties bevinden zich rond Vrijthof, Markt, Onze Lieve Vrouweplein en Sint Amorsplein/Platielstraat. In den Ouden Vogelstruys (op het Vrijthof) uit 1730 is naar verluidt het oudste, nog bestaande café van de stad, In den Moriaan (in de Stokstraat) is mogelijk het kleinste café van Nederland, Tribunal (naast de Toneelacademie) is een bekend kunstenaarscafé en Take One (in Wyck) genoot van 1983 tot 2018 bekendheid als speciaalbierencafé. Voor lhbt-ers zijn er het Sway Café aan de Markt en Café Rose van COC Limburg. Ook telt de stad ongeveer 15 coffeeshops, die echter vanwege het drugstoerisme ook overlast veroorzaken.

Winkelen

Maastricht telt 4 winkelgebieden die je bij een shopje wilt overwegen. Het hippe Wyck aan de kant van het station, het chique Stokstraatkwartier, het authentieke Jekerkwartier en het centrum met de Grote Staat, Entre Deux en Mosae Forum. Voor een leuke stedentrip hoef je de grens niet over. Een vakantie Maastricht is dicht bij huis, maar toch bijzonder. De smalle steegjes en kinderkopjes in de gezellige binnenstad geven Maastricht een unieke charme. Struin over de markt en ontdek de bijzondere winkeltjes en culturele bezienswaardigheden in het centrum. En natuurlijk geniet je tussendoor ook van een heerlijk stuk versgebakken Limburgse vlaai.

Een hoogtepunt dat je niet mag missen tijdens een vakantie Maastricht is de grote markt, een groot plein met veel gezellige restaurants, waar je elke vrijdag en woensdag de uitgebreide warenmarkt kunt bezoeken. Struin op je gemak langs de kraampjes en laat je verleiden door de marktkoopmannen die hun waren aanprijzen. Op de achtergrond hoor je de vrolijk klingelende klokken van de klokkentoren bij het stadhuis. Zo laat al? Tijd voor een kop koffie, natuurlijk mét een stuk verse Limburgse vlaai! Daarna breng je een bezoek aan de Bisschopsmolen. Deze oude watermolen staat pal in het centrum van Maastricht en wordt tegenwoordig gebruikt voor het malen van meel waar de Maastrichtse bakkers heerlijk ambachtelijk brood van bakken.

Overnachten in Maastricht

De historische stad Maastricht is een heerlijke plek om te genieten van een vakantie. Maastricht heeft namelijk veel te bieden; lekker winkelen, genieten op een terras, een boottocht maken of de natuur op zoeken in de omgeving van Maastricht. Combineer de gezelligheid van de stad, met het natuurschoon in de omgeving en ervaar een heerlijke vakantie. Wil je genieten van het bourgondische leven dan zijn de hotels in het centrum van Maastricht een aanrader. Lekker lopend van bar naar bar en uiteindelijk het restaurant. En dan ben je ook in no-time weer bij het hotel in Maastricht. Maastricht zal u met open armen ontvangen. Een vakantie in Maastricht biedt een ideale uitvalsbasis!