Tourist Information Netherlands

Heiloo

Heiloo

Heiloo is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie North-Holland. Het ligt ten Zuiden van de stad Alkmaar. Heiloo is ontstaan op een langgerekte zandrug, die circa 2.000 jaar voor de jaartelling parallel aan de kustlijn is gevormd. Vooral jonge gezinnen uit de Randstad vinden Heiloo een plezierig dorp om te wonen. Niet alleen strategisch gezien is Heiloo een ideale woonplaats, er is ook veel te doen. Denk hierbij aan leuke evenementen als, de Kunstparade, en kanoroutes bij het Maalwater en nog veel meer. Steeds meer ontpopt Heiloo zich als een dorp waar veel activiteiten plaatsvinden, sport, muziek, theater, kunst, grote en kleine evenementen. De bewoners zijn actief en initiatiefrijk als het om het organiseren van activiteiten betreft. Hierdoor krijgt Heiloo steeds meer een toeristische functie waardoor het voor zowel bewoners als bezoekers goed toeven is. Hier heb je alles bij de hand: rust, groen, bos, fietspaden, een interessante geschiedenis, winkels, restaurants, goed wegennet, NS station en op een steenworp afstand duinen, strand en zee.

Overnachten in Heiloo

Niet ver ten westen van Heiloo beginnen de Noord-Hollandse duinen. Tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Heiloo moet u zeker eens een wandeling door het Noordhollands Duinreservaat maken. De duinen herbergen een rijke flora en fauna. In het voorjaar zingen er nachtegalen, gekraagde roodstaarten en roodborsttapuiten. In de zomer vliegen er allerlei soorten vlinders, zoals de kleine parelmoervlinder en de kommavlinder. Er zijn honderden soorten planten in het duinreservaat vastgesteld.

Bezienswaardigheden in Heiloo

Verscholen in het bos aan de zuidkant vindt u bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood bevindt zich in de buurtschap Kapel (ook wel Capel en Oesdom genoemd) ten zuiden van Heiloo. Op een heuvel bij een als geneeskrachtig beschouwde waterput, de Runxputte, was hier in 1409 een kapel gebouwd, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe ter Nood, die in korte tijd uitgroeide tot een veelbezocht bedevaartsoord. De heuvel werd later Kruipberg genoemd, omdat processies rond de kapel meestal kruipend werden gehouden. Dit Maria-bedevaartsoord wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht.

Midden in Heiloo ligt Landgoed Willibrordus. U kunt een bezoekje brengen aan de musea, het restaurant, de theeschenkerij, kwekerij en de concerten en lezingen in de Cultuurkoepel. Of een heerlijke wandeling maken in een prachtige, rustige en groene omgeving. Kortom voor iedereen is er wat te doen en te beleven. Jaarlijks vinden hier allerlei evenementen plaats, zoals Willibrordus Draait Door, Health Fest en diverse markten.

Heiloo biedt een enorm scala aan vrijetijdsbesteding, waaronder het unieke openluchtzwembad het Baafje bij recreatiegebied het Maalwater en theater de Beun. Zwembad Het Baafje is geopend vanaf eind april tot begin september.

Winkelen in Heiloo

Het dorp heeft maar liefst twee winkelharten, het Stationscentrum en het overdekte Winkelhof ’t Loo, waar het op woensdag – tijdens de weekmarkt onder de Witte Kerk – altijd een drukte van belang is. Op donderdag vindt u naast ‘t Loo een kleine biologische markt met vier kramen. U vindt in Heiloo diverse winkels van ketens, zoals bijvoorbeeld Bruna, maar ook veel lokale ondernemers, zoals Juwelier Peek in het Stationscentrum en Parfumerie Mooi in ‘t Loo. In het kleinschalige winkelcentrum het Hoekstuk kunt u terecht voor uw dagelijkse boodschappen.

Wandelen in Heiloo

Al wandelend kunt u de hele gemeente Heiloo ontdekken. Met de Kattenbergroute loopt u in 6,3 kilometer langs diverse groene parels van Heiloo. Volg de rode pijlen van Wandelnetwerk Noord-Holland en wandel via het gemeentebos en kinderboerderij ’t Beestenboetje naar Landgoed Ter Coulster.  Via de parken in de wijk Plan Oost, loopt u over Landgoed Nijenburg weer terug naar het beginpunt.

Zin in een lange wandeling? Doe dan de paarse route van 12,7 kilometer en loop door de gehele westelijke helft van Heiloo. Via het centrum loopt u naar het Heilooërbos. De wandeling vervolgt langs de recreatiegebieden de Noorderneg en de Zuiderneg. Geniet van het weidse uitzicht over de polder. Als laatste komt deze route langs Onze Lieve Vrouw ter Nood. Weer aangekomen in het centrum geniet u van een welverdiend hapje en drankje bij een van de eetgelegenheden.

Toeristen Informatie Punt Heiloo

In Heiloo vind je het VVV Informatiepunt bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus. Of het nu de musea, wandelroutes, theeschenkerij, kwekerij, begraafplaats Oase van Rust, concerten in de Cultuurkoepel, lezingen, toneelvoorstellingen of vele festiviteiten betreft, voor iedereen is er wat te doen in Heiloo.