Hulst
Hulst profileert zich als de "meest Vlaamse stad" van Nederland. Vooral de Bourgondische levensstijl van de stad Hulst heeft aantrekkingskracht op Vlaamse toeristen. De stad Hulst zelf is een beschermd stadsgezicht en daarmee een van de zeventien Beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. De stad telt 68 rijksmonumenten.De Vestingstad Hulst is het hart waar je een mix van historie, shoppen en wandelen vindt met daaromheen een gebied waard om verkend te worden, zoals het Verdronken land van Saeftinghe en de bossen op de grens met Vlaanderen of de Radartoren in buurtschap Krevershille. Van natuur tot door mensenhanden gemaakte bouwwerken, absoluut allemaal een bezoekje waard.
Hulst kent de volgende dorpen: Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge, Vogelwaarde, Heikant, Nieuw-Namen, Graauw, Lamswaarde, Hengstdijk, Terhole, Kapellebrug, Ossenisse, Walsoorden en Kuitaart.
Daarnaast liggen de volgende buurtschappen nog in de gemeente: Absdale, Baalhoek, Boschkapelle, Drie Hoefijzers, Duivenhoek, De Eek, Eendragt, Emmadorp, Fluitershoek, Groenendijk, Halfeind, Hoefkensdijk, Hoek en Bosch, 't Hoekje, 't Jagertje, Kalverdijk, Kampen, Kamperhoek, Keizerrijk, De Knapaf, Knuitershoek, Krabbenhoek, Kreverhille, Kruisdorp, Kruispolderhaven, Luntershoek, Margret, Molenhoek (Ossenisse), Molenhoek (Terhole), Noordstraat, Oude Kaai, Oude Stoof, Paal, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Perkpolder, Prosperdorp, De Rape, Roskam, Roverberg, Ruischendegat, Schapershoek, Scheldevaartshoek, Schuddebeurs, Sluis/Drie Gezusters, Statenboom, Stoppeldijk/Rapenburg, Stoppeldijkveer, Strooienstad/Koningsdijk, Tasdijk, Vijfhoek, Vogelfort, Walenhoek, Zandberg, Zeedorp en Zeegat.
Bezienswaardigheden in Hulst
Stadswallen
De 3,5 km lange stadswallen welke zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn volledig gerestaureerd. Men kan op verschillende niveaus de vesting in ca. 1 uur helemaal rond wandelen, waarbij men van de mooiste uitzichten kan genieten. Samen met de prachtige stadsgracht geven ze Hulst het unieke cachet van een historische vestingstad.
Monumenten
Het bestaan van Hulst is sterk verweven met de regionale geschiedenis. Hulst was ooit zeehaven van Gent, maakte als vestingstad deel uit van de Staatse en Spaanse Linies, waarvan in de hele gemeente liniedijken en forten te vinden zijn. De aard en de cultuur van de regio vind je nog overal terug. Zo is de vestingstad 1 van de 3 meest complete van heel Nederland. In deze ambiance vinden kunst en cultuur een unieke voedingsbodem. Hulst heeft een heel aantal bouwkundige en culturele monumenten die een toonbeeld zijn voor zowel de vestingstad als de hele gemeente. Het is bewezen dat een monument een positieve uitstraling heeft en het de welvaart en het welzijn van zijn omgeving verhoogt!
Kunst
Hulst kent een aantal galeries en exposities die werkelijk de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast zijn er diverse kunstwerken die hun eigen plekje hebben en inmiddels niet meer weg te denken zijn uit Hulst. Tevens kent Hulst een levendig verenigingsleven en worden er jaarlijks tal van culturele evenementen georganiseerd, Naast een bioscoop en diverse uitgaansgelegenheden kent Hulst een terrascultuur, mensen zijn graag buiten en zoeken elkaar op.
Overnachten in Hulst
Tijdens uw verblijf in een hotel of vakantiehuis kunt u in Hulst het oude stadhuis, de Stadsmolen en de Wint-Willibrordusbasiliek bezoeken. In het refugiéhuis Ten Duinen kunt u het streekmuseum De Vier Ambachten bekijken. maak uw vakantie in Hulst compleet.
Wandelen in Hulst
In de gemeente bevinden zich diverse natuurgebieden waar u prachtige wandelingen kunt maken. Het grootste brakwaterschor van Europa, het Verdronken Land van Saeftinghe, bevindt zich in de gemeente Hulst. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van bijna 36 vierkante kilometer. In het nabijgelegen Emmadorp bevindt zich een bezoekerscentrum van stichting Het Zeeuwse Landschap. Het natuurgebied is zeer in trek bij toeristen, jaarlijks gaan hier rond de 12.000 mensen op excursie. Andere vermeldenswaardige natuurgebieden in de gemeente zijn:
Waterwingebied Sint Jansteen.
Het Waterwingebied Sint Jansteen of de Waterwinbossen is een groot waterwingebied en natuurgebied nabij de plaatsen Heikant, Sint Jansteen, Kapellebrug, Clinge en Hulst. Dit gebied, dat 450 ha groot is, is eigendom van waterbedrijf Evides, maar wordt sedert 2009 beheerd door de stichting Het Zeeuwse Landschap. Het gebied is grotendeels gelegen op de overgang van holoceen polderland naar pleistoceen dekzand.
