Menu
Menu
Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse Waddeneiland, gelegen in de provincie Friesland, tot 1942 in de provincie Noord-Holland. Het eiland valt min of meer samen met de gelijknamige gemeente Vlieland. Ten zuidwesten van Vlieland ligt het eiland Texel en ten noordoosten ligt het eiland Terschelling. Van de vijf bewoonde Waddeneilanden heeft Vlieland de hoogste duintop: 45 meter hoog.
De gemeente Vlieland telt 1.138 inwoners (1 januari 2019). In de gemeente ligt slechts één dorp, genaamd Oost-Vlieland, dat ongeveer 1.138 inwoners (2019) heeft. Met 32 inwoners per km² is Vlieland na Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van Nederland; veruit de meeste inwoners wonen in de dorpskern.
Er bestaat een mythe over de ontstaanswijze van Vlieland. Het verhaal gaat dat in het verleden piraten de plek waar nu het huidige Vlieland ligt gebruikten om hun buit te verstoppen. Deze buit, met name bestaande uit sterke drank en wijn, nam dusdanige vormen aan dat bij vloed niet alles onder water bleef. En zo ontstond langzaam maar zeker een nieuw eiland
De Waddeneilanden hebben een gematigd zeeklimaat zonder grote verschillen in temperatuur. Het klimaat op Vlieland verschilt dus met het klimaat van het vasteland van Nederland. Het is bovendien een feit dat de waddeneilanden méér zonuren genieten dan de rest van Nederland. Op Vlieland waait het doorgaans meer dan aan de vaste wal. Als het regent, dan waait de bui dus vaak sneller over. Op hete dagen zorgt de invloed van de zee voor extra verkoeling.
Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten op Vlieland. Vlieland kent een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland, genaamd Stortemelk en Lange Paal. Voor wie wat meer luxe wil genieten kan terecht op Landal Vlieduyn. Dit is voor u de perfecte uitvalsbasis om het charmante dorpje Oost-Vlieland te bezoeken of eindeloos te wandelen door de prachtige duinen. De totale strandlengte is 20 km en de totale lengte van de fietspaden is 26 km. Sinds 2009 vindt in de eerste week van september het driedaagse muziekfestival “Into the Great Wide Open” plaats. Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met auto’s en motoren. Bewoners kunnen bij de gemeente een B (ewoners)-ontheffing voor een motorvoertuig aanvragen. Bedrijven die werkzaamheden op het eiland verrichten kunnen een T(ijdelijke)-ontheffing aanvragen.
Hoewel Vlieland het kleinste bewoonde eiland van de Waddeneilanden is, is er voldoende te doen. De natuur speelt een grote rol op dit eiland, dus fietsen en wandelen zijn prima bezigheden. Voor de paardrijliefhebbers zijn er ook mogelijkheden om te paard het eiland te verkennen. De VVV, direct tegenover de aanlegplaats gelegen, biedt alle informatie over Vlieland zoals fiets- en wandelroutes of diverse boeken over dit prachtige eiland. Ook kunt u een gratis informatiegids of activiteitenoverzicht afhalen. Loop over het kuierpaadje en bekijk alle vogels die op de strandvlaktes te zien zijn. Daarnaast leent het eiland zich ook uitstekend voor watersporten als surfen, kitesurfen en zelfs sportvissen. Bezoek ook eens:
Juttersmuseum ‘t Reddingshuisje
Tegenwoordig is het drenkelingenhuisje in bezit van de Vliehors Expres en ingericht als juttersmuseum, hier vindt u een bonte verzameling zeewaardigheden en in 1997 is het Reddingshuisje officieel aangewezen als trouwlocatie.
Vliehors Expres
De Vliehors Expres maakt tochten over de Vliehors, een zandvlakte van 20km2 aan de westkant van Vlieland. Deze vlakte wordt ook wel de ‘Sahara van het Noorden’ genoemd.
Vuurtoren ‘Vuurduin’
Bekijk de vuurtoren niet alleen van buiten, maar ook van binnen! Geniet van een prachtig uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee vanaf het 40 meter hoge Vuurboetsduin.
Museum Tromp’s Huys
In dit voormalige woonhuis, dat bezegeld is als oudste pand van het eiland, is van alles te vinden over het maritieme verleden van Vlieland.
Zeehondentocht
Uw bezoek aan Vlieland is niet compleet zonder een zeehondentocht met de Geus of Northern Diver. Met deze supersnelle rubberboten (40 mijl p/u) kunt u kennis maken met de natuur rondom Vlieland.
Rederij Doeksen verzorgt de overtocht van Harlingen naar Vlieland en tussen Vlieland en Terschelling. Gasten mogen hun auto niet meenemen naar Vlieland. Op het eiland zijn er verschillende manieren om bij jouw accommodatie te komen. Als de boot aankomt staat er een bus en een taxi klaar. Je kunt natuurlijk ook een fiets huren.
Het TIP is hèt startpunt voor je vakantie op Vlieland. Er is een actueel activiteitenoverzicht, evenals een getijdentabel. Ook zijn er diverse plattegronden en wandel- en fietsroutes te koop. Snuffel door de folderkast om te kijken wat er op het eiland te doen is.
Havenweg 10
8899 BB Vlieland
(Tegenover de veerdam waar de boot aankomt)
Telefonisch te bereiken van maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur
Telefoon: +31(0)562-451111