Tourist Information Netherlands

Ameland

Ameland

Ameland is vanaf het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Het eiland beschikt over een klein vliegveld bij Ballum: Ameland Airport Ballum. Het wordt voornamelijk recreatief gebruikt, maar het is ook een landingsplaats voor de SAR reddingshelikopters van het 303 Search and Rescue Squadron op Vliegbasis Leeuwarden, dat ambulancediensten levert voor het waddengebied.

Toerisme Ameland

Ameland leeft van het toerisme en heeft daarom een uitgebreid aanbod voor een weekendje, midweek, week of langere vakantie op Ameland. Met vrienden, familie of alleen. Luxe, back to basic of net even andere dan thuis. Op Ameland is alles mogelijk en voor ieder budget is er wel iets te vinden op het eiland. Ervaar hoe het is om op een eiland te slapen, even helemaal weg van huis, daar waar de nachten nog echt donker zijn (dark sky), met af en toe het licht van de vuurtoren. Bij elke van de 4 authentieke dorpen op het eiland, zijn verspreid over het eiland, al dan niet op een vakantiepark mooie vakantiehuizen te huur. Verder zijn er talloze hotels waar u in allerlei luxe kunt baden.

Historie

Stap vanuit Holwerd op de boot en ontdek dit prachtige eiland. Ameland is zowel voor de jonge als oudere gast een aanrader. Voor de actieveling, de natuurliefhebber of voor de rustzoeker. Ameland heeft een lange historie. Al in de achtste eeuw woonden er mensen. In de loop der eeuwen heeft de zee grote stukken van het eiland weggeslagen, waaronder de dorpen Sier en Oerd. Rond 1800 was er nog nauwelijks iets van het eiland over. Maar dankzij dijken en polders is Ameland wat het nu is: een eiland van formaat met een ongelooflijk aantal planten- en vogelsoorten.

Vier dorpen

Het eiland heeft vier idyllische dorpjes, Hollum, Ballum, Nes en Buren, die elk met hun eigen sfeer je hart zullen veroveren. Er wonen 3500 mensen. Bezichtig deze vier gezellige dorpjes, elk dorp met zijn eigen dorpskarakter en knusse winkeltjes. Bezoek de musea en duik in de interessante geschiedenis van Ameland. Door deel te nemen aan boottochten, excursies, of door te fietsen en wandelen ontdekt u het eiland! Vanaf de veerdam, dichtbij Nes, trek je per bus of fiets het eiland in. Je hoeft de auto dus niet mee te nemen, al mag dat op dit eiland wel. Er ligt 90 km fietspad op je te wachten. En vergeet ook je wandelschoenen niet: het strand is 27 kilometer lang.

Kunstenaars

Ameland is door zijn bijzondere lichtval en landschap reeds lang een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars. Sinds 1996 wordt er in november de Ameland kunstmaand georganiseerd. Over het hele eiland exposeren dan kunstenaars uit binnen- en buitenland op dertig locaties hun schilderijen, keramiek, foto’s, beelden en installaties.

Natuur

Het is een prachtig Waddeneiland. Verwen uw zintuigen met zuivere zeelucht, weidse gezichten, weldadige ontspanning en culinair genoegen. Een eiland met veel natuur, rust en ruimte. Elk seizoen kleurt het eiland op zijn eigen wijze.  Zandduinen, strand en drassig natuurgebied.

Oerd en Hôn

Het natuurgebied Het Oerd is een oud begroeid duingebied met enkele hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de hoge duinen heeft u een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden vogels rusten.

In de oostelijke oude duinen van Het Oerd is de zilvermeeuw sterk vertegenwoordigd. Er is een kolonie van ruim 3.300 paren. De omgeving is ideaal voor de blauwe en bruine kiekendief. Andere algemene broedvogels zijn eidereend, bergeend, wulp, kluut, visdief, tapuit en sprinkhaanrietzanger.

Het natuurgebied De Hon is nog voortdurend aan verandering onderhevig. Nieuwe duinen vormen zich en de kwelder breidt zich langzaam uit. De trots van het natuurgebied De Hon is de kolonie lepelaars. Sinds 1994 zijn het vaste bewoners van natuurgebied De Hon. Ook de velduil broedt er en het lamsoor is er aan het eind van de zomer talrijk. De plant zet grote delen van het gebied in een paarse gloed.

Buiten het broedseizoen zijn er veel vogels die hun heil proberen te vinden op het Wad. Als ze na het zoeken van voedsel weer terug komen omdat het hoog water wordt, rusten ze op Het Oerd en De Hon. Vooral in de herfst gaat het om tienduizenden vogels, waaronder scholekster, grutto, wulp, tureluur en bonte strandloper. In het voorjaar trekken duizenden rotganzen over. Zij doen Oost Ameland aan, onderweg naar hun broedgebied in het Poolgebied.

Strand

Op het uitgestrekte strand van Ameland zijn vier strandpaviljoens. Het gehele jaar door kunt u hier genieten van een hapje en een drankje. En dat maakt deze strandpaviljoens ook juist zo bijzonder, want alleen op Ameland zijn de strandpaviljoens écht het hele jaar geopend. Het uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee is prachtig. Aan de horizon kunt u de schepen van de grote vaart zien passeren. Bij deze strandpaviljoens kunt u onder toezicht van strandwachten zwemmen.

Bezienswaardigheden

  • Beach express: tractorritjes over het strand,
  • Zeehonden kijken: boottochten naar de zeehondenkolonie op een nabijgelegen zandbank,
  • Paardenreddingsboot: woon hun maandelijke demonstraties bij,
  • De Oerdblinkert: beklim deze 24 meter hoge duin,
  • Commandeurshuizen: de oudste gebouwen op het eiland,
  • Sportvissen: Ameland is een geweldige plek om naar makreel te vissen.

Veerdienst naar Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten brengt u naar Ameland. De haven van Holwerd is goed bereikbaar met de auto. Er is voldoende parkeergelegenheid op de twee parkeerterreinen. Met de veerdienst bent u in ongeveer 50 minuten in Ameland. 

 

Toeristen Informatie Punt Ameland

Ameland kent twee TIPS. Deze zijn gelegen in Nes en Hollum.

Bureweg 2
9163 KE Nes

Openinstijden
Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag 10:00 – 15:00
Zondag Gesloten
Bijzondere openingstijden
Zondag 6 aug. 10:00 – 14:00
Zondag 13 aug. 10:00 – 14:00


O.P. Lapstraat 6
9161 BV Hollum

Openingstijden
Maandag 09:00 – 12:00
Dinsdag 09:00 – 12:00
Woensdag 09:00 – 12:00
Donderdag 09:00 – 12:00
Vrijdag 09:00 – 12:00
Zaterdag 10:00 – 12:00
Zondag Gesloten