Toeristen Informatie Friesland

Friesland is een provincie gelegen in het noorden van Nederland. In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door Overijssel en Flevoland.

Een vakantie in Friesland bied u vele bezienswaardigheden; van uitgestrekte landschappen met boerderijen, bossen en heidevelden tot het waddengebied in het noorden van Friesland. Hier kunt u eventueel wadlopen. Stavoren is de oudste Friese stad. Dokkum is iets ‘jonger’, maar wel een van de mooiste Friese steden. Binnen de oude stadswallen staan namelijk prachtige monumenten aan fraaie grachten. De stad Harlingen is net een openluchtmuseum, met wel vijfhonderd gevels op de monumentenlijst. Harlingen is ook bekend om De Visserijdagen Dit zijn een vier dagen durend volksfeest voor jong en oud, dat in Harlingen gevierd wordt. Centraal staat het promoten van de stad Harlingen, de haven van Harlingen en de visserij. De Visserijdagen Harlingen worden sinds 1959 gevierd in de laatste week van augustus. In de eerste jaren duurde dit slechts 1 dag. Later werd dit naar 4 dagen uitgebreid. Het feest richtte zich de afgelopen jaren op allerlei culturele en volkse evenementen zoals muziek, zang, dans, visserij, sportieve evenementen, markten, kermis, legervoertuigen, geschiedenis, kunst, animatie enz. In 2010 werd het uitgeroepen tot het beste regio-evenement van Nederland. Dit evenement is zeker de moeite waar als u vakantie viert in Friesland en is geliefd bij jong & oud.

Friesland bestaat voor ongeveer 15% uit water. Daarom is Friesland een eldorado voor watersporters! Wie kent er niet de bekende Friese Elfstedentocht. Dit is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friese Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in 1997.

Een ander jaarlijks terugkomend evenement in de watersport is het Skûtsjesilen. Het skûtsjesilen zijn de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes. Skûtsjesilen is een ander woord voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen. Dit gebeurd altijd in de zomermaanden. De wedstrijddatums vind u op de website van het Skûtsjesilen.
Mede door de watersport liggen veel vakantieaccommodatie ’s in Friesland aan het water. U vind bij ons dan ook een ruim aanbod aan familiecampings, boerencampings, minicampings, camperplaatsen, vakantiebungalows, bed & breakfast, vakantieparken en hotels. Wij hebben voor u de beste vakantiebestemmingen geselecteerd. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.