Menu
Menu
Rotterdam is een havenstad in het westen van Nederland, in de provincie South-Holland. Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. De stad ligt aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste ter wereld en is nog altijd de grootste en belangrijkste van Europa.
Nadat de historische binnenstad grotendeels verwoest werd door een Duits oorlogsbombardement in 1940, is Rotterdam een bakermat geworden voor vernieuwende architectuur, waaronder de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en een groot aantal wolkenkrabbers. Bekendheid geniet de stad daarnaast vanwege de Erasmus Universiteit, de kunstcollecties van Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal en voetbalclub Feyenoord Rotterdam.
Een moderne stad als Rotterdam heeft haar inwoners en bezoekers veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties en monumenten. Wie alles wil zien en doen in Rotterdam wat er te doen is die zal daar minstens enkele dagen voor nodig hebben.
Euromast
Als symbool van de stad Rotterdam heeft de inmiddels 185 meter hoge toren meer te bieden dan alleen een fraai uitzicht. Je kunt er namelijk ook heerlijk eten, drinken, feesten en zelfs slapen. De echte lefhebbers kunnen ook naar beneden abseilen of tokkelen. Vlakbij de Euromast liggen andere gezellige winkelgebieden zoals het autovrije Beursplein, de Coolsingel en de Hoogstraat.
Erasmusbrug
De ruim achthonderd meter lange Erasmusbrug maakt een perfecte verbinding mogelijk tussen de noordelijke en zuidelijke oevers van Rotterdam. De gemiddeld vijftien meter hoge brug die ook wel ‘de Zwaan’ wordt genoemd, loopt over de Nieuwe Maas en ligt in het centrum van de stad. Dat Nederland bekend staat als de beste bruggenbouwers ter wereld, wordt met de Erasmusbrug nogmaals bevestigd. Ben van Berkel heeft dankzij zijn ontwerp veel aanzien afgedwongen in de architectuur. Doordat de brug gewoon geopend kan worden heeft de vaart er verder geen hinder van. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de Erasmusbrug wordt gezien als hét icoon voor de stad Rotterdam.
Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp ligt in de wijk Blijdorp in Rotterdam Noord. Struin over de Afrikaanse Savanne en sta oog in oog met de giraffen. Bezoek gorilla Bokito en zijn familie, loop in het geheel overdekte Oceanium over de zeebodem en ontmoet pijstaartroggen en haaien. Wandel door het grootste vlinderparadijs van Europa: Amazonica, vol met heerlijk geurende bloemen, duizenden Zuid-Amerikaanse vlinders, anaconda’s en bijtgrage piranha’s.
Centraal Station
Rotterdam Centraal Station heeft dagelijks meer dan 110.000 reizigers over de vloer. Intercity’s, sprinters, internationale treinen, bussen, trams en metro’s rijden hier af en aan. Het station heeft in 2014 een enorme metamorfose ondergaan en is sindsdien een van de architectonische hoogtepunten van de stad.
De Markthal
De Markthal is dé toeristentrekpleister van Rotterdam, jaarlijks goed voor 7 miljoen bezoekers. In de spectaculaire, overdekte markthal zijn appartementen, een grote versmarkt, horeca, food winkels en een supermarkt onder één dak gebracht – nergens anders ter wereld zo gedaan.
De kubuswoningen
De Kubuswoningen in Rotterdam zijn nog steeds een opvallende en kleurrijke toeristentrekker. De markante vormgeving is bedacht door de Amsterdamse provoarchitect Piet Blom. Het zogeheten Blaakse Bos bestaat uit 38 kubussen en de paalwoningen zijn als een brug over de drukke straat De Blaak gebouwd. De Kubuswoning zelf bestaat uit een gekantelde houten kubus die met één punt op een betonnen zeshoekige kern rust. In deze stam bevinden zich de entree en het trappenhuis. De kubus telt drie verdiepingen: het ‘straathuis’ met keuken en woonkamer, het ‘hemelhuis’ met slaapkamers en het ‘loofhutje’. De Kubuswoningen bevinden zich bij de Oude Haven en Blaak.
Enkele kubuswoningen worden aangeboden als hostel. Als u op een orginele manier wilt overnachten is dit de unieke kans om Rotterdam uitgebreid te verkennen.
