Tourist Information Netherlands

Kapelle

Kapelle is een gemeente op het voormalige eiland Zuid-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente Kapelle is letterlijk en figuurlijk een bloeiende gemeente. De kernen Kapelle, Biezelinge, Eversdijk en Schore worden omringd door lieflijke groene landschappen en fruitboomgaarden. Het landschap van de gemeente Kapelle karakteriseert zich door verkavelde percelen die langs en in elkaar overlopen. Het landschap bestaat voornamelijk uit oudland en akkerland.Kapelle ligt op ongeveer het midden van het voormalige eiland Zuid-Beveland. In de gemeente liggen 6 plaatsen (vier dorpen en twee buurtschappen). De dorpen zijn:

Kapelle
Wemeldinge
Biezelinge
Schore

Bezienswaardigheden in Kapelle

In de gemeente Kapelle staan 50 Rijksmonumenten, waarvan 8 in het dorp Kapelle zelf. Als eerste is er de Hervormde kerk uit 1500. Op het plein voor de kerk staan ook een aantal waterpompen. Een andere bezienswaardigheid in de Franse militaire begraafplaats. Tijdens de strijd in Zeeland, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, kwamen de Fransen de Nederlanders helpen. Het plan was mislukt en 10 jaar werd de begraafplaats opgericht als enige Franse begraafplaats in heel Nederland.

Het Fruitteeltmuseum in de Zeeuwse plaats Kapelle is een museum waarin de fruitteelt centraal staat. In het museum worden technieken uit de fruitteelt en de gewasbescherming uitgelegd. Er zijn allerlei (oude) voorwerpen die in de fruitteelt worden en werden gebruikt, een werkende veilingklok, een bibliotheek en buiten ook diverse fruitsoorten als plant te zien. Ook is er aandacht voor het (thuis) verwerken van fruit en het houden van bijen, die immers een rol spelen bij bestuiving. Het museum is gevestigd in een voormalige groene school.

Overnachten in Kapelle

Overnachten in Kapelle kan in één van de vele accommodaties waarvanuit u de omgeving kunt verkennen.

Wandelen in Kapelle

In Kapelle is het prachtig wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes om de omgeving te verkennen. Begin mei is het prachtig wandelen tussen de bloeiende fruitbomen. Wandel bijvoorbeeld de Fruitroute langs Kapelse boomgaarden. Deze 17km lange Fruitwandelroute start bij het ‘Fruitteelt Museum’ in het Zeeuwse Kapelle en is door middel van knooppunten verbonden met het grotere wandelnetwerk Goes – Kapelle. Het stadje dat zichzelf graag de Bloesem van Zeeland noemt is trots op en beroemd om zijn boomgaarden. Deze bevinden zich op de super vruchtbare klei die is ontstaan langs de oevers van een grote kreek, die in de tiende eeuw door Zuid-Beveland liep. Nu het fruit de komende tijd gaat rijpen is het leuk om hier een wandeling langs de boomgaarden te maken en onderweg bij de fruitkwekers, die vaak een winkel aan huis hebben, binnen te wippen om hun fruit of eigen gemaakte sap of jam te proeven.

Winkelen in Kapelle

Winkels in Kapelle kunt u vinden in één van de populaire winkelstraten zoals Weststraat, Biezelingsestraat, Dijkwelsestraat, Ooststraat of Kerkplein. Ga langs bij ‘t Spoeltje, die zich gespecialiseerd heeft in naaien en handwerken. Ze hebben tal van stofjes, patronen, borduurpakketten en benodigdheden om zelf kleding te maken. Ook de Lijstenmakerij is een must see, door alle lijsten die met de hand perfect op maat zijn gemaakt. Als u op zoek bent naar een nieuwe outfit, bezoek dan Sowhat Fashion, Lots of Fahion of Dynamiek. Dynamiek heeft naast kleding trouwens ook woonaccessoires. Laat uw adviseren bij Bonnie mode: U krijgt niet alleen advies over wat je het mooist staat, maar wordt ook getrakteerd op een lekker drankje. Bijpassende schoenen vindt u om de hoek, bij J&R schoenmode.

Naast bloemen-, kleding- en ambachtswinkels vindt u ook de mooie kerk in het centrum. De toren is tegen een klein bedrag te beklimmen. Omdat Kapelle centraal ligt, kunt u eenmaal op de top de Zeeuwse horizon afspeuren. Het uitzicht op deze grote hoogte is een spectaculair kijkje op de provincie.