Tourist Information Netherlands

Waterland is een gemeente in de provincie North-Holland. De gemeente Waterland is op 1 januari 1991 ontstaan door samenvoeging van de opgeheven gemeenten Broek in Waterland, Monnickendam en Marken en delen van de vroegere gemeenten Ilpendam, Landsmeer en Katwoude. De gemeente omvat momenteel de stad Monnickendam, de dorpen: Watergang en Zuiderwoude, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Uitdam en de buurtschappen Achterdichting, Grotewerf, Het Schouw (grotendeels), Moeniswerf, Overleek, Purmer (deels), Rozewerf, Wittewerf en Zedde. In totaal is dit 1 stad, 7 dorpen en 9 buurtschappen.

De gemeente Waterland behoort tot de top dertig van de grote monumentengemeenten in Nederland, met 3 archeologische rijksmonumenten, 5 provinciale monumenten, 60 gemeentelijke monumenten, 60 gemeentelijke monumenten, en 321 rijksmonumenten.

Waterland is het gebied dat zich direct ten noorden van Amsterdam uitstrekt en waar bijna de helft van het totale oppervlakte uit water bestaat. Om deze reden wordt dit gebied ook wel de ‘achtertuin van Amsterdam’ genoemd. Er zijn dan ook nergens zoveel lage weilanden, plassen en lange sloten, slingerende dijkjes, bruggetjes, koeien, riet, boerderijen en oude dorpjes, dan hier. Voor alle weidevogels in Europa is dit een blijvend broedgebied. Wie door de regio Waterland loopt, fiets of vaart, ziet het typische landschap van Laag Holland. Om een goed beeld te krijgen van Waterland is aan te raden het gebied met een kano te verkennen. In de gemeente Waterland zijn veel voorzieningen zoals: een overdekt zwembad, een sporthal, sportscholen, tennis- en sportparken, 4 gymzalen, jachthavens en maneges.

Bezienswaardigheden in Waterland

 • Waterlandsmuseum de Speeltoren, Monnickendam 
 • Kaasboerderij en klompenmakerij De Simonehoeve, Katwoude
 • Marker Museum, Marken
 • Het DDR-museum, Monnickendam
 • Stolpkerk, Uitdam
 • Oorlogsmonument uit 1955, Monnickendam
 • The Wave, monument voor de Watersnoodramp 1916, Marken
 • Irene Hoeve ( kennis te maken met de Goudse kaas en de boeren klompen ) , Katwoude
 • Ilperveld ( Natuurgebied )
 • Paard van Marken
 • Kijkhuisje Sijtje Boe, Marken

Natuurgebeiden in Waterland

Er zijn zeer mooie natuurgebieden binnen de gemeente:

Samen met de gemeente Oostzaan ligt er het natuur- en recreatiegenied Het Twiske. Het Twiske is maar liefst 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. Daarom is het zeer in trek bij recreanten zoals vaarliefhebbers, zwemmers, duikers en windsurfers. Het ligt ten noordwesten van onze hoofdstad Amsterdam.

Het Ilperveld is een natuurgebied in de gemeente Landsmeer, en strekt zich uit tussen de dorpen Landsmeer en Den Ilp en het Noordhollandsch Kanaal bij Ilpendam en Watergang. Bijzonder is dat veel diersoorten hier hun habitat hebben.

Net buiten het mooie Monnickendam ligt Hemmeland, Dit is een recratiegebied met een jachthaven, stranden en Strandvier, wandel- en fietspaden, speel- en ligweiden. Het schiereiland ligt buitendijks en betreft grotendeels een natuurgebied.

Wandelen in Waterland

Zowel in de natuurgebieden als daarbuiten is het prachtig om te wandelen. Er zijn bijna overal zowel korte als lange wandelroutes uitgezet  waarbij de mooiste plekjes worden aangedaan. Bijna overal zijn speelgelegenheden voor kinderen waardoor ook zij van het wandelen genieten.
Verder staat in de gemeente diverse TOP ( Toeristisch Overstappunt ) zuilen. Deze informatiezuilen staan op plekken waar recreanten hun auto achter kunnen laten om vervolgens per fiets, te voet, of met een bootje het gebied te verkennen.

Evenementen in Waterland

Broek in Waterland
Koningsdag – 27 april
Feestweek – 3 t/m 11 augustus
Sinterklaas intocht – half november
Nieuwjaarsnacht – 31 december

Ilpendam
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Parckpop -18 augustus
Feestweek – 26 t/m 29 september
Nieuwjaarsnacht – 31 december

Zuiderwoude, Katwoude, Uitdam, Watergang
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Sinterklaas intocht – half november
Nieuwjaarsnacht – 31 december


Monnickendam
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Hemelvaartsdag – 18 mei
Jan Haringweekend – 7 t/m 9 juli
Sinterklaas in- en uittocht
Nieuwjaarsnacht – 31 december

Marken
Koningsdag – 27 april
Bevrijdingsdag – 5 mei
Havenfeesten – 20 juni t/m 23 juni
Sinterklaas intocht – half november
Nieuwjaarsnacht – 31 december

 

 

Toeristen Informatie Punt Waterland

Zuideinde 2
1141 VJ Monnickendam
Telefoonnummer: 0299 820 046


Havenbuurt 19c
1156 AL Marken
Telefoonnummer: 0299 602 184