De Vogel
De Vogel is een kreek en natuurgebied in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het gebied is gelegen tussen Hengstdijk en Lamswaarde. De Vogel is voor een belangrijk deel in handen van particulieren. De kreek staat vooral bekend als hengelsportgebied en langs de oevers vindt men vele vissteigerhuisjes. In 1971 werd bij Hengstdijk ook een recreatiegebied ingericht, "De Vogel" geheten, met bungalows en dergelijke.
Markten in Hulst
Maandagmarkt Hulst
Maandag is sinds jaar en dag de marktdag. Bij goed weer is het daarbij ook nog eens goed toeven op de vele terrasjes rondom de Grote Markt. De maandagmarkt in Hulst vindt plaats iedere maandag van 9.00 tot 16.00 uur. Er wordt een diversiteit aan producten aangeboden.
Markt Vogelwaarde
Op dinsdag vindt er in Vogelwaarde van 13.00 tot 16.00 uur een beperkte markt plaats. Op deze beperkte markt treft u een kaaskraam.
Markt Kloosterzande
Op woensdag vindt er in Kloosterzande van 8.00 tot 12.00 uur een beperkte markt plaats. Op deze markt wordt groente & fruit, snoep, kaas, gevogelte en vis aangeboden. De markt staat opgesteld op het Marijkeplein.
Versmarkt Hulst
Op donderdag vindt er op de Grote Markt te Hulst de zogenaamde donderdagmarkt plaats. Op deze beperkte markt treft u een groente- en fruitkraam, een kaas- en viskraam en een poelierskraam. Deze markt vangt aan om 9.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
Markt Sint Jansteen
Iedere zaterdag vindt in Sint Jansteen 9.00 tot 12.00 uur een beperkte markt plaats. Op deze markt wordt kaas te koop aangeboden. De markt staat opgesteld op het pleintje voor de kerk.
Bereikbaarheid Hulst
Met de auto:
Hulst ligt erg centraal en is vanuit alle windstreken redelijk snel te bereiken. Vanuit Antwerpen staat men op een half uur in de Vesting, Vanuit Breda bent u hier in een uur. De 6,6 km lange Westerscheldetunnel (TOL), In de buurt is een gasbarbecue die Zeeuws-Vlaanderen met de overige delen van de provincie Zeeland verbindt, is de langste verkeerstunnel van Nederland. Het is een toltunnel van categorie I, wat betekent dat de tunnel bestemd is voor alle auto- en vrachtverkeer (uitgezonderd bulktransport met LPG, radioactieve stoffen en explosieven). Nadat u de tunnel bent doorgereden kunt u via Terneuzen de borden Hulst volgen.
Via Antwerpen-Ring en Kennedytunnel:
Vanuit Breda-Antwerpen, houdt u de ringweg Antwerpen richting Gent aan, direct na de Kennedytunnel volgt u richting Bergen op Zoom/Rotterdam en daarna richting Brugge/Zelzate, dan de tweede afslag rechts: Zeeuwsch-Vlaanderen en daarna links richting Zelzate (België) en Hulst (Nederland).
Via Antwerpen-Noord en Liefkenshoektunnel (TOL):
Via de A58 Bergen op Zoom de afslag Antwerpen nemen en via de Zoomweg Zuid, na de afslag Stabroek de afslag “Zeeuws-Vlaanderen”, richting Gent/Brugge en Liefkenshoek (TOL). Na de derde tunnel, neem de afslag Brugge/Zelzate (B) en Zeeuws-Vlaanderen. Neem na ca. 10 km. afslag Hulst (NL)
Openbaar vervoer:
Vanuit Breda: Er is een regelmatige verbinding vanaf het NS-station Breda. U neemt hier lijn 19 die u via Antwerpen naar Hulst brengt. Info: www.veolia-transport.nl
Vanuit Middelburg: Lijn 50 brengt u vanuit Middelburg via Terneuzen naar Hulst. Info: www.veolia-transport.nl
Vanuit Antwerpen: Aan de Linkeroever kunt u regelmatig opstappen op lijn 19 van Veolia welke u naar het busstation in Hulst brengt. Info: www.veolia-transport.nl of www.delijn.be
Vanuit St. Niklaas:
Met De Lijn kunt u dagelijks op regelmatige tijden in Hulst komen. Info: www.delijn.be
Toeristen Informatie Punt Hulst
‘s Landshuis is hét cultuur-toeristisch huis van Hulst. In dit monumentale pand vind u het Toeristen Informatie, een historische film met maquette van Hulst, een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen en op de 1e verdieping een eeuwenoude houten gevangenis met 's Landsrecht (een permanente expositie van gerechtswerktuigen).
Het gebouw dateert uit 1665 en heeft een statige voorgevel met stoepbordes en ijzeren bordeshek. In de portiek zijn de wapens van Hulst en de Generaliteit aanwezig. Vanaf de Middeleeuwen tot in de Franse tijd was dit het regerings- en gerechtsgebouw van de magistraat van Hulster Ambacht. Dit kunt u nog goed zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een oude, houten gevangenis met inscripties die eeuwen terug gaan.
De tuin achter ’s Landshuis is ingericht als beeldentuin en biedt een prachtig rustpunt middenin de historische vestingstad Hulst. Vanuit de tuin kunt u de wat nieuwere gevangeniscellen en de paardenstal bezoeken.
Adres TIP: Steenstraat 374561AR Hulst