Tourist Information Netherlands

Tholen

Tholen is een stad op het eiland Tholen, in de gemeente Tholen, in het oosten van de Nederlandse provincie Zeeland. Het is gelegen aan de westkant van het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant. De omgeving van Tholen is een polderlandschap met vele dijken. Er worden onder andere aardappelen, mais en graan verbouwd. De omgeving van Tholen staat ook bekend om de teelt van snijbloemen. Maar ook om zijn buitendijkse fietspaden, mooie duikspots en gezellige restaurantjes. 

Bezienswaardigheden in Tholen

Toeristen kunnen het historische stadscentrum bezichtigen en de Oosterschelde en het Zoommeer bezoeken. Aan de Oesterdam ligt het recreatieterrein ‘de Speelmansplaten’ vanwaar onder andere verschillende watersporten kunnen worden beoefend. Ook de duiksport wordt bij de Oesterdam regelmatig bedreven. De Oosterschelde en het Zoommeer zijn rijk aan vogels. Ook het historische centrum en de bossige, heuvelachtige omgeving van Bergen op Zoom zijn toeristische bestemmingen in de omgeving van Tholen.  Tholen heeft een historische stadskern, die nog grotendeels omringd is door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven. Het gebied binnen de vesten is sinds 1991 beschermd stadsgezicht en is daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland. Verder telt de stad tientallen rijksmonumenten.

  • Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk, een kruisbasiliek in de Brabants-gotische stijl, mogelijk ontworpen door Everaert Spoorwater, een Brusselse bouwmeester die in de Nederlanden vaak betrokken was bij de bouw van kerken in deze stijl. De bouw van de kerk is in circa 1404 gestart. Op de plaats van het huidige middenschip kende de kerk een voorganger van onbekende bouwdatum die rond 1360 gesloopt is. De toren is 49 meter hoog en het grondvlak is een zuiver vierkant van 8,50 meter. De straalkapellen van het koor zijn nooit afgebouwd, wel zijn de fundamenten gelegd en is bij het noordkoor aan de buitenkant een muuraanzet zichtbaar. Opvallend detail: de buitenzuilen van de koorkerk zijn dus ooit gebouwd als binnenzuilen.
  • Een opvallend gebouw is het voormalige stadhuis van Tholen uit de 15e eeuw, dat ontworpen is door leden van de beroemde architectenfamilie Keldermans. In dit stadhuis hangt het oudste carillonklokje van Nederland, eveneens uit de 15e eeuw.
  • Het stadsbeeld wordt verder bepaald door twee windmolens binnen de stadskern, De Hoop, die op een van de wallen is gebouwd en molen De Verwachting die in 2009 volledig is gerestaureerd.
  • Een historisch gebouw is ook de herbouwde Gasthuiskapel.
  • Aan de Markt staat de rooms-katholieke Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk uit het begin van de 20e eeuw.
  • In het historisch stadscentrum zijn een aantal belangwekkende woonhuizen te vinden. Een der oudste is De Twee Stoven aan Stoofstraat 5-7, gebouwd in 1622. Ook aan Markt, Kerkstraat, Bakstraat, Brugstraat en Hoogstraat zijn enkele oude huizen te vinden, die soms een trapgevel bezitten.
  • Een voormalige zoutkeet bevindt zich aan Contre Escarpe 1. Hier werd tot in 1901 zout gewonnen.
  • De wallen van Tholen

Overnachten in Tholen

Één van de schitterende vakantiehuizen in Tholen als uitvalbasis voor uw vakantie in Zeeland is de ideale bestemming om alle bezienswaardigheden in Zeeland te ontdekken. Wilt u onbezorgd genieten en ultiem ontspannen in het schitterende Zeeland? Dan is een verblijf in de super de luxe hotel suites van Oesterdam Resort door een hoge kwaliteit en veel extra services écht iets voor u. De luxe suites bieden plaats aan 2 tot 4 personen, zijn uitermate stijlvol ingericht en de meeste suites bieden een prachtig uitzicht op het water. Uw hotelverblijf is inclusief het gebruik van heerlijke wellnessfaciliteiten. Ontspan optimaal in de infrarood sauna, Finse sauna, stoomcabine, relax ruimte met zoutmuur, belevingsbad of belevingsdouche met geluiden, geuren en verschillende stralen. Dat is pas genieten!

