Tourist Information Netherlands

Ommen

Ommen is een gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel. Ommen telt 18.450 inwoners (31 januari 2022) op een oppervlakte van 181,98 km². Ommen heeft daarmee een bevolkingsdichtheid van 97 inwoners per vierkante kilometer, de laagste van alle gemeenten van de provincie Overijssel. De gemeente Ommen is een bekend vakantieoord. De bossen en het Sallandse landschap zijn een rustplek voor veel vakantiegangers. Sinds 1913 werd er aan de rand van Ommen door de scouting (padvinderij) op Ada’s Hoeve gekampeerd. Baron van Pallandt heeft in 1923 de Ada’s Hoeve, met het omringende bosgebied langs de Vecht, aan de padvinderij geschonken. Dit terrein en een terrein bij de Steile Oever in Eerde zijn nog steeds bij Scouting Nederland in gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog is het toerisme sterk gegroeid. In gemeente Ommen bevinden zich nu een groot aantal campings en verschillende bungalowparken. Ook is er het Nationaal Tinnen Figuren Museum gevestigd.

Overnachten in Ommen

In Ommen kunt u op verschillende manieren overnachten. Er zijn verschillende hotels welke een prima uitvalbasis zijn voor uw bezoek aan Ommen. Naast de hotels zijn er ook mogelijkheden om te verblijven in één van de schitterende natuurhuisjes. Deze zijn direct te huren van de eigenaar en liggen vaak midden in de natuur. Kampeerders kunnen terecht op Camping Ommerland. Een schitterende 5 sterrencamping midden in de bossen van het Vechtdal.

Bezienswaardigheden in Ommen

Ommen heeft veel bezienswaardigheden. De veelzijdige natuur zoals bossen, heide, zandverstuivingen, rivieren de Vecht en de Regge brengen mensen die van rust en natuur houden naar Ommen. Bezoek de landgoederen, de historische molens. Deze unieke Vechtdalstad gelegen in het hart van het Vechtdal is het startpunt voor elk uitstapje of verblijf. Deze stad is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die meer van het Vechtdal willen zien. U kunt hier namelijk de boot nemen naar Dalfsen. Het dorp Dalfsen ligt bijna tegen Ommen aan en de stad Zwolle is een kleine twintig minuten rijden. Gelukkig heeft Ommen zelf meer dan genoeg te bieden. Zo zijn er meerdere musea te vinden, het Nationaal Tinnen Figuren Museumhet Streekmuseum en het Vliegermuseum. Er zijn ook ateliers te bezoeken.

Wandelen in Ommen

In Ommen en omgeving zijn oneindig veel wandelroutes. Ze behoren allemaal tot het wandelnetwerk, een uitgekiend bewegwijzeringssysteem dat honderden kilometers wandelingen met elkaar verbindt. U kunt al een ommetje maken van twee kilometer. Maar ook de geoefende wandelaar komt volop aan zijn trekken.Een wandeling langs de rivier de Vecht laat een mooi coulissenlandschap met oude landgoederen zien. Een tocht over de Lemeler- of Besthmenerberg brengt heidevelden en vergezichten met zich mee. Ook voor een verkoelende boswandeling op een warme zomerdag zijn er voldoende mogelijkheden.

Het wandelnetwerk werkt eenvoudig. Op een routekaart staan gekleurde routes. De kleur correspondeert met de gekleurde pijlen op routepalen. Per route is het aantal kilometers aangegeven. De routes kunt u via keuzepunten ook aan elkaar koppelen, zodat een langere wandelroute ontstaat. Bij ieder startpunt vindt u een informatiepaneel met daarop een kaart van de directe omgeving. In de gemeente Ommen zijn 28 startpunten. Meer informatie en kaarten zijn beschikbaar via het Toeristisch Informatie Punt (TIP).

Fietsen in Ommen

De gemeente Ommen is een populair vakantieoord: ook sportieve fietsers komen hier graag. In het groene gebied rond Ommen zijn diverse fietsroutes uitgestippeld. De drie mooiste fietsroutes in de gemeente Ommen, zijn de volgende:

  • Rondje Ommen. Totale afstand: 32 kilometer: De fietsroute Rondje Ommen start op knooppunt 42, een knooppunt dat bij molen Den Oordt in Ommen ligt. Vervolgens brengt de route u naar Mariënberg, om u later weer terug te voeren naar Ommen. Is molen Den Oordt geopend, dan raden wij u zeker aan om deze oude molen eens van dichtbij te bekijken. U doet iets minder dan 2 uur over deze fietstocht.
  • De Bossentocht. Totale afstand: 43 kilometer: De fietsroute Rondje Ommen start op knooppunt 42, een knooppunt dat bij molen Den Oordt in Ommen ligt. Vervolgens brengt de route u naar Mariënberg, om u later weer terug te voeren naar Ommen. Is molen Den Oordt geopend, dan raden wij u zeker aan om deze oude molen eens van dichtbij te bekijken. U doet iets minder dan 2 uur over deze fietstocht.
  • Fietsroute Rondom de Hanzesteden. Totale afstand: 44 kilometer: De derde en laatste fietsroute in de buurt van Ommen die zeker de moeite waard is, is de route Rondom de Hanzesteden. Deze route brengt u langs diverse Hanzesteden in de omgeving van Ommen, die zelf in 1473 lid werd van de Hanze. De route is net iets langer dan de Bossentocht, namelijk ongeveer 44 kilometer lang. U doet ongeveer 2,5 tot 3 uur over deze fietstocht.

Deze fietsroutes lopen niet alleen door de gemeente Ommen, maar komen ook in de directe omgeving van deze gemeente. Houd hier rekening mee als u een van deze routes gaat fietsen.

Winkelen in Ommen

De winkels in Ommen in de gezellige hoofdstraat de Brugstraat en de andere straatjes in Ommen nodigen uit om te komen winkelen. Of men nu trendy of modieus is of meer van klassiek houdt. In de eigenzinnige zaakjes en leuke boetiekjes slaagt men altijd. Een bezoek aan Ommen zorgt voor ontspanning. Voor velen is het gewoon genieten om in de winkels te zijn. In de historische binnenstad in Ommen slaagt men ook voor leuke accessoires voor in huis. Er zijn diverse cadeauwinkeltjes. Ommen staat bekent als hét gezellige winkelstadje aan de Vecht. De sfeer in de binnenstad maakt het winkelen in Ommen tot een echt uitje.

Koopavonden in Ommen:
Elke vrijdagavond zijn winkels in Ommen tot 21.00 uur geopend.

De supermarkten zijn in Ommen elke zondag geopend van: 12.00 tot 18.00 uur

Uitgaansleven in Ommen

Gemeente Ommen biedt een ruime keuze aan gezellige cafés en pubs. Of waag een dansje op de dansvloer van discotheek Zaal Dijk.

Toeristen Informatie Punt Ommen

Het Toeristen Informatie Punt Ommen is gelegen in het Historisch Museum Ommen.
Den Oordt 7, Ommen
Tel:0529-453487