Menu
Menu
Nederland is ingedeeld in twaalf provincies. De provincies vormen de bestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten. Ze doen het werk waarvoor het rijk ’te groot’ en de gemeente ’te klein’ is. Toerisme is in Nederland een belangrijke economische sector. Zo’n 10,8 miljoen buitenlandse gasten bezochten Nederland in 2010, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast overnachtten Nederlanders zo’n 17,7 miljoen keer in hotels, pensions, vakantiehuizen en campings in eigen land.
In 2018 kwamen zo’n 19,1 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland, een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Buitenlandse toeristen verblijven vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland, terwijl Nederlanders een voorkeur hebben voor Gelderland en Limburg. Veel buitenlandse toeristen bezoeken Amsterdam. De stad is populair om de coffeeshops en prostitueegebied De Wallen. Dagelijks varen talloze rondvaartboten door de grachtengordel in de historische binnenstad. Aan het Museumplein staat het beroemde Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Concertgebouw. Andere Amsterdamse toeristische attracties zijn de Bloemenmarkt en de dierentuin Artis. Ook komen veel toeristen naar Amsterdam voor evenementen zoals Sail, Koningsdag en de Amsterdam Marathon. Het Rembrandtjaar in 2006 (de 400e verjaardag van Rembrandt) was een toeristisch succesverhaal, met naar schatting 1,75 miljoen Rembrandt-gerelateerde bezoeken, waarvan 60% uit het buitenland. Buitenlandse toeristen willen vaak ook iets echt typisch Nederlands meemaken, zoals de traditionele Hollandse vissersdorpen Volendam en Marken, de kaasmarkten van Alkmaar en Gouda en de molens van de Zaanse Schans en Kinderdijk of de Haven van Rotterdam. De Keukenhof in Lisse is ook een typisch Nederlandse attractie, beroemd om de vele verschillende soorten bloemen. Evenals Madurodam, Nederland in het klein.
De stad Rotterdam is vooral bekend door haar grote haven en de architectuur, zo is de skyline van de stad befaamd en staan er bijzondere gebouwen zoals de kubuswoningen, De Rotterdam en de Markthal. Ook de andere grote steden als Den Haag, Roermond en Utrecht worden vaak bezocht.
Toerisme in Nederland door Nederlanders bestaat vaak uit een bezoek aan een attractiepark zoals de Efteling, Dolfinarium, Duinrell of Walibi Holland, of een bezoek aan een dierentuin zoals Artis, Burgers’ Zoo of Diergaarde Blijdorp.
Nederland heeft echter meer te bieden, zoals de Noordzeekust en de Waddeneilanden met lange stranden en duingebieden en het IJsselmeer met een uitstekende gelegenheid voor zeiljachten, en met pittoreske steden als Harderwijk en Elburg. In het noorden en midden van Gelderland ligt de Veluwe, het grootste bos in Nederland. Er zijn diverse bossen en nationale parken zoals de Biesbosch en De Weerribben.
Maastricht, een stad met een aparte, bijna on-Nederlandse sfeer, is een populaire bestemming voor Nederlandse toeristen. Vaak worden ook de dorpen in het Limburgse heuvelland bezocht, zoals Valkenburg en Vaals (bekend om het Drielandenpunt).
Steden als Arnhem en Nijmegen en de gemeentes Renkum, Ede en Overbetuwe krijgen jaarlijks veel toerisme die stad en streek bezoeken vanwege de oorlogsgeschiedenis die daar plaats heeft gevonden. Vaak worden dan de historische locaties bezocht, zoals de John Frostbrug, Ginkelse Heide en de Airborne War Cemetery in Oosterbeek.