Wandelen in Tholen

Na de bedijking van de Vijftienhonderdgemetenpolder is in de 13de eeuw de plaats Tholen ontstaan aan de zeedijk langs de Eendracht. Het ontstaan en de naam houden verband met de heffing van dewatertol door de hertogen van Brabant. Tholen kreeg in 1366 stadsrechten. Rond dat jaar is het stadje versterkt met muren, poorten en vesten. Tijdens de Tachtigjarige oorlog moesten de Middeleeuwse versterkingen van deze frontierstad van Zeeland plaats maken voor een geheel nieuwstervormig verdedigingsstelsel met wallen, bolwerken en vesten. De ongeveer 3 km lange wandeling voert u niet alleen over de fraaie tot plantsoen herschapen wallen. Ook smalle straten met oude geveltjes zijn in deze route opgenomen en evenals de monumenten uw belangstelling waard. Wij hopen dat u een plezierige wandeling zult hebben. U kunt parkeren bij de haven op de in 1978 gedempte zoute vest. Bij het houten “Praathuisje”, waar de oude mannelijke bewoners elkaar de nieuwtjes vertellen, gaat u de wal over. Vroeger stond hier de Waterpoort.

Stranden van Tholen

Omdat Tholen nagenoeg geheel omgeven is door water biedt het unieke gelegenheden om hiervan te genieten. De steeds veranderende Oosterschelde onder invloed van eb en vloed biedt steeds een ander landschap. Bij eb vallen de platen droog en kunt u regelmatig kennis maken met zonnebadende zeehonden. Tijdens de vloed ziet u een adembenemend spel van wind en water. Maar ook onder water is er veel te zien. Liefhebbers van duiken kunnen hier een prachtige, kleurige wereld ontdekken. Op en in de zanderige bodem leven brokkelsterren, diverse soorten platvis, sepia’s weduwrozen, tal van schelpdieren en garnalen. Tussen de stenen van de dammen en de dijken leven krabbetjes en kreeften. Prachtig gekleurde zeeanjelieren en mosselen. U hoeft geen ervaren duiker te zijn om van al die pracht te genieten. Gewapend met een snorkel en een goede bril gaat er een wonderlijke wereld voor u open. Onze tips:

• Strandje Schelpenhoek (Schelphoekseweg 3, Poortvliet)
• Bergsediepsluis (Oesterdam bij de Bergsediepsluis, Tholen)
• Strandje Sint-Annaland (Havenweg, Sint-Annaland)
• Strandje Gorishoek (Kastelijnsweg, Sint-Maartensdijk) 

Bereikbaarheid Tholen

De bereikbaarheid van Tholen, centraal gelegen in de Zuidwestelijke Delta, is door de aanleg van de dammen en de verbeterende ontsluiting via de A4 uitstekend. De Oesterdam en Philipsdam zorgen voor een snelle verbinding met respectievelijke Schouwen-Duiveland en Zuid-Beveland.

Tholen is per boot ook goed bereikbaar. Als u wilt overnachten is dat geen enkel probleem. U kunt afmeren in een van de drie jachthavens. U kunt aanleggen in de stad Tholen, Sint Annaland of in Stavenisse. Als u toch met de boot bent, wat is er dan nog leuker dan van haven naar haven te varen en vanaf het water te genieten van de prachtige omgeving en het uitgestrekte landschap van Tholen.

Toeristen informatie Punt Tholen

Bij de toeristisch informatiepunten op Tholen kunt u terecht voor informatie over leuke activiteiten en bezienswaardigheden in de gemeente. U vindt deze informatiepunten op de volgende locaties:

1. Streekmuseum De Meestoof, Bierensstraat 6 in Sint-Annaland (op afspraak)
2. Chaletparc Krabbenkreek, Nieuwelandseweg 2 in Sint-Annaland
3. Wegwijs Lokaal, Markt 1 in Sint-Maartensdijk
4. Grand café Met Shmaak, Voorstraat 42 in Sint Philipsland
5. Bowling De Thoolse Brug, Stevinweg 1a in Tholen