Tourist Information Netherlands

Alblasserdam

Alblasserdam is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie South-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, behoudens de buurtschap Kortland. Alblasserdam is een vertrekpunt voor een fietstocht naar het beroemde molencomplex Kinderdijk, en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard.De 19 molens geven een fraai aanzicht. In de maanden juli en augustus draaien de molens de hele zaterdag. In de tweede volle week van september zijn de molens ‘s avonds feestelijk verlicht. In de winter wanneer de boezems en watergangen zijn bevroren, wordt het gebied veel gebruikt voor een schaatstocht. Soms meer dan tienduizend schaatsers schaatsen dan dagelijks de Molentochten.

Bezienswaardigheden in Alblasserdam

Huis te Kinderdijk

Huis te Kinderdijk is gelegen aan de rivier de Noord, tussen het Lammetjeswiel en Rijzenwiel. Dit statige pand heeft in de loop der tijden een veelbewogen geschiedenis gekend. Boeiend aan dit huis zijn de bewoners die er gewoond hebben en het in de omgeving van Alblasserdam bekende verhaal van een kindje, dat tijdens de Sint Elisabethsvloed van 1421 hier in een wieg aanspoelde. Het “Huis te Kinderdijk” is van oorsprong vermoedelijk een boerderij geweest van rond het jaar 1600. Het Huis te Kinderdijk heeft in de loop der jaren heel wat eigenaren/huurders gehad. De eerste bewoner is vermoedelijk de heer Johannes Rijke. Het Huis is fraai aan de Noord gelegen. Het huis was ook het voormalig hoofdkantoor van sleepdienst L. Smit & Co. Maar vooral vanwege het achterliggende park is de woning van monumentale waarde.

Park

Het Park Huis te Kinderdijk is een overblijfsel van het landgoed, bewoond ná 1600 door een rijke redersfamilie. Het park bestaat uit een binnenrand van grasland en een buitenrand met lanen en bossen. Verder kleinschalige landschapselementen als watergangen, poelen, gras- en hooilandjes, schapenweide en een ooievaarsnest. Er is een wandelroute van 2 km door het park uitgezet.

Schutsluis

De huidige sluis in de indamming van het riviertje de Alblas is als monument aan te merken. Dit waterbouwkundige kunstwerk heeft een ontwikkeling ondergaan waardoor de historische waarde als bijzonder ervaren wordt. De aan de oostzijde van de sluis ingemetselde gedenkstenen getuigen hiervan. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich eveneens het oorlogsmonument, dat herinnert aan wat zich in 1940-1945 in deze voor Alblasserdam historische maar zwaar getroffen omgeving heeft voorgedaan.

Museummolen Blokweer

Dit is een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van Werelderfgoed Kinderdijk en de omliggende Alblasserwaard. U vindt deze museummolen te midden van de grazende koeien, langs het water van de Lage Boezem in het hartje van het schitterende groene polderlandschap. De Blokweer is een prachtige, operatieve molen die tot boeiend museum is omgedoopt waar praktijk en kennis feilloos met elkaar zijn verweven. Met het geraas van de molen op de achtergrond, kunt u op meerdere locaties binnen de molen leerzaam beeldmateriaal aanschouwen dat inzicht geeft in de werking van het bovenhuis van de Blokweerse molen. Voor kinderen is de informatie binnen de museummolen extra interessant omdat zij op verschillende manieren leren hoe het is om met (en in) een molen te werken.

Huis van Zessen (Van Eesterenhuis)

Kom genieten van de kleurrijke interieurs van het Huis van Zessen! Er zijn rondleidingen en de tentoonstelling De Stijl in Alblasserdam is op eigen gelegenheid te bekijken. Het Huis van Zessen is gerestaureerd inclusief het kleurenschema van beeldend kunstenaar en dichter Theo van Doesburg en is open op afspraak.

Kortlandse Molen

Deze ronde, stenen grondzeiler is gebouwd in 1890 en diende als vervanging van de bouwvallige wipmolen op dezelfde plaats. De eerste drie meter is rechtopgaand gebouwd, daarna conisch. Deze vorm is vrij uniek voor dit type molen.

Overnachten in Alblasserdam

Alblasserdam is een gezellig dorp, en heeft een haven. Vanuit uw vakantiehuis kunt u een kijkje nemen in het centrum of bij één van de monumenten in het dorp. Zo zijn er brokstukken te zien van de sluismuur, die tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd.

Winkelen in Alblasserdam

Alblasserdam kent verschillende winkelcentra. Het grootste winkelcentrum is het overdekte Makadocenter. Een ander winkelcentrum, niet ver daarvandaan, is te vinden rond de Dam en de Plantageweg. Verder is er nog een tweetal winkelstrips, namelijk:

  • Winkelcentrum Scheldeplein
  • Winkelcentrum Touwbaan (Van Hogendorpweg) 

Evenementen Ablasserdam

Tweemaal per jaar worden grote feesten in Alblasserdam georganiseerd. De woensdag in de week van 25 juli is het Sint Jacobus. Een paardenmarkt, een wielerronde en een hippisch festijn worden dan gehouden. Nog drukker is het op de derde zaterdag in september, wanneer het Havenfestival wordt afgesloten met tal van activiteiten. Het Havenfestival begint met Alblaspop, een tweedags feest in een grote tent met bekende muzikanten. Alblaspop heeft eind 2014 het laatste festival gegeven.

In Alblasserdam zijn veel kerkgenootschappen met nog meer kerkgebouwen. Een rijk verenigingsleven, met zang- en muziekverenigingen, scouting, sportclubs en een cultureel centrum.

Toeristen Informatie Punt Alblasserdam

Tourist Info Alblasserdam voor toeristische informatie over de Alblasserwaard en Kinderdijk. Ook fietsverhuur en boottochten naar Kinderdijk. Huur een fiets of doe gewoon een rondvaart langs de molens met onze mooie electroboot. Met een eigen aanlegsteiger voor de deur en vijftig gloednieuwe huurfietsen zijn vele leuke dagtochten te organiseren. Probeer hier ook eens de nieuwe Trikke uit! Met deze carving-step kun je ook een molentocht schaatsen zonder ijs! 

Zuiderstek 1
2952 AZ ALBLASSERDAM