Tourist Information Netherlands

Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is een plaats en gemeente op Voorne-Putten, in de Nederlandse provincie South-Holland. Voorne-Putten beslaat een gebied in de Nederlandse provincie Zuid-Holland tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer, direct ten zuiden van het haven- en industriegebied van de Rijnmond. Het dubbeleiland bestaat uit de eilanden Voorne en Putten. Deze waren ten gevolge van de verzanding van de Bernisse vanaf de 15e eeuw aan elkaar gegroeid en vervolgens door middel van bruggen, tunnels en dammen met de rest van de provincie verbonden.De schitterende ligging aan het Haringvliet heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis voor Hellevoetsluis. Alle bekende namen uit de geschiedenisboekjes vind u terug in deze vestingstad. Naast de moderne jachthavens is er de historische vestingshaven met musea, verdedigingswerken en gezellige restaurants, terrassen aan het water en uitgaansmogelijkheden.

Overnachten in Hellevoetsluis

Omringd door natuur en grenzend aan het water is Cape Helius de ideale vakantiebestemming. Vrolijk gekleurde bungalows, een gezellige jachthaven en het ruisen van de zee op de achtergrond: dat is een vakantie op Cape Helius. Het park ligt aan de rand van vestingstad Hellevoetsluis en grenst direct aan het Haringvliet. Vanaf het park loopt u zo het strandje op en ziet u de witte vuurtoren van de stad staan. Het park beschikt over diverse typen accommodaties, van appartement tot vrijstaande villa. Ook beschikt het park over diverse hotelkamers. In het restaurant kunt u terecht voor een hapje eten of iets te drinken en met mooi weer is het terras geopend met prachtig uitzicht op het water. Kampeerders en camperaars kunnen terecht op Camping ’t Weergors.

Bezienswaardigheden in Hellevoetsluis

Maak kennis met de rijke maritieme historie en het roemruchte verleden van deze unieke vestinghaven. Hellevoetsluis is een oude vestingstad aan het Haringvliet met circa 40.000 inwoners. Door de ligging aan het water is er veel activiteit op het gebied van watersport maar ook de liefhebbers van strand, water en cultuurhistorie kunnen hier hun hart ophalen.

– Het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis is gebouwd rond 1800 en er worden nog dagelijks dokwerkzaamheden verricht.In het    bezoekerscentrum naast het droogdok zijn verschillende maritieme objecten te zien en is er een expositie te zien over het leven en werken van Jan Blanken, de architect van het droogdok. Onder leiding van enthousiaste gids kun je een rondleiding door het aquaduct maken. Dit is zowel mogelijk voor individuele bezoekers als groepen. Het bezoekerscentrum en het terrein rondom het droogdok zijn gratis toegankelijk. Het droogdok is zowel voor volwassenen als kinderen zeer interessant om te bezoeken.

– In het Stadsmuseum Hellevoetsluis staat historie van de voormalige marinehaven Hellevoetsluis en de agrarische dorpen Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn in al zijn facetten centraal. In het museum vindt u een enorme collectie dagelijkse (gebruiks-) voorwerpen die grotendeels geschonken maar ook gevonden of aangekocht zijn en die vooral relatie hebben met het leven in Hellevoetsluis. Voorwerpen dus uit grootmoeders tijd en nog ouder zoals medische instrumenten, schoeisel, gevelstenen, timmermansgereedschap en landbouwwerktuigen. Ook zijn er verschillende themahoeken, worden filmpjes vertoond, zijn er boeken in te zien als naslagwerk en duizenden foto’s en tekeningen te bekijken.

– Kazerne Haerlem, gebouwd in 1880 – 1881, was een complete bomvrije kazerne met sanitaire voorzieningen, keuken, slaapvertrekken etc. De lokalen boden een veilig onderkomen aan ruim 300 manschappen. Hier sliepen en verbleven de soldaten, onderofficieren en officieren van de kustbatterij op Front I-II. De Kazerne is gefundeerd op palen en telt 16 slaaplokalen. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de gemeente Hellevoetsluis en maakt Scouting Hellevoetsluis, St Verdedigingswerken Hellevoetsluis en het Muzikanten Overleg Hellevoetsluis gebruik van de verschillende ruimten in de kazerne. Plein Fort Haerlem 1-MOH3221 WB Hellevoetsluis.

– Uit 1822 daterende, ronde, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van J.Valk. De toren is 18.10m. hoog, is creme-kleurig geschilderd en heeft 2 verdiepingen. Rond het ijzeren lichthuis met koperen koepel bevindt zich een gietijzeren omloop met balustrade, welke rust op opengewerkte gietijzeren consoles. De toren is in 1901 ingrijpend verbouwd en in 1961 tot boven de ingang betegeld. In de toren zijn een aantal ronde vensteropeningen. De vuurtoren is elke laatste zondag van de maand Mei t/m September en op Open Monumenten dag geopend!

