Tourist Information Netherlands

Terneuzen

Terneuzen is een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De ligging van Terneuzen tussen België in het zuiden en de vrije vaart via de Westerschelde naar de Noordzee in het noorden is een bijzonder sterk punt. Terneuzen ligt dan ook bijzonder strategisch ten opzichte van steden als Antwerpen, Gent en Rotterdam.

Bezienswaardigheden in Terneuzen

  • De Scheldeboulevard biedt uitzicht op de Westerschelde en het scheepvaartverkeer dat hier vlak langs de oevers vaart. In het zomerseizoen worden sinds 2000 tal van beelden langs de boulevard opgesteld.
  • Het Arsenaal is een militair gebouw uit 1833, en maakte deel uit van de nieuwe vesting Terneuzen. Tegenwoordig zijn er horecabedrijven in het Arsenaal gevestigd en dienen de waterkelders sinds 1997 als wijnkelder.
  • Monument De Vliegende Hollander van P. Griep, een schip in een vroegere kanaalarm, bij de Herengracht.
  • De Willibrordustoren is het restant van een neogotische katholieke kerk die in 1915 werd ingewijd en in 1968 werd gesloopt. De vroegere pastorie en de kloosterkapel zijn nog intact en het schip van de kerk wordt aangegeven met bomenrijen.
  • Oud-Terneuzen, een verzameling oude straatjes en huisjes in de binnenstad van Terneuzen, gesitueerd op de oude 16e-eeuwse vestingwerken.
  • De Moffenschans, 16e-eeuwse boerenwoning, schans opgeworpen door voornamelijk Duitse huursoldaten in november 1583 onder aanvoering van Phillip van Hohenlohe om weerstand te kunnen bieden bij een aanval door Spaanse troepen.
  • Het (oude) Stadhuis van Terneuzen, gelegen aan de Noordstraat, karakteristiek pand met toren. Na het verkrijgen van de stadsrechten is een woonhuis verbouwd met onder meer bouwmateriaal uit de ruïne van het kasteel van de ambachtsheer van Zaamslag. In 1647 was een aangrijpende verbouwing, de kelder werd ingericht als crymeneel ghevangenhuys, tevens zetel van de vierschare. Tijdens de Franse bezetting werd in 1807 de toren verlaagd om plaats te maken voor een semafoor voor marinecommunicatie in de lijn Antwerpen-Vlissingen. In 1859 kreeg de toren zijn huidig uiterlijk.
  • Park aan de Otheensche Kreek.
  • De Zeesluizen met bezoekerscentrum Portaal van Vlaanderen.

 

 

Overnachten in Terneuzen

Om alle bezienswaardigheden van Terneuzen te bezoeken heeft u aan één dag niet genoeg. In de gemeente zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Er zijn voldoende hotels en natuurhuisjes aanwezig als basis voor uw ontdekkingstocht door Terneuzen. Camperaars kunnen in de gemeente Terneuzen terecht op vier gemeentelijke camperlocaties. Deze camperplaatsen zijn gelegen aan de Otheense Kreek in Terneuzen, de Axelse Kinderdijk en de Bernhardstraat in Westdorpe. 

Winkelen in Terneuzen

Centrum Terneuzen

Het centrum van Terneuzen heeft een divers aanbod aan winkels en veel keuze als het gaat om eten, drinken en uitgaan. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag.

Winkelcentrum Schuttershof

Winkelcentrum Schuttershof is ontwikkeld vanuit het gemak voor de consument met ruim gratis parkeren (2 uur), korte looplijnen en droog winkelen. Het winkelcentrum is geopend in 2010. De meeste winkels liggen aan een overdekte passage waar ook regelmatige leuke festiviteiten plaatsvinden.

Winkelcentrum Zuidpolder

In hartje Zeeuws-Vlaanderen, midden in de stad Terneuzen, ligt Winkelcentrum Zuidpolder. U kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen, voor haar- en kledingmode of huishoudelijke artikelen. Daarnaast vindt u er een audiciën, een bloemist, een kantoorboekhandel en een woonwinkel. Ook is er volop gelegenheid om wat te drinken en te eten, van een heerlijke afhaalmaaltijd tot een compleet diner.

Centrum Axel

Axel staat van oudsher bekend om de culinaire kwaliteiten en bourgondische inslag. Die is ook bepaald door de nauwe band met België. Zo is er bijvoorbeeld een chocolatier en een wereldwijd vermaard wijnhuis. In Axel kunt u gastronomisch uit eten en er is een grote verscheidenheid aan horeca.

