Tourist Information Netherlands

Soest

Soest is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 46.842 inwoners (1 augustus 2020, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 46,43 km². Soest, Soesterberg en buurtschap Soestduinen zijn de kernen in deze gemeente, die verder rijk is aan duinen, bossen, heide en weilanden, grotendeels gebruikt als oefenterrein voor het Nederlands leger. De gemeente heeft een partnerschap met Soest (Duitsland) in Westfalen, Duitsland.

Wandelen & fietsen in Soest

Tussen Soest en Soesterberg liggen bossen en stuifduinen, elk gebied met een eigen karakter. De Lange Duinen bestaan uit een grote zandvlakte omgeven door bos, terwijl de Korte Duinen een wat meer besloten karakter hebben. De weidse uitzichten zijn hier spectaculair. Ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort is het bos dichter, daar liggen het Burgemeestersbos, het Ezelsveld, landgoed de Paltz en niet te vergeten de Stompert, bijna de hoogste heuvel van de Utrechtse Heuvelrug, die bedekt is met strubbebossen, waarvan de kronkelige takken een geheimzinnig sfeertje veroorzaken. In al deze gebieden komen reeën voor, konijnen, dassen, eekhoorns voor en nog veel meer. Op de oude vliegbasis bevinden zich verschillende wandel- en fietsroutes. Volop genieten dus in de Soester natuur!

 

Winkelen in Soest

De gemeente Soest heeft drie winkelgebieden: Van Weedestraat, Soest-Zuid en de Rademakerstraat in Soesterberg. Daarnaast zijn er twee boodschappencentra (Smitshof en Overhees), twee solitaire supermarkten (Boni en Hoogvliet) en twee concentraties met woonwinkels (Wooncenter Soesterberg en de concentratie woninginrichtingszaken aan de Birkstraat in Soest). Van Weedestraat is het hoofdwinkelgebied van Soest en de Rademakerstraat is het hoofdwinkelgebied van Soesterberg.

Er zijn twee weekmarkten: op woensdagochtend in de Rademakerstraat te Soesterberg en op donderdagochtend in de Van Weedestraat te Soest. De weekmarkt op de donderdagochtend is dus inmiddels verplaatst naar de Van Weedestraat. Dit is de nieuwe lokatie voor deze markt.

Bezienswaardigheden in Soest

  • In Soest, bij Park Vredehof/Vredehofstraat, stond de dikste mammoetboom van de provincie Utrecht. Deze is in 2017 bij een storm geveld.
  • Op de Soester Engh is stellingkorenmolen De Windhond herbouwd en op 10 mei 2008 in gebruik genomen.
  • Van oorsprong eind-13e-eeuwse Petrus en Pauluskerk, sinds de bouw van de R.K. Petrus en Pauluskerk in 1853, Oude Kerk genaamd. Kreeg zijn huidige uiterlijk grotendeels in de 15e eeuw. Is fraai gelegen in de karakteristieke Kerkebuurt.
  • R.K. Petrus en Pauluskerk, Waterstaatskerk uit 1852. Alleen de markante neoklassieke toren is nog origineel. Het schip is in de jaren 60 van de twintigste eeuw gemoderniseerd. Het interieur bevat nog wel originele 19e-eeuwse details.
  • De Hervormde Emmakerk uit 1930 is in zakelijk expressionistische stijl ontworpen door architect P. Beekman.
  • Soester Duinen; Lange en Korte Duinen, grootste stuifduingebied van de Utrechtse Heuvelrug.
  • Het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s, Stichting De Paardenkamp, gelegen aan de Birkstraat. Een rusthuis met meer dan 100 paarden, dat geheel bestaat door giften en gaven van donateurs. Tevens de eigenaar van boerderij Het Gagelgat uit 1712, een van de oudste langhuisboerderijen uit de streek (Rijksmonument) en bekend van het SBS6-programma Het Mooiste Pand van Nederland.
  • Huize St. Jozef, voormalig klooster uit 1868, waarin Museum Soest is gevestigd.

Overnachten in Soest

Soest kent tal van prima adressen om een heerlijk weekend, midweek of langer door te brengen. Zo kunt u de keuze maken voor een luxe overnachting, verblijven in een van de bosrijke bungalowparken of campings en zelfs bed & breakfast op de boerderij behoort tot de mogelijkheden. U zult altijd lekker slapen in Soest! De lucht van de dennen is magisch!