Toeristen Informatie Nederland

's-Hertogenbosch

Hoofdstad 's-Hertogenbosch (Den Bosch)

‘s-Hertogenbosch, is de hoofdplaats van de Nederlandse gemeente ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast is het de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant, waarvan het met een bevolking van 110.790 (2019) naar inwonertal de vierde stad is (na Eindhoven, Tilburg en Breda). De hele gemeente telt zo’n 154.205 inwoners. De stad is een voormalige garnizoensstad en verder de zetel van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. In ’s-Hertogenbosch valt ontzettend veel te doen en beleven. Door haar veelzijdigheid stelt de stad niemand teleur. Voor de fanatieke cultuursnuivers zijn daar de musea, rondvaarten en stadswandelingen. De shopaholics kunnen helemaal losgaan in de diverse winkelstraten. De kinderen vermaken zich prima tijdens de verschillende activiteiten. Wat tussen de bedrijven door niet vergeten mag worden is het nuttigen van een hapje en een drankje bij een van de knusse cafe’s en restaurants die je in de binnenstad vindt. Bekend is ‘s-Hertogenbosch in carnavalstijd. De stad wordt in die dagen omgedoopt tot het Bourgondische Oeteldonk.

Bereikbaarheid

‘s-Hertogenbosch is centraal gelegen in Nederland. Ideaal om met het openbaar vervoer naar de stad te reizen. Kom je met de trein of bus? Vanaf het Centraal Station loop je via Bossche Bollenbakkerij Jan de Groot zo de stad in. Houd je niet van wandelen? Dan kun je ook gebruik maken van het gratis binnenstadsbusje.  Van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en zondag van 12:00 tot 16:00 uur kun je (gratis) gebruik maken van deze bus. Ieder kwartier vertrekt de bus vanaf het station.

Bezienswaardigheden

Sint Janskathedraal: Deze kerk, sinds 1929 basiliek, vormt het hoogtepunt van de gotiek in Nederland, zowel in de vorm van de plattegrond als in de opstand en de uitzonderlijke rijkdom aan beeldhouwwerken. De Sint Jan is het meest complete en meest gave voorbeeld van een gotisch kerkgebouw in Nederland te noemen. Bouwjaar: 1380-1529 

Bossche Stadhuis: In 1670 herbouwd in classicistische Barokstijl. In het front het stadswapen; onder het front een ruiterspel in 1679 gesneden door Jacob Roman. De vier ruiters en 2 trompetters zijn een halve meter hoog. In de indrukwekkende(vrij toegankelijke) hal: wandschilderingen van de Bosschenaar Antoon der Kinderen. In de raadszaal: gobelins(1679) van Maximiliaan van der Gucht, de 17e eeuwse gebeeldhouwde schouw, zoldering met voorstellingen van de 4 werelddelen. Het carillon bestaat uit 35 klokken waarvan er 15 zijn gegoten door F. en P. Hemony(1649) en de anderen door Eijsbouts. Het wordt elke woensdag van 10.00-11.00 bespeeld door de stadsbeiaardier Joost van Balkom.

Het Zwanenbroedershuis: is een monumentaal pand in de Nederlandse stad ‘s-Hertogenbosch. Het gebouw heeft een witgepleisterde gevel van drie traveeën breed. Elke travee is voorzien van wimbergen tussen steunberen. De entree bevindt zich in de middelste travee, die eindigt in een fronton, bekroond door een zwaan. Op de verdieping zijn drie hoge spitsboogvensters met houten traceringen geplaatst.

( Er ) Vaar de Binnedieze: De Binnendieze is met recht één van de grootste publiekstrekkers in ’s-Hertogenbosch. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad. Vaar in een karakteristieke open boot in de open lucht en onder de bebouwing door en ontdek de spannende waterlopen en imposante vestingwerken van de Brabantse hoofdstad.

Wandelen

Wandelen kunt u hier uitstekend in Het Bossche Broek. Dit is een natuurgebied van 202 ha ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch in het dal van de Dommel. Bijzonder is dat het natuurgebied dicht bij het centrum van de stad ligt. Het Bossche Broek is een moerasgebied in het dal van de Dommel waar veel Bosschenaren graag een wandeling maken. Het weideland is een oase van rust aan de drukke stadsrand. De skyline van den Bosch vormt een prachtig achtergronddecor met als blikvanger de Sint-Janskathedraal. Daar waar het Wilhelminaplein (in de volksmond beter bekend als het Heetmanplein) overgaat in de Vughterweg kun je met een voetveer de Dommel oversteken om het Bossche Broek te bereiken (Singelgrachtweg). Het Moerasdraakje, zo heet dit voetveer, moet je met de hand bedienen. Het Bossche Broek is een belangrijk weide- en moerasvogelgebied. Het gebied omvat weilanden, wateren, rietkragen, graslanden en voedselarme hooilanden. Het gebied wordt jaarlijks gemaaid. Om te voorkomen dat de grond verrijkt wordt met meststoffen uit planten wordt het maaisel direct afgevoerd. 

Winkelen

Gezellige straatjes, een historisch centrum met de machtige Sint-Jans Kathedraal. Het Museumkwartier, de Binnendieze en natuurlijk de local treat ‘Bossche Bollen’; dát is ’s-Hertogenbosch! Maar wie alleen aan historie denkt, heeft het mis! De stad zit boordevol hippe restaurantjes, wijnbars en unieke foodconcepten. Wat dacht je van de spoorzone van de stad, met het Werkwarenhuis en Social Label op de Tramkade. Ontdek de vele design & lifestyle hotspots, de conceptstores en ontelbare boetiekjes. Shoppen in Den Bosch is shoppen in een uniek cultuurhistorisch decor, zowel in de grotere winkelstraten als in de sfeervolle zijstraatjes. Shop till you drop! Op donderdag is het koopavond in de binnenstad van Den Bosch. De winkels zijn dan geopend tot 21.00 uur. Het is elke zondag koopzondag in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Op deze koopzondagen zijn de winkels doorgaans geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Overnachten in ‘s-Hertogenbosch 

‘s-Hertogenbosch is niet in één dag te verkennen. Wil je de stad écht beleven? Blijf dan een of twee nachtjes slapen in een van de unieke hotels of sfeervolle bed & breakfasts. Ga je graag de natuur in, dan zit je goed met een kampeervakantie in Noord-Brabant. Vlak boven Tilburg ligt Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, een gigantische zandverstuiving. In en rond het bos zijn leuke terrasjes te vinden om je wandel- of fietstochtje even te onderbreken. Het nationaal park behoort tot Nationaal Landschap Het Groene Woud, de driehoek tussen ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Wel 21 natuurgebieden vind je hier en verscholen tussen al dat groen liggen mooie authentieke dorpjes om even een pauze in te lassen. Samen met attracties als de Efteling is Noord-Brabant een super bestemming voor het hele gezin.

 

 

Toeristen Informatie Punt ‘s-Hertogenbosch

Markt 77
5211 JX ‘s-Hertogenbosch