Sas van Gent

De verregaande specialisatie is de kracht van veel van deze winkels. U kunt er terecht voor een goed advies en kwaliteitsproducten.
Daarnaast is er op dinsdag een wekelijkse markt met een ruim aanbod aan verse producten. 

Centrum Zaamslag

In Zaamslag vindt u veel verschillende winkels, die specialist zijn op hun gebied en die gaan voor kwaliteit en echte aandacht voor de klant. U kunt hier gratis parkeren en u bent ook welkom op de wekelijkse koopavond op vrijdag.

Weekmarkten in Terneuzen

Dinsdagmarkt Sas van Gent
De dinsdagmarkt vindt iedere dinsdag plaats van 8.00 tot 15.00 uur op het Keizer Karelplein in Sas van Gent.

Woensdagmarkt Terneuzen
Op woensdag is er op de Markt in het centrum van Terneuzen markt van 8.00 tot 16.00 uur. Als er kermis is in de binnenstad van Terneuzen vindt de markt plaats aan de Rosegracht te Terneuzen.

Vrijdagmarkt Zuidpolder (Terneuzen)
Iedere vrijdag is er markt op het verharde terrein ten noorden van het winkelcentrum Zuidpolder (in Terneuzen) van 8.00 tot 16.00 uur.

Zaterdagmarkt Axel
Op zaterdag is er markt in het centrum van Axel aan de Noordstraat, Gentsevaartstraat en op het Szydlowskiplein, van 8.00 tot 16.00 uur.

Natuurgebieden in Terneuzen

Binnen de gemeente Terneuzen is een groot aantal natuurgebieden gelegen. De Westerschelde is een internationaal vermaard natuurgebied en heeft de status van Natura 2000. Binnendijks gelegen gebieden worden over het algemeen beheerd door Staatsbosbeheer. De meeste gebieden zijn goed toegankelijk en voorzien van wandelpaden en soms fietspaden, ruiterpaden en enkele paden voor mountainbikes. De belangrijkste gebieden zijn de Braakman tussen Hoek en Biervliet, De margarethapolder en het Eiland van de Meier vlak bij de kern van Terneuzen en het smitsschorregebied bij Axel. Daar ligt ook de zogenaamde Staats-Spaanse Linies met restanten van verdedigingswerken uit de 80-jarige oorlog. Vlak bij Koewacht liggen de bospercelen aan de Nieuw Karnemelkstraat en de Plasschaerd. Vlak bij Sas van Gent en Westdorpe liggen onder meer de Autrichepolder, Passluis en het Natura 2000 gebied Canisvliet.

Wandelen in Terneuzen

Er is van alles te zien in de gemeente Terneuzen. Maak een keuze uit de verschillende ‘Ommetjes’  door de gemeente en ontdek de mooiste bezienswaardigheden. Onderweg komt u genoeg gezellige restaurantjes tegen om tijdens uw wandeling even uit te rusten onder het genot van wat eten & drinken.

Uitgaansleven in Terneuzen

De Binnenstad van Terneuzen is het middelpunt van talloze kroegen, restaurants en gezellige terrassen, winkels en andere uitgaansplaatsen. Hier vindt u veel eet- en uitgaansmogelijkheden. De binnenstad biedt op culinair gebied een grote diversiteit van kleine gezellige eetcafés tot sfeervolle restaurants. Het aanbod van theater en muziek is zeer divers. Met cabaret, musicals, opera en operette, toneel en familievoorstellingen. Verder geniet het jazz- en theatercafé Porgy & Bess in de hele regio grote bekendheid.

 

Toeristen Informatie Punt Terneuzen

Bij het Tourist Information Point (TIP) Terneuzen ontdekt u alles wat Terneuzen te bieden heeft. En dat begint daar direct al goed, want het TIP vindt u in het Portaal van Vlaanderen. Eén van de mogelijkheden voor een uniek dagje uit! Het Portaal van Vlaanderen ligt aan de Beneluxweg, direct aan het water van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Bezoekers kunnen daar bij het Tourist Information Point terecht voor informatie over alles wat er in Terneuzen en omstreken te beleven is. Daarbij kunt u denken aan attracties, culturele evenementen en instellingen, maar ook aan restaurants, hotels enzovoorts. Het TIP beschikt over veel toeristisch informatiemateriaal, waarmee bezoekers direct op weg kunnen worden geholpen. Verder kunt u er wandel- en fietsroutekaarten en plattegronden kopen en leuke Zeeuwse (cadeau)artikelen, zoals de Zeeuwse Knop producten.

Bezoekadres:
Beneluxweg 101
4538 AL Terneuzen
0115-616268