Uitgaansleven in Hellevoetsluis

Muziekcafé Mach

Sinds 1996 is het muziekcafé MACH een begrip in Hellevoetsluis. Iedere laatste zaterdag van de maand kan je genieten van livemuziek van blues tot pop en moderne en oude rock met regionale en niet regionale bands die veel eigen werk spelen, maar ook covers. Het Café is dan geopend van 21.00 tot 03.00 uur. MACH is ook beschikbaar als partycentrum en oefenruimte centrum. Op alle dagen, behalve zaterdag, is het mogelijk om feesten of thema’s te organiseren in MACH. Tot ongeveer 80 pers.

Muziekcafé Barbiertje

Muziekcafé BarBiertje is al meer dan 40 jaar hét muziekcafé van de regio. Bekend tot in de verre omstreken door de live muziek en unieke evenementen en het Barbiertje!

Winkelen in Hellevoetsluis

Winkelcentrum De Struytse Hoeck biedt meer dan 130 verschillende winkels, horeca of dienstverlenende bedrijven. Het winkelcentrum heeft gratis wifi en een laadstation voor elektrische auto’s en fietsen.

Overzicht overige winkelcentra: – Winkelcentrum Struytse Hoeck, – Winkelcentrum Evertsenplein, – Winkelcentrum Den Bonsen Hoek, – Winkelcentrum Forel, – Woonpromenade aan de Rijksstraatweg/Moriaanseweg en diverse bouwmarkten in Kickersbloem.

De (collectieve) openingstijden
Maandag 12:00 tot 17:30 uur
Dinsdag 09:00 tot 17:30 uur
Woensdag 09:00 tot 17:30 uur
Donderdag 09:00 tot 17:30 uur
Vrijdag 09:00 tot 20:00 uur
Zaterdag 09:00 tot 17:00 uur
Zondag 12:00 tot 17:00 uur

Tevens heeft Hellevoetsluis een weekmarkt welke gestationeerd is op Woordbouwerplein nabij winkelcentrum De Struytse Hoeck. Deze is geopend op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Evenementen in Hellevoetsluis

  • Vestingdagen, sinds 2007 Zeehelden weekend geheten, sinds 2016 opnieuw Vestingdagen genoemd.
  • Wallenpop
  • Dutch Classic Yacht Regatta Oude en klassieke schepen.
  • Nachtmarkt, begin juni en eind augustus/begin september
  • Kermis bij Winkelcentrum De Struytse Hoeck, rond 20 juni
  • Lampionoptocht.
  • World Predator Classic
  • Fokveedag in de wijk Nieuw-Helvoet

 

Toeristen Informatie Punt Hellevoetsluis

Het TIP is gevestigd op een centrale plaats  Aan de Westzanddijk 1a midden in het toeristische hart van de gemeente, goed bereikbaar en in de zomermaanden zelfs iedere dag geopend.  Bij het Toeristeninformatiepunt zijn diverse fiets- en wandelroutes gratis af te halen of voor een klein bedrag te koop. Bovendien zijn er fietsroutes met een thema in de aanbieding. Klinkt een route met de naam Water en Wieken, Dijken en Sluizen of Molen & Malen niet uitnodigend? Maak eens een uitgebreide wandeling door de Hellevoetse Vesting en ontdek de historie van deze prachtige stad!

Wist u dat er in het hoogseizoen diverse boottochtjes te maken zijn, zoals een retourtje Middelharnis of Tiengemeten? U vermaakt zich een hele dag voor een zeer schappelijke prijs. Neem de fiets mee!

Er is ook een mogelijkheid om een stadsgids te boeken, dit kan het hele jaar. Neemt u hiervoor contact op via het nummer 0181-854378. Een stadswandeling duurt ongeveer 1,5 uur; u komt veel over Hellevoetsluis te weten.

 

Bereikbaarheid Hellevoetsluis

Hellevoetsluis is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Parkeren in Hellevoetsluis is gratis. Verkeer naar De Vesting kan via de Brielsestraatweg en de Opzoomerlaan en aan de westzijde via de Nieuwe Zeedijk en de Westkade. Vanuit het OV is het een korte wandeling, Hierbij vormt de Brielsestraatweg de hoofdroute. Voor voetgangers lopen er aan de oostzijde nog twee routes naar de Vesting; in het verlengde van de Kerkstraat en naar de Glacisweg.