Menu
Menu
Den Helder is de noordelijkste plaats en gemeente op het vasteland van de Nederlandse provincie North-Holland. Den Helder is een vestingstad aan zee, met een onuitwisbare en onbetwiste geschiedenis en traditie. Puur, robuust en misschien zelfs een beetje rauw. De gemeente ligt in de regio Kop van Noord-Holland of Noordkop. Ten noordwesten van de stad ligt de zandplaat Noorderhaaks, ten noorden het Marsdiep met aan de overkant het eiland Texel en ten oosten de uitgestrekte waddenplaat Balgzand. Den Helder is de thuishaven van de Koninklijke Marine en een knooppunt in de offshoreactiviteiten op het Nederlandse deel van de Noordzee. Den Helder Airport is een van de grootste offshoreluchthavens in Noordwest-Europa wat personenvervoer van en naar productieplatformen betreft. Er komen pijpleidingen aan land en er is een grote gasbehandelingsinstallatie van de NAM.
In Den-Helder kunt u prima overnachten in één van de schitterende hotels. Ook liggen er verspreid in de gemeente verschillende natuurhuisjes van waaruit u alle bezienswaardigheden kunt ontdekken. Komt u met de camper? Dan kunt u terecht op de camperplaatsen van Jachtwerf Willemsoord of op de minicamping vlakbij het strand. Op deze minicamping kunt u ook met uw tent kamperen. Er zijn 20 plaatsen geschikt voor elk kampeermiddel.
Den Helder is vooral bekend om de vele bezienswaardigheden die met de marine te maken hebben. De stad heeft een aantal 19e-eeuwse kerken en opvallende gebouwen. Een deel van Den Helder is een beschermd stadsgezicht en in de gemeente staan verscheidene gemeentelijke-, provinciale- en rijksmonumenten (in gemeente en stad).
In de stad zijn voornamelijk nautische musea te vinden. Op de voormalige rijksmarinewerf Willemsoord is het Marinemuseum te vinden. Het laat de geschiedenis van de Koninklijke Marine zien. In het water buiten het museum liggen twee museumschepen en op het land staat onderzeeboot Hr.Ms. Tonijn tentoongesteld. Hr.Ms. Tonijn (S805) was een Nederlandse onderzeeboot van de Potvisklasse. Het schip werd in het begin van de 60’er jaren van de 20ste eeuw gebouwd door Schiedamse scheepswerf Wilton-Fijenoord.Verder zijn op Willemsoord te vinden het museumlichtschip Texel en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, een museum over het Nederlandse reddingwezen op zee. Ook dit museum heeft museumschepen in het water liggen. Aan de rand van de binnenstad beheert Stichting Afgestoft het Helders Museum.
In Huisduinen ligt Fort Kijkduin, een in 1811 in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd fort waar nu een museum is met onder andere een zeeaquarium en het skelet van een potvis. Ook het Atlantikwall Centrum, een museum over de oorlogsgeschiedenis van Den Helder en het Waddengebied, is in Huisduinen te vinden. In Julianadorp bevindt zich agrarisch museum Weten en Werken.
In natuurgebied De Nollen is een museum in aanbouw naar ontwerp van Ruud van de Wint. De grote kunstwerken van cortenstaal in het duinlandschap van De Nollen waren het levenswerk van deze beeldhouwer. Verspreid over de gemeente zijn meerdere galeries te vinden. Sinds 2016 wordt jaarlijks, in de donkere wintermaanden, een lichtkunstroute georganiseerd door Citymarketing Den Helder
Den Helder en Julianadorp kennen vele wandelroutes. Wandel door het bos of een uitgestrekt duingebied, over het strand of ga mee met een wandelexcursie op het wad. Onderweg komt u een diversiteit aan vogels, planten en landschappen tegen. Bij De Helderse Vallei staan bordjes die je leiden langs de route van het Waddenwandelen. Het Waddenwandelen biedt ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijden van Werelderfgoed de Waddenzee. Ook kunt u Den Helder ontdekken door het Noordholland pad te wandelen. Vanaf de Helderse Vallei kunt u starten met een wandeling van het Wandelnetwerk Noord-Holland.
De binnenstad van Den Helder kent een verscheidenheid aan winkels. Net als in andere delen van het land is er sinds de komst van webwinkels en door faillissementen een terugloop van het aantal fysieke winkels.Onder andere winkelketens zoals de V&D, H&M, Free Record Shop, Schoenenreus en Kijkshop verdwenen uit het straatbeeld. In het winkelgebied Ravelijncenter in De Schooten zijn diverse bouwmarkten en meubelzaken te vinden. Den Helder kent drie bedrijven die het predicaat hofleverancier mogen voeren, dit zijn ijzerwarenhandel Buijtendijk, bakkerij Dunselman en ijssalon Wim Laan
Het uitgaansgebied bevond zich van oudsher in de Koningstraat, er waren kroegen, coffeeshops en een dancing. In 2019 zijn een aantal van de populairste uitgaansgelegenheden verhuisd naar Willemsoord waardoor deze voormalige rijkswerf de uitgaansfunctie van de Koningstraat heeft overgenomen.
Elke zaterdag is er in de binnenstad een markt in de Beatrixstraat. Deze markt is in de 20e eeuw meermaals verhuisd, vanuit de Molenstraat via het Bernhard- en Julianaplein naar de huidige locatie. De koopavond in de binnenstad is op donderdag en elke laatste zondag van de maand is er een koopzondag. In de zomermaanden wordt iedere dinsdag de Juttersmarkt georganiseerd in de binnenstad. Deze markt bestaat sinds 1953. Naast professionele marktlui kunnen particulieren op deze markt hun gebruikte voorwerpen verkopen.
In Nieuw-Den Helder is iedere woensdag een markt in de Marsdiepstraat en in Julianadorp is er op donderdag een markt bij winkelcentrum Dorperweerth. In De Schooten vond tot en met 2020 iedere dinsdag een markt plaats in de Baljuwstraat. Naast deze markten met kramen worden er, in de zomermaanden, meerdere rommel- en kofferbakmarkten georganiseerd.
Twee maal per uur vertrekt er een intercity vanaf Den Helder richting Amsterdam, met als eindbestemming Nijmegen. De trein vertrekt om vier minuten over half en vier minuten over elk heel uur. Tijdens de spits rijden er extra treinen met als eindbestemming Maastricht.
In Den Helder rijden er bussen van Connexxion.
Voor toeristeninformatie kunt u terecht bij Informatiecentrum Den Helder:
Willemsoord 52A
1781 AS Den Helder
T: 0223-616100
Openingstijden
Maandag t/m zaterdag 10.00 – 16.00 uur