Het Boomkwekerijmuseum is een museum over boomteelt in Boskoop. Het museum bestaat uit drie gebouwen. Twee gebouwen zijn door middel van een glazen kasvormige constructie met elkaar verbonden. Hier bevindt zich het ontvangstpaviljoen met buitenterras, een ruimte voor de uitgebreide permanente expositie, de bibliotheek en een ruimte voor wisseltentoonstellingen. Het derde gebouw is en boomkwekerswoning gebouwd in 1870 en ingericht in de sfeer van 1900-1910. Een loods en museumkwekerij met planten die ook voorkwamen op een kwekerij uit 1900, completeren het geheel.
Van april t/m september:
Zondag en maandag: – gesloten –
Dinsdag t/m vrijdag: van 10.00 tot 16.30 uur
Zaterdag: van 10.00 tot 16.30 uur
Van oktober t/m maart:
Zondag en maandag: – gesloten –
Dinsdag t/m vrijdag: van 13.00 tot 16.30 uur
Zaterdag: van 10.00 tot 16.30 uur
Gesloten op:
1 januari (Nieuwjaarsdag)
Hemelvaartsdag
27 april (Koningsdag)
25 december (1e Kerstdag)
26 december (2e Kerstdag)
Omgeving
Boskoop is een plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan rivier de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Het dorp is vooral bekend vanwege de appel- en sierteelt en de Schouw.
Veel van de bezienswaardigheden en evenementen in Boskoop hebben een relatie met de sierteelt en de boomkwekerij.
- Nabij het spoorwegstation vindt men een vrij toegankelijk Rosarium (rozentuin). De toegang is gratis. Vooral in de zomer vinden veel mensen het parkje een bezoek waard, alleen al om het feit dat er meer dan 160 verschillende rozen te bezichtigen zijn naast diverse andere struiken, bomen en planten.
- In Boskoop staat ook het Boomkwekerijmuseum. Dit museum is gevestigd in een oude boomkwekerswoning uit 1870, gelegen aan het Reijerskoop, nummer 54-56, nabij het Boskoopse VVV-kantoor. Achter het museum bevindt zich een rozentuin met soorten afkomstig uit de 17e tot en met de 20e eeuw.
- Een befaamde ‘sortimentstuin’ is de “Proeftuin van Holland” aan het Rijneveld 153, alwaar men honderden verschillende gewassen kan bezichtigen, waarvan een groot gedeelte in Boskoop ook ontwikkeld of gekweekt worden. Deze tuin is vernoemd naar ene Harry van de Laar. De sortimentstuin is te bezichtigen met een gids.
- Er zijn verder diverse particuliere collectietuinen te bezichtigen.
- Boottochten worden georganiseerd van voorjaar tot herfst. Deze tochten gaan door de vele vaarten en sloten van Boskoop langs de meest schilderachtige, vanaf de weg doorgaans niet zichtbare achterzijden van de kwekerijen. Gedurende de tocht wordt informatie gegeven over de historie, landschap, de kwekerijen en bijzonder plantmateriaal.
- Elk jaar wordt de Boomkwekerij kanotocht georganiseerd. Dit is de enige keer per jaar dat het per kano mogelijk is de honderden bruggen te passeren zonder ze zelf open te hoeven doen.
- De Hervormde kerk uit 1895 van architect H.J. Nederhorst.
- De Boskoopse hefbrug is onderdeel van een stel van drie dergelijke bruggen, waarvan de andere twee in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen staan. Vanwege de zeer centrale ligging van de Boskoopse hefbrug neemt zij een belangrijke plaats in in het straatbeeld van de dorpskern van Boskoop. In het begin van de jaren negentig heeft men bij een verbouwing van de hefbrug ervoor gezorgd dat de veiligheid voor fietsers aanmerkelijk verbeterde door aan de zijkant van de brug een apart fietspad te realiseren.
- De Gereformeerde kerk van J.H. van Osnabrugge uit 1930.
- Imposant is de Boskoopse watertoren. De watertoren bevindt zich aan dezelfde weg die over de hefbrug gaat, aan de noordwestzijde van het dorp. Inmiddels is de (nu half ontmantelde) watertoren in particuliere handen, mede vanwege de hoge onderhoudskosten van het historisch belangrijke bouwwerk. De kosten om de watertoren te renoveren bleken echter dusdanig hoog dat dit door de particuliere eigenaar (dhr. Spoorenberg) niet op te brengen was en er ook geen ondersteuning vanuit de toenmalige gemeente beschikbaar was. Na het overlijden van dhr. Spoorenberg heeft de watertoren enkele jaren te koop gestaan en was de toekomst onzeker. In januari 2016 is de watertoren aangekocht door een tot nu toe onbekende koper. Deze is van plan de watertoren weer te restaureren.
- Het raadhuis is in 1928-1929 gebouwd door architect Dirk Lucas Landman.
- Boskoop kent een levendig carnaval. Sinds 1974 heeft Boskoop een Carnavals vereniging: “De Krooshappers”, Boskoop heet tijdens het carnaval dan ook Kwakveen. Elk jaar is er een drukbezochte optocht, die door het dorp gaat.
- De Boskoopse vogeltjesmarkt is een ander bekend evenement dat te vinden is in Boskoop. Deze werd voorheen gehouden in de Beurshal, maar is nu te vinden op het ITC-terrein in Hazerswoude, dat aan de noordwestkant van Boskoop grenst.
- Ten slotte wordt ieder jaar het Luilak-toernooi georganiseerd. Dit voetbaltoernooi begint om 3 uur ’s ochtends met de aftrap door de burgemeester. Het toernooi wordt afgesloten met de prijsuitreiking, waarbij een bekende voetballer de eerste prijzen overhandigt aan de winnende teams.
- Het tentoonstellingsgebouw Flora van architect Dirk Lucas Landman uit 1932.
- De kerk van de Remonstrantse Broederschap is een klein kerkgebouw uit 1932, ontworpen door de gemeente architect Klaas van Nes.