Tourist Information Netherlands

Almelo

Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Almelo is een stad met veel gezichten maar ook een stad met karakter. Een tikkeltje eigenzinnig, gesierd met de Twentse nuchterheid en zeer gastvrij. Almelo is een bijzondere mengeling van oud en nieuw. Almelo is de waterstad van Twente. Verrassend op veel verschillende manieren! Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan horeca, maar ook door knusse vintagewinkeltjes en unieke boetiekjes. Daarnaast is het de groenste stad van Overijssel, de ‘longen’ van Almelo reiken tot in de binnenstad. Kom het zelf ontdekken.De onderstaande 6 plaatsen bevinden zich in de gemeente Almelo.

  • Aadorp
  • Almelo
  • Bavinkel
  • Bornerbroek
  • Mariaparochie
  • Tusveld

Overnachten in Almelo

Overnachten in Almelo kan in één van de schitterende hotels of de prachtige natuurhuisjesVanuit uw vakantieaccommodatie in Almelo kunt u diverse bezienswaardigheden bezoeken. Zo kunt u tijdens een verblijf in Almelo de oude korenmolen De Hoop bezoeken, of het Stadsmuseum Almelo bezichtigen. Ook is er een bakkerijmuseum en is er een expositie gevestigd in het Wevershuisje. 

Camperplaats Centrum Almelo
Vanaf deze camperplaats loop je in 5 minuten naar het centrum van Almelo. De camperplaats nabij het centrum van Almelo is de ideale locatie om met je camper te overnachten. Het centrum ligt op 5 minuten loopafstand en het treinstation en de jachthaven zijn in nog minder tijd te belopen.

Faciliteiten
Het terrein is verhard en verlicht en er zijn stroomaansluitingen aanwezig, die middels de app van www.aanuit.net te bedienen is. Er is plaats voor 6 campers met een maximale lengte van 11 meter. De maximale verblijfsduur is 72 uur, de camperplaats is het hele jaar geopend.

Routebeschrijving
Vanaf de snelweg A35 houd je de richting Centrum/Station aan. Bij het station rechtdoor naar P12 Javapark P+R. De Camperplaats Centrum Almelo bevindt zich naast P12 Javapark.

Bezienswaardigheden in Almelo

Het koor van de protestantse Grote Kerk stamt uit de 15e eeuw, het schip dateert uit 1733. Reeds in 1236 is sprake van een burchtkapel in Almelo dat toen onder de parochie Ootmarsum viel. De torenspits werd in de 18e eeuw geplaatst door gravin Sophia Juliana von Castell Rüdenhausen. Boven de ingang van de toren bevindt zich een Latijnse inscriptie uit het jaar 1738. Lang hebben voor de toegangsweg naar de kerk twee van Bentheimer zandsteen gemaakte pilaren gestaan met de wapenschilden van Van Rechteren Limpurg en Almelo. Deze zijn in 1884 verplaatst naar de oprijlaan van het kasteel. Deze oprijlaan, de Gravenallee, is drie kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn. Halverwege is een tolhuis en kan een rondwandeling gemaakt worden door de bossen, waarin zich ook de grafkelder van Van Rechteren Limpurg bevindt.

De rooms-katholieke Sint-Georgiusbasiliek in het centrum van Almelo.
De rooms-katholieke Georgiuskerk werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw (1900-1902) in neogotische stijl en is de eerste kerk die werd ontworpen door Wolter te Riele. De kerk is 3 november 2009 verheven tot basiliek. In de volksmond wordt de kerk “de Sjors” genoemd.

Achter de Georgiuskerk ligt de oudste sociale woningbouw-wijk van Almelo: de Westeres, grotendeels in de Eerste Wereldoorlog gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging Volksbelang, later overgenomen door woningstichting Sint Joseph, die in 2008 plannen presenteerde om de wijk af te breken en te vervangen voor eigentijdse bouw, met meer parkeerruimte en hogere huurprijzen. Sinds eind 2009 zijn deze plannen van tafel, mede vanwege de economische recessie en dankzij protesten uit de wijk en heel Almelo.

Het pittoreske wijkje onderscheidt zich door zijn smalle straatjes en in rood baksteen, met geel bakstenen versieringen uitgevoerde huizen. De straten zijn opgebouwd uit een steeds veranderende combinatie van een aantal woningtypen, waarbij sommige woningtypes maar 1 keer voorkomen.

Verder is er het vanaf 1914 gebouwde tuindorp De Riet. Deze wijk is voor het merendeel tussen de twee wereldoorlogen gebouwd en bestaat uit goed onderhouden, kleine huisjes die in een zeer kenmerkende bouwstijl zijn gebouwd. Een deel is in handen van de twee woningbouwstichtingen. De wijk heeft sinds 3 oktober 1926 een eigen treinstation.

De stad kent nog een complete molen, de korenmolen De Hoop uit 1870.

Nabij het vroegere bleekveld en de voormalige Bleekweg (nabij de Aa) ligt stadskerk De Bleek, een kruiskerk met zadeldak. Dit gemeentelijk monument werd in 1927 voltooid naar een ontwerp van architect H.H. Krabshuis en werd bekostigd door de vrijzinnige protestanten in Almelo (Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen). De kerkzaal heeft bijzondere glas-in-loodramen die – net als de rest van de kerkzaal – in late art-decostijl zijn.

Wandelen in Almelo

In Almelo zijn zo’n 6000 km aan unieke wandelroutes en 2500 km aan fietsroutes. Of u nou een korte route pakt, of een meerdaagse, U wordt steeds weer gegrepen door het Twentse landschap. Kies een bestaande tocht, of combineer verschillende knooppunten of keuzepunten en maak er helemaal uw route van. Wandel, fiets, mountainbike of rijd dwars door het coulisselandschap en de prachtige natuur. Ontmoet mensen en beleef de Twentse gezelligheid. Liever de routes bekijken via je telefoon? Download dan de app “Routemaker” van Irias. 

Winkelen in Almelo

Almelo barst van de leuke eigentijdse winkeltjes, met enthousiaste en behulpzame ondernemers die net dat beetje extra voor je willen doen. Geniet van lokale lekkernijen en leer de lokale mensen kennen. Laat je verrassen door de nuchtere Twentse gastvrijheid en de diversiteit aan winkels.

In het stadshart vind je de grote ketens maar er zijn ook genoeg leuke en lokale boetiekjes in Almelo. Dwaal door het ‘Doelengebied’ en ‘Het Klokje’ en laat je verrassen! Ontdek Bruisend Zuid, hier vind je een diverse aanbod aan winkels en zeker de moeite waard om langs te gaan. Elke donderdag en zaterdag is er markt op het Marktplein en in de Rosa Luxemburgstraat. Donderdag is het koopavond en zijn de winkels in het centrum geopend tot 21:00 uur.

Toeristen Informatie Punt Almelo

Het Toeristen Informatie Punt Alemlo is gelegen aan Het Baken 3, 7607 AA Almelo 0546-822005