Tourist Information Netherlands

Texel

Texel

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de provincie North-Holland. De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km². De lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. De oppervlakte van de gemeente is 585,96 km² waarvan het grootste gedeelte (416,14 km²) binnen- en buitenwater. Texel heeft 13.547 inwoners. Tot 1170 was Texel verbonden met het vasteland; door de Allerheiligenvloed van 1170 werd het een eiland. In 1415 verkreeg het stadsrechten, en in de 17e en 19e eeuw werd Eierland verbonden met Texel en werd het daar onderdeel van.

Zeven dorpen

Texel heeft zeven dorpen. Ieder met een eigen karakter en een eigen gezicht. Stuk voor stuk zijn ze de moeite van uw bezoek waard! Het grootste dorp en tevens de hoofdplaats van de gemeente is Den Burg, midden op het eiland. In het zuiden van Texel liggen Den Hoorn en ‘t Horntje, het laatste bevindt zich aan het Marsdiep. Oudeschild en Oosterend bevinden zich aan de oostkant van het eiland. De Koog is gelegen naast de duinen in het westen, die de plaats scheiden van de Noordzee, en in het noorden van de gemeente ligt De Cocksdorp. Andere dorpen op Texel zijn Zuid-Eierland tussen Den Burg en De Cocksdorp en De Waal net ten oosten van Den Burg.  Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Texel is ook een eiland van rust en unieke natuur. Texel is een van de meest vogelrijke gebieden ter wereld en het is heerlijk wandelen in Nationaal Park Duinen van Texel, bijvoorbeeld in de natuurgebieden De Slufter en De Muy.

Vogelliefhebbers

Texel is een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Op sommige dagen kan een ervaren vogelaar wel honderd verschillende soorten waarnemen. Er broeden in het voorjaar vooral in de duingebieden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn zo’n 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en De Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland. Andere opvallende vogelsoorten op Texel zijn de dwergstern en de velduil. De zilvermeeuw komt er in grote aantallen voor.

Events

Texel is het grootste en meest veelzijdige Waddeneiland. Hier vindt ieder jaar de Ronde om Texel plaats: de grootste catamaranrace ter wereld. Het hele jaar door zijn er populaire evenementen zoals de Texel Airshow, Texel Culinair, het Bluesfestival, Eagles Summer Event, de Lammetjeswandeltocht, het HavenVIStijn en de Texel Halve Marathon. Op Texel hoeft u zich geen moment te vervelen! Het hele jaar door worden evenementen georganiseerd en zijn er allerlei uitjes te ondernemen. Bekijk de agenda wat u allemaal kunt doen tijdens uw vakantie op Texel.

Strandliefhebbers

Op Texel kunt u heel veel zien en doen. Texel beschikt over 30 kilometer strand en is daarmee een perfecte bestemming voor strandliefhebbers. Maak een heerlijke strandwandeling, laat de wind door je haren wapperen of geniet van het zonnetje. Ieder seizoen heeft het Texelse strand zijn eigen gezicht, maar altijd is het genieten. Zomers kunt u veilig zwemmen aan de bewaakte stranden of een strandhuisje huren. Van heerlijk tot rust komen in de natuur tot en met sportieve activiteiten zoals fietsen, wandelen of zelfs parachutespringen. Texel is het hele jaar door een heerlijke bestemming voor een weekendje weg of een lange vakantie. Ervaar het echte eilandgevoel op Texel!  

Texel met kinderen

Texel is voor kinderen een groot speelparadijs! Lekker struinen over het strand op zoek naar verborgen schatten of ga op ontdekkingstocht in het Texelse bos. Hebben uw kinderen al kennisgemaakt met de Sommeltjes? Die geheimzinnige wezentjes die dansen in het maanlicht? Op het Sommeltjespad komt u ze misschien wel tegen. Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad in de Dennen, gemaakt om goed kijken in de natuur te stimuleren.Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen. De afstand is 1.5 km. 

Ook bij minder goed weer is er veel te doen op Texel. Wat dacht u van een bezoekje aan Ecomare? Oog in oog met de zeehonden die er verblijven of neem een kijkje bij de spelende bruinvissen. Ook de Waterzaal biedt genoeg uitdagingen en leuke weetjes over het Waddengebied en de Noordzee. Speciaal voor kinderen zijn er ‘s zomers ook extra activiteiten. Ook een aanrader is een tochtje met een garnalenkotter of rondvaartboot. In Oudeschild zijn daarvoor diverse mogelijkheden.

Kinderen genieten volop van een vakantie op Texel. Lekker rennen door de natuur of op het strand en genieten van alle attracties en bezienswaardigheden.

Overnachten

Wilt u voor een nachtje of langere periode naar Texel? Het eiland biedt volop mogelijkheden om te overnachten. Natuurlijk is een dagje Texel leuk, maar een nachtje Texel is nog veel leuker!

Bezienswaardigheden

 • Op Texel zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte. Het eiland telt daarnaast verscheidene rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten.

  • Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel – Eijerland (bij het vliegveld)
  • Het Cultuurhistorisch Museum Texel
  • Ecomare (Centrum voor Wadden en Noordzee, zeehondenopvang, zeevogelopvang) – bij De Koog
  • Oudheidskamer – Den Burg
  • Kaap Skil met de korenmolen De Traanroeier – Oudeschild
  • Overblijfselen van middeleeuwse en napoleontische forten bij Oudeschild
  • De Georgische begraafplaats, die herinnert aan de Opstand van de Georgiërs op 5/6 april 1945
  • Het Jac. P. Thijssemonument in de vijver aan de Elemert in Den Burg
  • Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora – tussen Den Burg en De Koog
  • Vuurtoren Eierland, de vuurtoren in het noorden van Texel die sinds 2009 deels is opengesteld voor het publiek.
  • De Kaap Oosterend, een kaap aan de oostkant van het eiland.
  • Licht van Troost, een lichtbaken nabij de Mokbaai. 

Veerdienst naar Texel

Het eiland is uitstekend bereikbaar en de overtocht vanaf Den Helder duurt slechts 20 minuten. Kom met de auto, het openbaar vervoer, met de fiets of lopend. De veerboot is groot genoeg. Laat de stress van alledag van u afglijden en de vakantiepret kan al op de boot beginnen! Reserveren is niet nodig.

Sinds 1907 verzorgt TESO de bootverbinding tussen Texel en de vaste wal. De Texelse veerdienst is opgericht door de eilandbewoners. Het eigenaarschap is vandaag de dag nog steeds in handen van circa 3.100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. TESO heeft geen winstoogmerk, maar investeert primair in veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en continuïteit. Daarbij staat het belang van de reiziger centraal.

 

Toeristen Informatie Texel

Voor meer informatie over Texel kunnen bezoekers terecht bij het TIP ( Toeristen Informatie Punt ). Het TIP is open van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.
Adres: Emmalaan 66, Den Burg