Menu
Menu
Het Hennie Kuiper Wielermuseum is gelegen in Denekamp in de provincie Overijssel. Wie van wielrennen houdt, moet echt een bezoekje brengen aan Erve Kuiper. Hier is namelijk het geboortehuis van oud-profwielrenner Hennie Kuiper te vinden. Ook is hier een permanente expositie te vinden over zijn carrière en kun je er fietstochten maken.
In zijn ouderlijk huis bekijk je een expositie over zijn wielercarrière. Bewonder zijn successen aan de hand van truien, zijn allereerste zelfgemaakte racefiets en de trui waarin hij de klassieker Parijs-Roubaix won. En bekijk de fietsen waarop hij Olympisch kampioen (München, 1972) en wereldkampioen (Yvoir, 1975) werd als belangrijkste trofeeën. Alle foto’s, truien, medailles, bekers, oorkonden en onderscheidingen zijn afkomstig uit de privé verzameling van Hennie. Je kunt met oude tv-beelden even terug naar de tijd van toen. Maar ook zelf op een speciale rollerband ervaren hoe het voelt om over de kasseien van Parijs-Roubaix te fietsen.
RONDLEIDING
Voor families, bedrijven, organisaties en verenigingen kan het museum een rondleiding verzorgen met vooraf een presentatie over de wielercarrière van Hennie op een groot beeldscherm, eventueel in combinatie met een fietstocht op de weg, een MTB-tocht, een lunch of een maaltijd. Het minimaal aantal personen voor een rondleiding bedraagt 15.
OPENINGSTIJDEN
Het Hennie Kuiper Wielermuseum is in het voorjaar (maart, april) en in het najaar (september, oktober) op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag toegankelijk van 13.00 – 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 – 18.00 uur. In de zomermaanden (mei, juni, juli, augustus ) van 10.00 – 20.00 uur. Op maandag en in de wintermaanden (november, december, januari, februari) is het museum gesloten. Op beide Paasdagen en beide Pinksterdagen is het museum open van 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 2 euro per persoon.
Omgeving
Denekamp is een plaats in Twente in de provincie Overijssel, gelegen aan de Dinkel, met circa 8600 inwoners. Strict genomen behoort Denekamp niet tot Twente, het land tussen Regge en Dinkel, omdat het niet tussen de Regge en de Dinkel ligt, maar oostelijk van de Dinkel. Denekamp vormde tot de gemeentelijke herindeling in 2001 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In genoemd jaar werden de gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo samengevoegd tot de gemeente Dinkelland. Bij Denekamp ligt het landgoed Singraven. Nabij dit landgoed ligt de historische watermolen het Singraven. Daarnaast staan er nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.
Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn oude tradities, die erg populair zijn in Denekamp. Men kan als er sneeuw ligt in de omgeving van Denekamp langlaufen over uitgezette routes.
In het voorjaar vinden in Denekamp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op Palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag vinden het paasstaakslepen en het paasvuur plaats.
Toeristen Informatie Punt Denekamp
Nicolaasplein 8
7591 MA Denekamp
Voor wie van wielrennen houdt, is het Hennie Kuiper Wielermuseum een echte must-visit. We troffen Hennie zelf niet maar we hebben mensen gesproken die hem wel hadden ontmoet. Er lagen truien, zijn allereerste zelfgemaakte racefiets en de trui waarin hij de klassieker Parijs-Roubaix won. Was iig de moeite waard.