Tourist Information Netherlands

Beverwijk

Beverwijk is ‘n stad en gemeente in de Nederlandse provincie North-Holland, in ‘t Kennemerland. Beverwijk is een stad tussen Alkmaar en Haarlem, ligt in de luwte van de duinen en onder de rook van Tata Steel. De stad is bekend door een grote oosterse- en tweedehands markt De Bazaar een Woonboulevard en wellicht ook door de aanwezigheid van het Brandwondencentrum. Dat is wat buitenstaanders over het algemeen van Beverwijk weten. Maar Beverwijk heeft ook prachtige historische buitenplaatsen en monumentale kerken. Er zijn stedelijke voorzieningen als een grote openbare bibliotheek, de Breestraat als winkelcentrum, een bioscoop met meerdere zalen, het Kennemer Theater, het Sportfondsenbad, de keuze uit een groot aanbod in sportmogelijkheden, de kinderboerderijen, de speeltuinen en een grote hoeveelheid restaurants en cafés. Tegelijkertijd bent u in Beverwijk in tien minuten buiten. De gemeente ligt midden in de Randstad, maar heeft licht en lucht: in de parken, in de Beverwijkse polders, op de overgebleven Beverwijkse akkers, in het uitgestrekte duinreservaat en natuurlijk op het strand van Wijk aan Zee. Twintig minuten op de fiets en daar is de zee.

Bezienswaardigheden in Beverwijk

  • Beverwijkse Bazaar aan de Montageweg 35: de grootste overdekte markt van Europa)met nu ook een plantenbazaar!
  • Buitenplaats Westerhout
  • Huize Akerendam aan de Velserweg 20: Akerendam is een landgoed in Beverwijk. Het landgoed is in 1636 – 1639 ontstaan toen Jan Bicker verscheidene stukken land aankocht en er een buitenplaats op liet bouwen. Huis en tuin werden in renaissancestijl aangelegd. Halverwege  de achttiende eeuw is het huis verbouwd naar de Lodewijk XV-stijl. De theekoepel aan de Velserweg is aan het begin van de negentiende      eeuw gebouwd door Johan Arnold Bloys van Treslong. In 1916 werd het huis door de familie Sluyterman van Loo bestemd voor de    huisvesting en verpleging van oude dames. Nadat de stichting in de jaren 70 naast Huis Akerendam de serviceappartementen Nieuw  Akerendam had gerealiseerd, kreeg het historische huis een representatieve en culturele functie. Na 1980 is de ommuurde moestuin  heraangelegd en werden een oranjerie, een schuur en een plantenkas gebouwd naar een ontwerp van de architect René Bosch van Drakenstein.
  • Huize Scheybeeck (thans Cultureel Centrum, waarin de VVV en de Oudheidkamer zijn ondergebracht)
  • N.H. Kerk (gotisch bouwwerk met een toren uit de 15de eeuw; met gebeeldhouwde preekstoel en een rococoorgel uit 1756)
  • Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum

Overnachten in Beverwijk

Voor de bezoekers die graag langer in Beverwijk willen vertoeven is een hotelovernachting uiteraard ideaal. Op deze manier kan men alle bezienswaardigheden in Beverwijk bezoeken. Gelukkig is Beverwijk ruim voorzien van accommodaties in elke prijsklasse.

Wandelen en fietsen in Beverwijk

Lekker een dagje uitwaaien op een mooie zonnige dag. Het dorp en de omgeving verkennen. Er zijn bewegwijzerde wandelroutes met verschillende afstanden.Wijk aan Zee ligt vast aan het Noord Hollands-duinreservaat dat met zijn 5300 ha een van de grootste natuurgebieden van Nederland is. De Duinen bieden bescherming tegen de zee, spelen een belangrijke rol bij de drinkwaterzuivering en vormen een buitengewoon waardevol natuur en recreatiegebied. PWN beheert zo’n 7300 ha duin- en natuurgebied in Noord Holland. Deze gebieden hebben een grote nationaal en internationaal erkende natuurwaarde, spelen een belangrijke rol bij de waterzuivering en herbergen een buffervoorraad drinkwater om noodsituaties op te kunnen opvangen. In deze drukbevolkte provincie vervullen ze bovendien een onmisbare recreatieve functie. Jaarlijks levert PWN 100 miljoen m3 zuiver en betrouwbaar drinkwater aan 700.000 particulieren, bedrijven en instellingen. Vanuit Wijk aan Zee starten verschillende wandel en fietsroutes door dit prachtige gebied.

