Tourist Information Netherlands

Wassenaar

Wassenaar is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen naast Wassenaar enkele gehuchten. De gemeente Wassenaar maakte deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden en is nu onderdeel van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met villa’s en landhuizen. Vele hiervan zijn vanouds buitenplaatsen, zomerverblijven voor welgestelde stedelingen. Behalve aan veel vermogende bewoners bieden deze onderdak aan bedrijven en consulaten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben tot begin 2019 een woning op het landgoed Eikenhorst bewoond. Het landgoed Duinrell is in gebruik als pretpark. Ook renbaan Duindigt, de enige overgebleven gras-renbaan in Nederland, ligt in Wassenaar.

Bezienswaardigheden in Wassenaar

  • Een dagje Duinrell is een avontuur voor adrenalinekikkers en is een must tijdens uw bezoek aan Wassenaar! Attractiepark Duinrell en het  Tikibad combineren het beste van twee werelden: attracties en een subtropisch zwemparadijs! 
  • Museum Voorlinden is een privémuseum in Wassenaar, vol hedendaagse en moderne kunstwerken van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Het museum heeft een bibliotheek, restaurant en wandeltuin.
  • In het centrum van Wassenaar staat de oude dorpskerk die deels uit de 12e eeuw dateert, en deels in de 16e eeuw werd opgebouwd na vernielingen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In deze kerk werd Prinses der Nederlanden Alexia gedoopt. Naast een klein aantal oude dorpshuizen staat er ook de achttiende-eeuwse windmolen Windlust.
  • Wassenaar grenst aan het dorp Voorschoten. Al van oudsher hebben de twee plaatsen een gezamenlijke harmonieuze geschiedenis. Het geslacht Wassenaar huisde bijvoorbeeld in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en Landgoed De Horsten, waar Eikenhorst een deel van is, ligt gedeeltelijk in de buurgemeente.
  • Aan de Wassenaarse Slag liggen in het natuurgebied restanten van de Atlantikwall, waaronder een honderden meters lange betonnen antitankmuur en een groot aantal bunkers, waaronder de vleermuisbunker. De vleermuisbunker bestaat uit een ondergronds gangenstelsel met een lengte van bijna 1000 meter dat vijf bunkers verbindt en dat door verschillende soorten vleermuizen wordt gebruikt als slaapplaats.
  • Een deel van Wassenaar is een beschermd dorpsgezicht en ook de landgoederenzone ten zuiden van Wassenaar is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er meer dan 300 rijksmonumenten en 115 gemeentelijke monumenten. Tevens zijn er enkele oorlogsmonumenten.

Overnachten in Wassenaar

In en om Wassenaar is voldoende gelegenheid om te overnachten. Er zijn verschillende hotels en  vakantieparken waar u terecht kunt met of zonder huisdier en waar u naar hartelust kunt verblijven om alle bezienswaardigheden te bezichtigen.

Winkelen in Wassenaar

Het centrum van Wassenaar biedt de bezoeker een aantrekkelijke mix van winkels en horeca. Zo vind u in het centrum speciaalzaken, maar ook landelijke filiaalbedrijven. De Luifelbaan is de beste foodstraat van Nederland. Vanuit de ruime parkeergarage in de Van Hogendorpstraat of de parkeergarage onder de Hema (gratis parkeren) komt u direct in het centrum van het stijlvolle winkelgebied. Tijdens of na het winkelen bent u van harte welkom in één van de vele horecagelegenheden en bij mooi weer is het uitstekend toeven op één van de vele terrassen.

Dichtbij de winkels in Wassenaar zijn ook meerdere parkeerplaatsen waar u de auto kwijt kunt. Onder de Hema kunt u namelijk gratis parkeren en u loopt direct het centrum van Wassenaar in. Ook met de fiets of scooter is het centrum goed te bereiken en kunt u bijna overal uw fiets parkeren.

Wandelen in Wassenaar

Als u gaat wandelen rond Wassenaar kunt u kiezen uit verschillende wandelopties. Daarbij is een wandeling langs de prachtige landhuizen in de directe omgeving een must. Van de enorme landgoederen tot het beroemde Koninklijke Landgoed de Horsten, ze liggen allemaal in de buurt van Wassenaar.

Toch zijn dat lang niet de enige opties als u gaat wandelen rond Wassenaar. De prachtige duinen waar bos en open zandvlaktes met af en toe een duinmeertje elkaar afwisselen, nodigen minstens zo sterk uit voor een mooie wandeling. Zeker het natuurgebied Meijendel is een bezoek waard. Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het prachtige natuurgebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar, en bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Midden in het natuurgebied bevindt zich Boerderij Meyendel. Dankzij de vele fiets-, wandel- en ruiterpaden zijn de duinen van Meijendel uitermate geschikt om te genieten van de Nederlandse natuur. Vanuit Wassenaar wandelt u ook gemakkelijk naar het strand om lekker uit te waaien of even neer te ploffen bij één van de strandpaviljoens.

Het strand in Wassenaar

Met een kustlijn van ruim acht kilometer is Wassenaar dé plek om te recreëren. Dit kan op het familiestrand waar ook verschillende mooie strandpaviljoens aanwezig zijn. Maar ook voor sportliefhebbers is dit een geweldige locatie. Met een surfboard of een kajak de golven bedwingen of met een catamaran zeilen? Dat kan bij het strand op de Wassenaarse Slag. En ook voor de natuur en de rust bent u in Wassenaar op de goede plek met het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk.

Het is toegestaan om met de hond aangelijnd over de strandafgang richting de paviljoens te lopen. Dat mag alleen met aangelijnde hond en achterlangs. Aan de voorkant van de paviljoens, tussen paal 92.25 en 92.75, is het ten alle tijden verboden om met de hond te lopen.
Er zijn 2 betaalde parkeerplaatsen bij de Wassenaarse Slag. Tevens zijn er een aantal mindervalide parkeerplaatsen direct bij de strand opgang.

Toeristen Informatie Punt Wassenaar

Het Toeristisch Informatie Punt is gevestigd in de bibliotheek van Wassenaar. Op deze plek kunt u terecht voor:

– informatie over de toeristische mogelijkheden in Wassenaar-Voorschoten en omgeving
– wandel- en fietsroutes
– folders over attracties in de regio
– enkele cadeautjes en streekproducten

U kunt hier geïnformeerd worden met wat er allemaal te doen, te bezoeken en te beleven is in de regio. En of u nu op zoek bent naar de bekende of juiste de onontdekte plekken, de medewerkers van het TIP zullen het u vertellen.

Het toeristisch informatiepunt is 6 dagen in de week geopend, alleen op zondag is deze gesloten.

Maandag van 13.00 – 17.30 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.30 uur
Zaterdag van 10.00 – 16.00 uur
Zondag gesloten