Tourist Information Netherlands

Terschelling

Terschelling

Terschelling is een gemeente in de provincie Friesland, tot 1942 in de provincie Noord-Holland. Vanaf het westen gerekend is Terschelling het derde bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Terschelling grenst ten noorden aan de Noordzee en ten zuiden aan de Waddenzee; ten zuidwesten ligt Vlieland en ten oosten Ameland. De totale strandlengte is zo’n 40 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer. De gemeente Terschelling telt twaalf officiële woonplaatsen (BAG). De hoofdplaats is West-Terschelling.

Net als bij de meeste andere Waddeneilanden is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. In het hoogseizoen herbergt het eiland meer dan driemaal zoveel mensen als in de winter. Zomervakantie op Terschelling is vakantie vieren op een bijzonder stukje Nederland aan het Werelderfgoed Waddenzee. Terschelling heeft voor iedere bezoeker een accommodatie die past bij zijn of haar wensen. Op het eiland zijn verschillende hotels in allerlei klassen te vinden. Maar ook als u een liefhebber bent van een Bed & Breakfast kunt u prima op Terschelling terecht. Gezinnen of families zijn misschien op zoek naar een huis of appartement. Op verschillende plekken op het eiland zijn vakantiewoningen te huur, vrijstaand in de duinen of op een park: de keuze is aan u. Genieten van de natuur kan optimaal in een tent of caravan. Deze kunt u gerust meenemen naar Terschelling, want u vindt er diverse campings verspreid over het eiland.

Op Terschelling wordt een aantal oude tradities in stand gehouden. Bekend is het Sunderum, een feest dat op 6 december in de dorpen Baaiduinen, Kaard, Kinnum, Midsland en Hoorn wordt gevierd.

Stranden

Dertig kilometer aan uitgestrekte stranden liggen op u te wachten op Terschelling, waarvan sommige wel 500 meter breed zijn. Waar u ook bent op het eiland, altijd proef, ruikt of hoort u de zee. Ontdek hier de natuurlijke schoonheid, rust en ruimte van het échte eilandleven.

Wat is er te doen?

Terschelling is een populaire vakantiebestemming omdat het een prachtig eiland is waar veel leuke activiteiten te doen zijn. Fietsen en wandelen zijn de meest populaire activiteiten op het eiland. Voor jongeren zijn er volop uitgaansgelegenheden in bijvoorbeeld de dorpen Midsland en West-Terschelling.  En natuurlijk zijn er op het eiland leuke water- en strandactiviteiten te ondernemen zoals kitesurfen, windsurfen, zeilen, strandzeilen, blokarten en vliegeren.

Natuur

Terschelling bestaat voor 80 procent uit natuur. Geen van de Waddeneilanden is zo gevarieerd als Terschelling. Tussen beide zeeën liggen bossen, strand, duinvalleien en kwelders, polders en heide. Een lang snoer van dorpjes verbindt west met oost. Hoe verder je de weg of de dijk langs het wad naar het oosten volgt, hoe stiller de dorpjes worden en hoe leger het eiland. Met aan het uiterste eind De Boschplaat. Hier gaat de natuur vrijwel ongestoord haar gang, broeden en rusten de vogels van de Waddenzee en mag de zee de duinen en kwelders overspoelen. Hier kun je samen met de boswachter een wandeling maken. Met ruim 200 kilometer aan onverharde wandelpaden raak je op Terschelling nooit uitgewandeld en nooit uitgekeken.

Winkelen

Winkels op Terschelling u vindt er een ruime verscheidenheid. West-Terschelling en Midsland kent de grootste winkelgebieden maar in meerdere kleine plaatsjes vindt op het eiland toch ook nog erg leuke winkeltjes. Neemt u daarom ook eens een kijkje in de dorpjes, Halfweg, Kinnum, Baaiduinen, Landerum, Lies en Oosterend.

Bezienswaardigheden

  • De 55 meter hoge Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en stamt uit 1594. Hij staat in het dorp West-Terschelling en is niet open voor publiek, omdat hij nog steeds in gebruik is.
  • Ontdek de wereld tussen eb en vloed tijdens een wadlooptocht. Het zal u verbazen hoeveel dieren er op en in het wad leven.
  • In verschillende boerderijen kunt u kennismaken met de fabricage van handgemaakte producten als kaas of ijs.
  • Tijdens het Oerol festival  verandert Terschelling in een podium waar theaterstukken en concerten worden opgevoerd en tentoonstellingen worden gehouden.
  • In het natuurgebied Boschplaat in het oosten van Terschelling komen unieke plantensoorten en vlinders voor en er huist een enorme vogelkolonie.
  • Het Wrakkenmuseum biedt onderdak aan allerlei vondsten die afkomstig zijn van meer dan 150 scheepswrakken die in de zee voor Terschelling werden ontdekt.
  • De Waddeneilanden zijn populair bij liefhebbers van watersport, zoals zeilen en kitesurfen, vanwege de altijd aanwezige wind.
  • Het Bunker Museum Terschelling , dat open is van april tot oktober, biedt een kijkje in vier bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (Tigerpad 5, West-Terschelling).
  •  

Veerdienst naar Terschelling

Uw vakantie begint al op de boot naar Terschelling. Aan boord kunt u genieten van de uitgestrekte Waddenzee. Spot zeehondjes en adem de zilte zeelucht in. Kies voor de veerdienst en in ongeveer 2 uur brengt de veerboot u naar uw vakantiebestemming. Aan boord bent u van alle gemakken voorzien: een restaurant waar u terecht kunt voor warme en koude gerechten, binnen en buiten zitplaatsen. Rijd uw auto in Harlingen aan boord en uw vakantie op Terschelling begint direct. Kiest u voor onze sneldienst, dan zet u in 45 minuten voet aan vaste wal. U reist comfortabel en snel over de Waddenzee naar Terschelling. Parkeer uw auto in Harlingen en neem uw bagage mee aan boord, geniet van de ontspannen overtocht.

 

Toeristen Informatie Punt Terschelling

Het TIP is gelegen tegenover de veerhaven aan de kade, bovenaan de trap achter de grote kastanjeboom op adres Willem Barentszkade 19a
8881 BC West-Terschelling. Hier kun je terecht voor algemene informatie over Terschelling, voor wandel- en fietsroutes, voor het boeken van excursies en accommodaties maar ook voor leuke souvenirs en voor het opladen van de OV-chipcard.

Ook bereikbaar via telefoonnummer 0562-443000 (maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 en op zaterdag en zondag van 10:00-16:00 uur).