Rotterdam heeft niet alleen havens en architectuur, maar is ook de groenste stad van Nederland! 20,47% van het gehele stadsoppervlakte is groengebied. In de vele parken die de stad rijk is kun je wandelen, fietsen, sporten, spelen, relaxen of genieten van een barbecue of picknick.
Het Kralingse Bos
Al meerdere keren is het Kralingse Bos genomineerd tot ‘Beste Openbare Ruimte van Nederland’. Het Kralingse Bos is dan ook één van de mooiste parken van Rotterdam en tevens ook het grootste en groenste recreatiegebied van de stad. Een ontzettend fijn park voor een culinair uitstapje en voor sportieve bezigheden, zoals hardlopen en watersporten, maar er is ook genoeg te ondernemen voor kinderen. Vooral op zomerse dagen is het Kralingse Bos populair bij veel Rotterdammers. Het is een plek waar men graag komt om te kletsen en te chillen, om te picknicken, voor een barbecue en zelfs om te zwemmen. Maar het park is bovenal heel geschikt om te genieten van dit mooie stukje groen in Rotterdam.
Het Vroesenpark
Het Vroesenpark is hét park in het noorden van Rotterdam. Al sinds 1929 vind je hier dit prachtig aangelegde stadspark, recht tegenover Diergaarde Blijdorp. Bekend onder Rotterdammers zijn de ooievaars die rondom de diergaarde en het park hun nesten maken. Kijk dan ook niet gek op als je een ooievaar in het Vroesenpark ziet zoeken naar eten. Op zonnige dagen liggen de grasvelden van het park vol met stadsmensen. Het is er gezellig en mooi. Ook in dit Rotterdamse park worden wel eens festivals georganiseerd.
Het Museumpark
Dit bijzondere park in Rotterdam is omringd door zes musea, vandaar ook de naam Het Museumpark. Het is een modern park wat voor een deel door architect Rem Koolhaas en Yves Brunier is ingericht. Het park is te verdelen in vijf gebieden. Het eerste gebied bestaat uit de rozentuin en een monument ter gedachtenis aan Gerrit de Jongh (stadsarchitect van Rotterdam). Dit gebied vind je achter Museum Boijmans van Beuningen. Het tweede gedeelte omvat de Kunsthal en het Natuurmuseum. Gebied nummer drie is een romantische tuin en het vierde gedeelte bestaat uit een verhoogd evenemententerrein dat zich bovenop de ondergrondse parkeergarage bevind. Al sinds 2017 wordt er gewerkt aan het Collectiegebouw, een zeer modern gebouw in de vorm van een spiegelende bloempot. Dit wordt het nieuwe depot van museum Boijmans. Dit park is uniek en niet te vergelijken met andere parken in Rotterdam. En dat is juist wat dit park zo leuk maakt om te bezoeken. Voor cultuurliefhebbers is het Museumpark zowel het mooiste als het favoriete park van Rotterdam.
Het Dakpark
Het grootste openbare park óp een dak van Europa en deze vind je in Rotterdam. Op negen meter hoogte is er een park aangelegd van één kilometer. Het Dakpark is ontstaan uit een mooie samenwerking van buurtbewoners en projectontwikkelaars. Dit maakt het niet alleen één van de mooiste parken van Rotterdam, maar ook een zeer bijzonder park. Het Dakpark heeft een dubbele functie: op de begane grond vind je vooral bedrijvigheid en bovenop een leuk restaurant en een groot park met water, bomen, bloemen, struiken en grasvelden. Op het Dakpark kan je altijd iets doen, bijvoorbeeld het onderhouden van een moestuin of volkstuin, maar kan je ook een kijkje nemen bij de schapen die er staan vanaf de lente tot en met de herfst.
Het Rotterdamse uitgaansleven telt vele cafés, voornamelijk rond het Stadhuisplein, de Oude Haven, de Witte de Withstraat en het Schouwburgplein. De stad telt ook een toenemend aantal gerenommeerde restaurants, waaronder FG en Parkheuvel met elk twee, en Joelia met één Michelinster. Daarnaast zijn er een aantal clubs en discotheken en is sinds 2004 de Maassilo als uitgaansgelegenheid in gebruik, aanvankelijk door discotheek Now&Wow. Enkele andere vroegere discotheken zijn Hollywood Music Hall, Nighttown en Parkzicht.
