Tourist Information Netherlands

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is vanuit het westen gerekend het vijfde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland is tevens een gemeente, die dezelfde naam draagt. Schiermonnikoog is met zijn zestien kilometer lengte en vier kilometer breedte het kleinste bewoonde Waddeneiland. De gemeente leeft voornamelijk van toerisme. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten. Schiermonnikoog grenst ten noorden aan de Noordzee, en ten zuiden aan de Waddenzee. Ten westen ligt Ameland en ten oosten Rottumerplaat en de zandplaat Balg. 

Natuur

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is misschien klein, maar er is volop natuur te vinden. Op het eiland zijn bossen, duinen, polders, een kwelder, wadplaten en enkele kleine plassen. Vanwege die diversiteit van het landschap werd Schiermonnikoog in 1989 uitgeroepen tot nationaal park. In deze gevarieerde, beschermde omgeving voelen talloze vogels zich thuis. Gedurende het hele jaar kunt u op Schiermonnikoog zo’n driehonderd verschillende vogelsoorten tegenkomen. Daarnaast zijn er honderden verschillende planten te vinden, waaronder negen soorten wilde orchideeën. 

Evenementen op Schiermonnikoog

Ieder jaar worden er op Schiermonnikoog tal van evenementen georganiseerd die een bijdrage leveren aan een aangenaam verblijf voor jong en oud.

Fietsen en Wandelen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het fiets en wandeleiland bij uitstek. Natuurlijk kunt u zelf het eiland verkennen, maar ook kunt u terecht bij het hiervoor genoemde bezoekerscentrum of het VVVkantoor. Enkele bekende fiets- en wandelroutes zijn: Wandelroute ‘Bos en Duin’, Natuur Fietsroute ‘Om de Oost’, Wandelroute ‘Langs wad, plas, duin, strand en vuurtoren’ en Een Rondje Polder.

Stranden

De stranden van Schiermonnikoog zijn breed, heel breed. Het strand is 18 kilometer lang en op veel plaatsen meer dan een kilometer breed. De stranden worden dan ook gerekend tot de breedste stranden van Europa. U vindt er ruimte en rust, helemaal vanaf paal 7. Voor een stuk bewaakt strand kunt u terecht nabij paal 6. Dat is de strandopgang aan het einde van de Prins Bernhardweg. Naaktrecreatie is officieel toegestaan vanaf paal 7 en verder. Afhankelijk van de windkracht en windrichting is er langs de waterlijn van alles te vinden; meer dan honderd schelpensoorten en verder wieren, goudkammetjes en soms zeesterren. Het meest oostelijke stukje van het eiland is de Balg. Het is mogelijk daar een excursie naar te maken met ‘De Balgexpres’.  En… uw hond is welkom op het strand en heeft er de tijd van z’n leven, want Schiermonnikoog is het meest hond-vriendelijke eiland van de Waddeneilanden.

Vakantie op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog: het kleinste, maar ook het rustigste eiland biedt je volop mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in de natuur. Een vakantiehuis of appartement op Schiermonnikoog is en blijft een bijzondere ervaring. Voor iedere single, stel, gezin, familie of vriendengroep is een zeer divers aanbod te vinden. Schiermonnikoog kent verder een 8-tal hotels, en ben je van plan om op vakantie te gaan naar dit prachtige eiland en wil je graag kamperen? Dan heb je de keuze uit een aantal schitterende campings. Genoeg keuze en voor ieder wat wils.

Bezienswaardigheden

  • Walviskaken – Willemshof
  • Begraafplaats Vredenhof
  • Standbeeld de Schiere Monnik – een bronzen beeld van Martin van Waning (1964)
  • Bakens het Willemsduin en de Kobbeduinen – driehoekige bouwsels, gelegen in de kwelders van de genoemde duinen; zij wezen in het verleden de schepen in de Wadden de weg
  • Bunkermuseum Schlei – een museum over de eilander geschiedenis van WOII en in het bijzonder over het zgn Schleidorp, een bunkercomplex rondom radarpost Wassermann
  • Bunker Wassermann – een van de bunkers die de Duitsers tijdens WOII op Schiermonnikoog bouwden en die deel uitmaakten van de Atlantikwall
  • Noordertoren – beide torens (de watertoren en de vuurtoren) stammen uit 1853 en dienden ter navigatie van het scheepvaartverkeer; de witte toren doofde in 1909, de rode fungeert als vuurtoren en is tevens permanent bemenst als zeeverkeerspost voor de Oostelijke Waddenzee
  • Westerplas met vogelkijkhut – een zoetwaterplas waar veel vogels foerageren; belangrijk voor vogelaars
  • Bank van Banck – van 1859 tot 1878 was J.E. Banck eigenaar van het eiland. Hij liet een dijk aanleggen ter bescherming van het eiland. Er staat nu een stenen bank op zijn favoriete plek op de dijk.

Veerdienst naar Schiermonnikoog

De boot naar Schiermonnikoog, vertrekt dagelijks vanaf Lauwersoog. Deze dienst wordt uitgevoerd door Wagenborg Passagiersdiensten. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt drie keer per dag vanuit Lauwersoog. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten (15 minuten met de sneldienst). Bent u benieuwd hoe druk het in de haven is? Of wacht u op één van de afvaarten? In de haven van Lauwersoog hangt een webcam. U kunt dus op afstand de haven in de gaten houden.

 

Toeristen Informatie Punt Schiermonnikoog

U vindt TIP Schiermonnikoog sinds 1 mei 2021 in Informatiecentrum Het Baken aan de Reeweg 9.

Maandag t/m zaterdag van 09.00-17.00 uur
Zon- en feestdagen* geopend van 10.00-14.00 uur

* uitzonderingen zijn Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag, dan is het TIP gesloten

Op Oudjaarsdag en derde Pinksterdag (locale feestdag) enkel geopend van 09.00-12.00 uur.