Tourist Information Netherlands

De Waddeneilanden

De Waddeneilanden van Nederland

De Wadden Islands liggen in de Noordzee, ten noorden van Nederland en Duitsland en ten westen van Denemarken. Tussen de eilanden en het vasteland ligt de Waddenzee, die bij eb grotendeels droogvalt en daardoor een zeer belangrijk foerageergebied is voor vogels. De Waddeneilanden hebben een totale oppervlakte van 1047,5 km² en worden bewoond door ongeveer 81.340 inwoners. Het grootste eiland is het Nederlandse Texel, gevolgd door het Deense Rømø en het Duitse Sylt. Sylt heeft met ongeveer 21.000 inwoners de grootste bevolking van alle eilanden. Ten noorden van de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden liggen drukbevaren scheepvaartroutes en verkeersscheidingsstelsels van Het Kanaal naar de riviermondingen en havens van de Duitse Bocht.

Bewoonde Nederlandse Waddeneilanden:

 

Je kunt ze makkelijker onthouden door als geheugensteuntje de eerste letters van de eilanden te onthouden. Je krijgt dan TV TAS. Elk van de vijf eilanden is gelegen in een gelijknamige gemeente. Texel behoort tot North-Holland, de overige sinds 1942 tot Friesland

Onbewoonde Nederlandse Waddeneilanden:

  • Noorderhaaks of Razende Bol
  • Rottumerplaat
  • Rottumeroog 

 

More information

De zandplaten Rif, Engelsmanplaat, Simonszand, Zuiderduintjes, Richel en Griend zijn gezien de grootte geen eiland te noemen. Het voormalige eiland Wieringen is te vinden in de kop van Noord-Holland, pal tegen de Afsluitdijk aan. Daarnaast kende het Nederlandse wad de inmiddels verdwenen eilanden Moenkelangenoe en Bosch, die beide ten oosten van Schiermonnikoog lagen, en Eierland, dat is vastgegroeid aan Texel.

De Waddeneilanden staan vooral bekend om hun ongerepte natuur en rustieke uitstraling. Vanwege de gunstige ligging in de Noordzee komen hier veel dier- en plantensoorten voor. Zo worden delen van de eilanden jaarlijks bevolkt door miljoenen broedvogels en vogels die er hun winterstop houden. Daarnaast komen er vele zeehonden voor. Het landschap van de Waddeneilanden staat vooral bekend om de uitgestrekte duinvlaktes en brede zandstranden. De verschillende eilanden worden jaarlijks bezocht door veel toeristen die vooral komen voor de rust en de natuur. Op en rondom de Waddeneilanden kan men verschillende activiteiten uitoefenen. Naast verschillende watersporten, wandelen en fietsen is vooral het wadlopen bekend. Dit is het te voet oversteken van de Waddenzee tussen twee eilanden of tussen een van de eilanden en het vasteland. Dit kan enkel als het eb waarbij de zee deels droog valt.

De grootste van de Waddeneilanden is Texel, en de eerste van het rijtje. Vanuit Den Helder stap of rijd je zo op de boot naar Texel. Na Texel volgen Vlieland en Terschelling. Deze zijn te bereiken via Harlingen. Op Vlieland is je auto niet toegestaan, op Terschelling wel. De volgende in het rijtje is Ameland. Voor een bezoek stap je op de boot vanaf Holwerd. Het laatste eiland van het rijtje is ook autoluw; Schiermonnikoog. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog.

In Den Helder, Harlingen, Holwerd en Lauwersoog is meer dan voldoende parkeergelegenheid beschikbaar voor alle bezoekers van de Waddeneilanden. Wij raden je aan dit te doen. Want voor het betere onthaasten heb je echt geen auto nodig!

Een vakantie op de Waddeneilanden is het hele jaar door populair voor een weekend of midweek in eigen land. Voel de wind door je haren tijdens een strandwandeling over het breedste strand van Europa in Schiermonnikoog, ontdek met de Vliehors Expres de zandvlakte op Vlieland of kies voor een fietsvakantie op Texel en ontdek de Lammetjesfietsroute. Op welk eiland je ook verblijft: je hebt hier echt het gevoel even weg te zijn!