Voorheen Rotterdam Airport en bij de aanleg in 1956 Vliegveld Zestienhoven genoemd, is sinds eind 2006 na Eindhoven Airport het tweede regionale vliegveld van Nederland, gemeten naar het aantal reizigers. Het vliegveld ligt in de Zestienhovensepolder, net ten noorden van Rotterdam. De luchthaven heeft één start- en landingsbaan, die afhankelijk van de windrichting in noordoostelijke en zuidwestelijke richting kan worden gebruikt. Er zijn geen aviobruggen, er wordt gebruikgemaakt van vliegtuigtrappen. Afhankelijk van de afstand tussen vliegtuig en terminal lopen de passagiers naar het vliegtuig of worden ze met een bus gebracht. Op de luchthaven is verder het detentiecentrum Zestienhoven gevestigd, bedoeld voor de bewaring van uitgeprocedeerde migranten in afwachting van hun uitzetting uit Nederland.
Tussen station Rotterdam Centraal, het vliegveld en metrostation Meijersplein rijdt buslijn 33. De buslijn sluit op het station aan op metrolijn E. Op deze manier is de luchthaven voor de OV-reiziger in cominatie met RandstadRail relatief goed bereikbaar. De bus rijdt overdag 6x/uur, in het weekeinde 4x/uur en ’s avonds 3x/uur. In het weekend rijdt niet elke dienst verder naar Meijersplein en is het vliegveld het eindpunt van de lijn.
In het centrum van Rotterdam is een groot winkelgebied met onder andere de Koopgoot, de Lijnbaan, de Hoogstraat en het winkelcentrum Central Plaza. Verder heeft Rotterdam het winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam-Zuid, de winkel- en woonmall Alexandrium in Prins Alexander en vele kleinere winkelcentra verspreid over de gehele stad.
De koopavonden zijn op vrijdag. In het centrum van Rotterdam zijn de winkels iedere zondagmiddag geopend.
In Rotterdam zijn veertien weekmarkten. De twee grootste zijn die op de Binnenrotte in het centrum (op dinsdag en zaterdag) en die bij het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid (op woensdag en zaterdag). In 2014 is bij de Binnenrotte de dagelijks geopende, overdekte Markthal geopend. Op de begane grond en de eerste verdieping van bevinden zich horeca en winkels, op verdiepingen twee tot en met elf luxeappartementen.
Tijdens een verblijf in een vakantiewoning in Rotterdam kunt u makkelijk de oude binnenstad verkennen. Bezoek de bekende en bijzondere gebouwen, zoals het gebouw Delftse Poort, de Euromast en de Blaaktoren, die als bijnaam heeft ‘Het Potlood’. U kunt tijdens een verblijf in Rotterdam ook het geboortehuis van Piet Hein of het museum de Dubbelde Palmboom bezoeken. In het Museumpark zijn diverse andere musea gevestigd, waaronder het Chabot Museum, de Kunsthal en het Museum Boijmans van Beuningen. Of bezoek het voetbalstadion De Kuip van de voetbalclub Feyenoord en het beeld van Johan van Oldenbarnevelt nabj het stadhuis.
Rotterdam is prima bereikbaar met de auto, via de snelwegen A4, A13, A15, A16 en A20. Afritten naar Rotterdam Centrum staan duidelijk aangegeven.
Een van de snelste en makkelijkste manieren om naar Rotterdam te komen is met de trein. Intercity’s uit heel Nederland stoppen op Rotterdam Centraal Station, en ook de Hogesnelheidstrein doet Rotterdam aan. De snelste verbinding tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda is de Intercity direct van de NS. Deze rijdt twee keer per uur. Tussen Schiphol en Rotterdam is een Intercity direct toeslag van toepassing.
In de hal van Rotterdam Centraal Station vindt u Rotterdam Tourist Information CS. Aan deze balie helpen de medewerkers u graag verder op weg in de stad. Ook in Hoek van Holland staan zij voor u klaar bij Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland . Begin hier met het ontdekken van de vele facetten van deze Rotterdamse badplaats.