Tourist Information Netherlands

Zeist

Zeist is een plaats en gemeente in het midden van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt op 1 augustus 2020 ruim 64.883 inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 50 km² (waarvan slechts een minieme hoeveelheid water). De gemeente Zeist ligt in het bosrijke gebied van de Utrechtse Heuvelrug en heeft daardoor buiten de woonkernen een overwegend ‘groen’ karakter. Naast de hoofdplaats Zeist telt de gemeente vier dorpen: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. Vanwege het kasteel Slot Zeist wordt Zeist wel Slotstad genoemd. In de Slotstad Zeist zet de mooie natuur en het rijke verleden de toon. De grandeur van vroeger is er niet verdwaald, maar heeft zijn weg gevonden in het heden. In Zeist treft u talloze landhuizen en kastelen, het ene nog mooier dan het andere. Met Slot Zeist als één van de vele hoogtepunten van de toch al zo prachtige Utrechtse Heuvelrug.

Naast de hoofdplaats Zeist telt de gemeente vier dorpen: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. Vanwege het kasteel Slot Zeist wordt Zeist wel Slotstad genoemd.

De gemeente Zeist heeft twee treinstations: station Den Dolder en station Driebergen-Zeist. Dit laatste ligt grotendeels in het dorp Driebergen-Rijsenburg en voor een deel in de gemeente Zeist (Odijkerweg). Voor de opening van het voormalig station in het centrum van Zeist heette dit station Zeist-Driebergen, na de sluiting van station Zeist (1942) is dit weer Driebergen-Zeist geworden.

Overnachten in Zeist

Bezienswaardigheden in Zeist

Zeist is een groene plaats gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit een vakantiewoning in Zeist heeft u dan ook vele mogelijkheden om er op uit te gaan in de natuur. Ook in Zeist zelf valt er van alles te beleven. Een deel van de plaats is aangesteld als een beschermd dorpsgezicht. Enkele bijzondere gebouwen die u tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Zeist kunt bezoeken zijn Slot Zeist, de watertoren en diverse oude kerkgebouwen in het centrum van de plaats. Rondom Zeist liggen er vele landhuizen met bijbehorende landgoederen.Ook kan men in Zeist overnachten in comfortabele en betaalbare hotels.

Een deel van de plaats is aangesteld als een beschermd dorpsgezicht. Enkele bijzondere gebouwen die u tijdens in Zeist kunt bezoeken zijn Slot Zeist. Het sprookjesachtige Slot Zeist trekt al sinds 1677 horden mensen naar zijn monumentale gebouwen. Ruim een half miljoen bezoekers per jaar genieten van deze bijzondere monumentale erfenis. Alleen al de statige oprijlaan zou niet misstaan in een film over het rijke leven in de Gouden Eeuw, toen Nederland nog een rol van betekenis speelde in de wereldeconomie. Bij zonnig weer is de Franse tuin (in Engelse landschapsstijl aangelegd) en het Slotpark een echte aanrader.

De watertoren in Zeist is gebouwd in 1896 in opdracht van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij voor 28.786 gulden en kenmerkt zich door neorenaissancestijl-invloeden. De watertoren heeft een puntdak, staat aan de Bergweg en heeft een hoogte van 37,50 meter.

Verder zijn er diverse oude kerkgebouwen in het centrum van de plaats die een bezichtiging waard zijn. Rondom Zeist liggen er vele landhuizen met bijbehorende landgoederen.

Wandelen in Zeist

Ter gelegenheid van haar 55-jarig jubileum heeft het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) een bijzondere wandeling samengesteld door het huidige en helemaal vernieuwde centrum van Zeist.

De route vertelt het verhaal van de Slotlaan, het Wilhelminapark, Jagerlaan, Voorheuvel, de Rozenbuurt en de 1e Hogeweg in de jaren ’50. Al lopend roepen de beschrijvingen de sfeer op van Zeist in die periode.

De wandeling is hier te downloaden. Veel wandelplezier!

Fietsen in Zeist

Deze fietstocht neemt u mee door het Zeist van de jaren vijftig. De fietstocht is uitgezet in samenwerking met Het Gilde Zeist, ter gelegenheid van het 11e lustrum van het Zeister Historisch Genootschap van de Poll Stichting. De historische toevoegingen komen voornamelijk uit het eigen archief van het ZHG. Bij deze fietstocht willen wij u aan de hand van beeldmateriaal uit het archief en verhalen van gidsen en deskundigen een beeld van Zeist in de jaren ’50 van de twintigste eeuw schetsen. De nadruk hierbij ligt voornamelijk op de architectuur. De tocht fietst u in ongeveer 2 uur.

Winkelen in Zeist

Shoppen in Zeist doet u in Winkelgebied Emmaplein, De Slotlaan, Voorheuvel en Steynlaan. Bezoek een van de terrassen voor lunch, borrel of diner, eet een ijsje en bezoek de unieke winkels met een authentiek karakter.

Elke donderdag en zaterdag van 08:30 – 16:30 uur is het markt op het Marktplein in het centrum van Zeist. Hier kunt u o.a. terecht voor lekkere en dagverse foodproducten, de mooiste bloemen of struin door de rekken voor een kleding of accessoires.

Toeristen Informatie Punt Zeist

Voor actueel foldermateriaal kunt u in Zeist daarnaast terecht bij de volgende Toeristen Informatie Punten: