Tourist Information Netherlands

Gooise Meren

Gooise Meren is een Nederlandse gemeente in het zuidoosten van de provincie North-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek. De naam zegt het al: Gooise Meren is een waterrijk gebied. Naast het prachtige natuurgebied Naardermeer hebben Muiden en Muiderberg een echte watersportcultuur. In de gemeente zijn 2 stranden met een goede kwaliteit zwemwater. Ook is er een sloepennetwerk.
De gemeente Gooise Meren omvat de steden Muiden en Naarden, de dorpen Bussum en Muiderberg, de buurtschappen Bikbergen (deels), Hakkelaarsbrug en Valkeveen, en het forteiland Pampus. Bij elkaar zijn dit 2 steden, 2 dorpen, 3 buurtschappen en een eiland.
Gemeente Gooise Meren is het ontdekken waard; de vier plaatsen rondom het Naardermeer zijn ieder uniek en bieden talloze recreatieve mogelijkheden voor iedereen. Het groene Bussum is veelzijdig, je vindt er veel leuke, originele winkels en je kunt er heerlijk eten en drinken in de diverse uitgaansgelegenheden. De gezellige en historische vestingstad Muiden biedt onder andere een aantal prachtige bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers. Het sfeervolle Muiderberg is ideaal voor een dagje naar buiten met jonge kinderen en biedt veel watersportmogelijkheden. Naarden is met haar bijzondere vesting uniek in z’n soort. De vele historische bezienswaardigheden zijn ook zeker het bezoeken waard.

Bezienswaardigheden in Gooise Meren

Naarden en Muiden zijn van oorsprong historische vestingstadjes. Bussum en Muiderberg waren vanouds forensenplaatsen. Een stadswandeling door de oude dorpskern is leuk en leerzaam om een keer te doen. Er zijn meerdere bezienswaardigheden die de moeite van het bekijken waard zijn. Tijdens een stadswandeling wordt daar aandacht aan besteed. De vesting in Naarden en het vestingmuseum zijn de moeite van een bezichtiging zeker waard. Dit is ook leuk om de kinderen mee naartoe te nemen. Het Muiderslot is een andere, indrukwekkende bezienswaardigheid. Alleen de schitterend aangelegde tuin is al een bezichtiging waard. Forteiland Pampus is met de veerboot of de eigen boot te bezoeken. Voor kinderen is er genoeg te beleven in de omgeving. Er is een groot indoor speelparadijs dat ze zeker aan zal trekken. Fort Werk IV in Bussum is ook een bezoek waard. In de omgeving zijn mooie fiets- en wandelroutes. Voor een culturele avond uit kunt u terecht bij theater ’t Spant of bij theater Bussum. Tevens zijn er een paar musea die aardig zijn om te bezoeken, zoals het weegschaalmuseum.

Stranden in de Gooise Meren

Zwemstrand Naarderbos

Tussen Golfbaan Naarderbos en Jachthaven Naarden ligt Zwemstrand Naarderbos:

  • Op een steenworp afstand van het strand zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden
  • Er is geen professioneel toezicht aanwezig
  • Toegang is gratis
  • Goed bereikbaar met openbaar vervoer

 

Zwemstrand Muiderburg

Aan de noordzijde van Muiderberg ligt een uitgestrekt strand:

  • Vlakbij zijn er diverse recreatie- en eetgelegenheden
  • Er is geen professioneel toezicht aanwezig
  • Toegang is gratis
  • Goed bereikbaar met openbaar vervoer

Winkelen in Gooise Meren

Koopzondagen
Winkels in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg mogen op zondagen en feestdagen geopend zijn tussen 12.00 uur tot 18.00 uur. Winkeliers bepalen zelf of ze de winkel dan open doen of sluiten. Ze zijn niet verplicht hun winkel te openen.

Koopavonden
In Naarden en Bussum is het koopavond op vrijdag tot 21.00 uur
In Muiden is het koopavond op donderdag en vrijdag tot 21.00 uur
Winkeliers bepalen zelf of ze open zijn op de koopavonden

Bussum
De vaste koopzondagen in Bussum vallen op iedere 1e zondag van de maand. In november en december zijn er extra koopzondagen voor de feestdagen.

Wandelen in Gooise Meren

In de gemeente kunt u zeer mooie wandelingen maken. Er zijn wandelroutes beschikbaar van 2 tot 12 kilometer. Loop via de wandelpaden van Bussum en Naarden naar Muiderberg en Muiden en ontdek de prachtige omgeving en bezienswaardigheden in Gooise Meren.

Fietsen in Gooise Meren

Ook op de fiets kunt u zich uitlven in de gemeente Gooise Meren. Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar. Fiets door de bossen van Natuurmonumenten, over uitgestrekte heidevelden in het Goois Natuurreservaat, langs historische molens en buitenplaatsen aan de Vecht of volg de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De grote diversiteit in natuur, afgewisseld door monumentale bouwwerken en romantische tuinen is wat Gooi & Vecht zo bijzonder maakt. Ervaar het zelf en laat u verrassen.

Toeristen Informatie Punt Gooise Meren

Het TIP is o.a gevestigd in Bussum aan het Wilhelminaplantsoen 18.