Winkelen in Beverwijk

De binnenstad van Beverwijk is het koop- en belevingscentrum van de regio, waar winkelen en uitgaan bij horeca, theater of bioscoop uitstekend gecombineerd kunnen worden. Op loopafstand van het bus- en treinstation vindt u winkels in de Breestraat, de Zeestraat, Begijnenstraat, Beverhof en Nieuwstraat. Door het aanbod van grote landelijke ketens en mooie speciaalzaken in en om de historische Breestraat, heeft Beverwijk veel te bieden. Elke woensdag is er een weekmarkt in de Breestraat.

Uitgaansleven in Beverwijk

In het uitgaansleven van Beverwijk gaan veel Buitenplaats Akerendam Beverwijkinwoners naar Cineworld. Cineworld ligt op loopafstand van de CS en is de grootste bioscoop van Beverwijk. Door de grote van de bioscoop draaien er verschillende top films tegelijkertijd. Naast de bioscoop trekken veel jongeren het centrum van Beverwijk in. Hier zijn verschillende kroegen te vinden waar gezellig een drankje gedaan kan worden. Als u low budget op vakantie wilt gaan dan is in de Meerstraat het Eurocafé te vinden. Dit is een gezellige Amsterdamse kroeg waar alles voor één euro weggaat. U kunt hier dus lekker een biertje drinken voor slechts één euro. Met het uitgaansleven van Beverwijk zit het dus wel goed voor zowel jongeren als gezinnen. Dit maakt Beverwijk een gezellige stad met veel mogelijkheden om er gewoon een lekker dagje tussenuit te gaan.

Bereikbaarheid Beverwijk

Met de A22 langszij is Beverwijk per auto zeer goed te bereiken. Of u nu uit de richting van Haarlem of Alkmaar komt, via de afslag Beverwijk rijd u linea recta naar Beverwijk Winkelstad. Rondom de winkelstad zijn ruimschoots parkeergelegenheden aanwezig. In en rond het centrum is betaald parkeren ingevoerd op tijden dat de winkels open zijn. Dit is gedaan om het centrum goed bereikbaar te houden voor bezoekers en bewoners. Dat geldt ook rond de Beverwijkse Bazaar tijdens haar openingsdagen. In de blauwe zones rond het centrum moet u gebruikmaken van een parkeerschijf. Daarmee mag u maximaal 2 uur parkeren maar rond het Kennemertheater maximaal 1 uur. Gratis parkeren vlakbij het centrum kan op het parkeerterrein Wijckerpoort achter bioscoop Cineworld.

Ook per trein en bus is Beverwijk Winkelstad prima te bereiken. NS Station Beverwijk ligt voor zowel bus als trein op loopafstand van het centrum.

Toeristen Informatie Punt Beverwijk

TIP Beverwijk is een digitaal Toeristen Informatie Punt voor Beverwijk, dat verzorgd wordt door De TIP in Wijk aan Zee. De TIP is er voor de informatievoorziening aan toeristen en de promotie van het “toeristisch product” van Wijk aan Zee en Beverwijk.

Het informatiepunt is gevestigd op het adres Voorstraat 12 in Wijk aan Zee en wordt gerund door vrijwilligers. Het winkelpand wordt gedeeld met de kunstwinkel en expositieruimte van de KOP van WaZ (Kunst Ontmoetings Plek van Wijk aan Zee).Ook ondernemers kunnen bij De TIP terecht voor het ophalen van folders en andere materialen voor de eigen klanten.