Tourist Information Netherlands

Edam-Volendam

Edam-Volendam is een gemeente in het noordoosten van de regio Waterland in de Nederlandse provincie North-Holland aan het Markermeer. Er wonen 36.190 mensen, waarvan ongeveer 21.000 in Volendam en ongeveer 7000 in Edam. De gemeente heeft een oppervlakte van 8098 ha (81 vierkante kilometer). In 1975 werd de gemeente Edam omgedoopt tot Edam-Volendam en verhuisden de gemeentewerken naar Volendam. In 1987 verhuisden ook het college van B en W en ondersteunende ambtenaren naar het nieuwe stadskantoor in Volendam.De gemeente bestaat uit de plaatsen: Beets, Edam, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen, Schardam, Volendam en Warder en een gedeelte van de polder De Purmer.  De gemeente is bereikbaar via de N247 (voormalige E10) (Amsterdam-Hoorn) en de N244 (Alkmaar-Edam). De provinciale weg N517 ligt in zijn geheel in de gemeente. In de gemeente ligt een spoorweg (Purmerend-Hoorn). Volendam natuurlijk ook al jaren bekend vanwege het toerisme, te danken aan de klederdracht die over de gehele wereld herkend wordt. De haven met de afslag vormt het levendige centrum waar vissersschepen, oude botters, pleziervaartuigen en jachten in een gemoedelijke ambiance elkaar ‘ontmoeten’. Achter de dijk ligt het oude centrum van Volendam: Het Doolhof. Kenmerkend zijn de kleine houten huisjes in nauwe straatjes. Dit typische hart van Volendam met zijn levendige haven is zeker een bezoek waard!

Overnachten in Edam-Volendam

Traditionele klederdracht, houten huizen, gerookte paling, boten en klompen. Nergens in Nederland komen zoveel oer-Hollandse tradities samen als in Volendam. Vanuit de hele wereld komen hier elke dag duizenden mensen de sfeer proeven en genieten van de gezelligheid. De gemeente bied zeer knusse accommodaties aan om te overnachten. Geheel opgetrokken in de typisch Volendamse bouwstijl ligt — direct naast het dorp — Marinapark Volendam. U verblijft er in een comfortabele geschakelde vakantiewoning met — naar keuze — zicht op het IJsselmeer. Vanuit uw woning loopt u zo de beroemde “dijk” op waar het met de vele terrasjes, souvenirwinkels en een bonte mengeling toeristen altijd een gezellige boel is. Vergeet daar ook zeker niet een foto in klederdracht te laten maken. Op het park vindt u o.a. een kleine supermarkt en een zwembad. Vanaf het park bent u met de bus binnen 20 minuten in het centrum van Amsterdam en ook de bollenvelden, kaasmarkten en molens in de directe omgeving zijn een ware attractie. Geniet van een paar dagen op en top Holland in Marinapark Volendam

Bezienswaardigheden in Edam-Volendam

Natuurlijk heeft een toeristische stadje als Edam ook leuke bezienswaardigheden, de belangrijkste bezienswaardigheden zijn; De waag, het Raadhuis, monumentale huizen in de Spuistraat en tot slot het fort bij Edam. Het Fort bij Edam, zoals het officieel heet, is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam.

Het toeristische vissersdorpje Volendam laat het typische Hollandse beeld zien. Door deze uitstraling is het dorp een enorme toeristische trekpleister geworden. Slenterend over de dijk met zicht op het Markermeer kom je langs de gezellige winkeltjes, restaurants en kroegjes.Het Markermeer is een meer in Nederland, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, waarvan het eigenlijk het zuidwestelijk compartiment vormt, door een dijk daarvan afgescheiden. Het dorp zelf is alleen al een bezienswaardigheid, de historische karakteristieke Volendamse huisjes zijn zee bezienswaardig, eveneens et uitzicht op het Markermeer.

– Visafslag Sint-Vincentius De Coöp.: Visafslag St. Vincentius werd in 1934 gebouwd met als oorspronkelijke functie: handel en kantoor. Het pand doet sinds de jaren 90 van de 20e eeuw geen dienst meer als visafslag. Het gebouw staat op een stuk buitendijks land aan de Haven. Het gebouw, gebouwd in de trant van het expressionisme, rust op betonnen balken, die op betonnen poten liggen, de bovenbouw is geheel van hout.
– Stolphoevekerk: Het Stolphoevekerkje, ook wel Stolpkerk of Hervormde Kerk, is een Hervormde kerk in het centrum van Volendam. Het pand is ongeveer vierkant en volledig uit hout opgetrokken. Het gewelfde plafond is beschilderd met de wapens van Holland, West-Friesland, Edam en Volendam. De preekstoel is zeskantig. In het doophek staat een ijzeren doopboog.
– De houten klokkenstoel is een eenvoudige klokkenstoel met een trouwklok uit 1771. gelegen aan de haven, midden in het oude centrum      van Volendam. 

Winkelen in Edam-Volendam

Edam-Volendam is behalve een gemeente vol nostalgie een heerlijke plek om te shoppen. In het centrum op en rond De Dijk van Volendam vindt u al heel veel winkels. Van kwaliteitsjuweliers tot supermarkt, van drogisterij tot decoratieshops. Van souvenirwinkels tot kledingzaak. De winkels aan de haven van Volendam zijn 7 dagen per week geopend. Een stukje verderop ligt een volledige woonboulevard met meer dan 30.000 m2 woongenot. Met de andere twee winkelcentra De Stient en Van Baarstraat is het winkelaanbod in Volendam compleet. Van alle praktische benodigdheden tot mooie, blijvende herinneringen aan uw bezoek aan Edam-Volendam.

Wandelen in Edam-Volendam

Wandelen rond Edam-Volendam is een van de beste manieren om meer van het landschap te zien, maar de juiste route vinden is niet altijd eenvoudig. Om u te helpen zijn hier de top 15 wandelingen rond Edam-Volendam – zodat u meteen op pad kunt.

Evenementen in Edam-Volendam

  • D&T loopcompetitie 10 km georganiseerd door AV Edam op 29 maart;
  • Expositie Heimwee naar Water van Christian Laret van 1 april t/m 15 mei bij de Breek;
  • Rommelmarkt Middelie op 2 april;
  • Voorjaarsconcert Zeevangsfanfare op 2 april;
  • Pieperrace, zeilwedstrijd voor de bruine vloot op 2 april en 3 april;

 

Toeristen Informatie Punt Edam-Volendam

Kantoor Edam:

Bezoekadres: Damplein 1 (Stadhuis) 1135 BK Edam
Postadres: Postbus 91, 1135 ZJ Edam
Tel 0299-315125 

Kantoor Volendam:

Bezoekadres: Zeestraat 37 (Museum) 1131 ZD Volendam
Postadres: Postbus 44, 1130 AA Volendam
Tel 0299-363747