Tourist Information Netherlands

Regio Utrecht

Toeristen Informatie Utrecht

Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Utrecht is naar inwonertal de vierde stad van Nederland. De stad bevindt zich in de Randstad en is centraal gelegen op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum – vooral in de dienstensector – van zowel de Randstad als Nederland. Utrecht heeft een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland.

De monumentale, gotische Domtoren is het icoon van Utrecht. Deze prachtige kerktoren uit het jaar 1382 is vanuit de hele stad te zien, en bepaalt al honderden jaren de skyline van de stad. De Domtoren heeft een hoogte van 112 meter, is het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland. Tijdens uw vakantie in Utrecht is een bezoekje aan deze toren een aanrader.

Naast deze toren is Utrecht ook rijk aan unieke musea. Neem eens een kijkje in het Utrechts Archief en kom meer te weten over de geschiedenis van Utrecht. Ontdek de geschiedenis van Utrecht ook ondergronds in DOMunder. Deze unieke ervaring is voor jong en oud en brengt je diep in de krochten van het verleden. In het Centraal Museum kun je zowel oude kunst als nieuw design vinden. Voor hedendaagse kunst kun je terecht bij KuuB. De mooie ruimte staat vol met prachtige kunstwerken en er worden regelmatig kleinschalige evenementen georganiseerd. De treinfanaat kan Utrecht niet verlaten zonder een bezoekje aan Het Spoorwegmuseum. Maar ook voor de gemiddelde stadsbezoeker, zowel jong als oud, is dit museum zeker een bezoekje waard.

Voor kinderen is een bezoek aan Utrecht altijd een avontuur! Of je nu in de schoolvakantie of gewoon op een vrije middag naar de Domstad komt, er zijn altijd wel leuke dingen te doen. Zo heeft Nijntje haar eigen museum en kom je het nieuwsgierige konijntje overal in de stad tegen. Op de stoplichten, in de etalages en bij haar eigen stukje Utrecht: het Nijntje pleintje aan de rand van het centrum. Natuurlijk is er nog veel meer te beleven. Wat dacht je van sterren kijken bij museum en sterrenwacht Sonnenborgh? Of wetenschappelijke proefjes doen in het Universiteitsmuseum? En rondom het Domplein worden elke dag spannende en interactieve speurtochten gehouden waarbij kinderen spelenderwijs de stad en haar geschiedenis kunnen leren kennen. Op vakantie in Utrecht is voor kinderen een groot avontuur.

Wetende dat u en uw kinderen zich niet hoeven te vervelen tijdens uw vakantie in Utrecht, hoeft u nu alleen nog maar een geschikte kindercamping of vakantiepark als uitvalsbasis zoeken. Toeristen Informatie Nederland heeft voor u de beste aanbiedingen geselecteerd.

Utrecht is opgedeeld in 26 gemeenten: