Tourist Information Netherlands

Zandvoort

Zandvoort is een badplaats en gemeente in de Nederlandse provincie North-Holland. De plaats leeft van het toerisme en is ook bekend van een Formule 1-racecircuit, het Circuit Park Zandvoort. Het station Zandvoort aan Zee is het eindpunt van de spoorlijn van Amsterdam via Haarlem. Tot de gemeente behoort ook een deel van het dorp Bentveld.

Bezienswaardigheden in Zandvoort

Zandvoort is een kunstenaarsdorp. Dat het strand en de zee een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn, blijkt uit de vele galerieën en de 2 musea die u in het dorp kunt vinden. Naast deze galerieën en musea, waar u kunst kunt bewonderen, staan er verspreid door Zandvoort ook meerdere beelden. Maar behalve de kunst heeft Zandvoort met het strand, het circuit en het dorp nog andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn.

Sloppies
In het dorp zijn nog tal van sporen uit de visserstijd te vinden. U kunt heerlijk slenteren door de kleine straatjes achter het strand, ‘sloppies’ geheten, waar u naast de oude vissershuisjes ook prachtige, witte en zandkleurige villa’s met erkers, kantelen, veranda’s en namen als Land’s End, Hendrika en Zeezicht kunt bekijken.

HDMZ museum Zandvoort
Het HDMZ is de plek waar Zandvoorters en toeristen zowel de rijke en bewogen geschiedenis van Zandvoort, als moderne en hedendaagse beeldende en toegepaste kunst afkomstig uit een bijzondere particuliere collectie kan ontdekken en beleven.

Zandvoorts Museum
Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. De collectie van het Zandvoorts Museum is een kleine, maar unieke collectie. Van gebruiksvoorwerpen, serviezen, scheepsmodellen, prenten, badkleding en schilderijen tot aan een prachtige glasnegatievencollectie.

Jutters Mu-Zee-um
Het Juttersmu-ZEE-um is een kleinschalig museum vól met gejutte voorwerpen. Deze voorwerpen zijn aangespoeld of achtergelaten op het strand. U kijkt uw ogen uit en achter elk voorwerp zit wel een verhaal. Eind 2005 is er een benedenverdieping en een Noordzee-aquarium bijgekomen.

Overnachten in Zandvoort

Zandvoort is erg veelzijding en dit is terug te zien aan het breed aanbod aan hotelscampings en vakantiehuizen die aangeboden worden in elke prijsklasse. Een vakantie in Zandvoort Aan Zee is ook voor kinderen een unieke ervaring.

Wandelen in Zandvoort

Het is heerlijk wandelen in Zandvoort. Of u nu door de rijk beboste omgeving loopt op zoek naar het vele wild, een gezonde frisse neus haalt tijdens een strandwandeling of de historie induikt in de oude wijkjes van Zandvoort. U kunt deze op eigen houtje lopen of met een gids. Daarnaast is Zandvoort een mooie uitvalsbasis voor langere wandelingen. Door de duinen wandelt u 8 kilometer naar IJmuiden. In een rustig stukje natuur lopen smalle paadjes waar u, diep verscholen in het struikgewas, een anti-tankmuur en bunkers aan kunt treffen. Of loop richting het zuiden naar Noordwijk. Deze tocht is 17 kilometer over het brede zandstrand. Tijdens deze route komt u door strandreservaat Noordvoort, een fluisterstil stukje strand tussen palen 70 en 73. Een uniek rustgebied op het strand waar u bovenlangs een 3 km lang struinpad door de duinen moet volgen. Er zijn drie prachtige uitzichtpunten waar u zelfs zeehonden kunt spotten. 

Strand in Zandvoort

Langs de hele kust bij Zandvoort is er een zandstrand dat zich naar het noorden uitstrekt tot IJmuiden, en naar het zuiden nog veel verder. Bekende gelegenheden die toeristen trekken zijn Beach Club Tien, Mango’s, De Haven, Club Nautique en Vooges. De meeste zijn familiebedrijven. 

Op twee kilometer ten zuiden van het dorp begint het naaktstrand. Hier bevinden zich nog vijf paviljoens.

Aan de grens met de gemeente Noordwijk, is tussen strandpaal 70 en 73 in 2019 een drie kilometer lang strandreservaat geopend met de naam Noordvoort. Het is gelegen ter hoogte van het Natura 2000 gebied Amsterdamse Waterleidingduinen. Bezoekers worden hier met een wandelpad over de zeereep geleid.

Winkelen in Zandvoort

De leukste winkels binnen handbereik, u vind ze in het Centrum van Zandvoort. Een mooie combinatie zon, strand, zee en shoppen. Zandvoort heeft het allemaal! Heerlijke terrassen aan het Kerkplein, de Haltestraat, de Kerkstraat en natuurlijk bij een van de vele strandpaviljoens. In het centrum vind u de leukste winkels op gebied van Lifestyle, mode en kleding, kinderkleding winkels, schoenen winkels en nog heel veel meer.

Alle winkels liggen binnen handbereik, verdwalen kan dus echt niet! Winkelen in Zandvoort doe je niet alleen overdag, want in de zomer gelden er langere openingstijden. Lekker uiteten in één van de vele restaurants in het dorp of op het strand en daarna nog even lekker shoppen.

Circuit Zandvoort

Onlosmakelijk verbonden met Zandvoort is Circuit Zandvoort. Een legendarisch en internationaal geroemd circuit met een historie die ruim 70 jaar teruggaat. Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats die tienduizenden fans in vervoering brengen. Naast diverse spectaculaire nationale autosportevenementen kent de kalender ook internationale hoogtepunten als de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen, de Masters of Formula 3 en vanaf 2020 strijkt ook de Formule 1 neer op Circuit Zandvoort.

Wie Zandvoort zegt, zegt meteen strand en racen. Een badplaats met een eigen circuit. Dat is eigenlijk best uniek. Vanaf het strand steekt u de boulevard over en u staat op het asfalt. Zonnebrandolie en motorolie. Het is een perfecte combinatie.

Uitgaansleven in Zandvoort

Naast de vele strandpaviljoens die Zandvoort rijk is treft u in het centrum van Zandvoort ook een diversiteit aan uitgaansmogelijkheden. Van bruine kroegen tot clubs en disco’s! De Chin Chin is een gezellige discotheek voor voornamelijk de jongere doelgroep. de Chin Chin is zeven dagen per week geopent.

Yanks Indian Club werd 30 jaar geleden geboren in Zandvoort. Afkomstig uit een koffiehuis op het Dorsplein 2, breidde het al snel uit naar de omliggende gebieden! Deze geweldige coffeeshop staat bekend om zijn hoogwaardige recreatieve en medische producten en voorgerolde gewrichten, en het gekwalificeerde personeel is altijd beschikbaar voor elke vorm van hulp of diepgaande informatie. 

Laurel & Hardy is een café waar gezelligheid voorop staat. In 1999 geopend aan de Haltestraat midden in het mooie Zandvoort. Er is altijd wel wat te beleven. Is het geen kaasavond op de maandag, dan is het wel een gezellig borreluurtje in de middag of dansen in de avond.

Aan het einde van het pitsgebouw van Circuit Zandvoort ligt de Mickey’s Bar, een gezellig en sfeervol racecafé. Een plek van voelbare historische betekenis, maar dan met een actuele twist.