Tourist Information Netherlands

Aalsmeer

Aalsmeer is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 31.927 inwoners (1 augustus 2020, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 34,40 km² (waarvan 11,71 km² water). De gemeente Aalsmeer omvat het dorp Aalsmeer dat aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder ligt, en de gehuchten / dorpen Calslagen, Kudelstaart, Oosteinde en Vrouwentroost. De gemeente maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. Een inwoner van Aalsmeer wordt een Aalsmeerder genoemd.

Overnachten in Aalsmeer

Aalsmeer bied verschillende accommodaties om te overnachten. Van appartement tot hotel, en van bed and breakfast tot camperplaats.

Bloementeelt in Aalsmeer

Aalsmeer is wereldbekend door de bloementeelt en vooral de bloemenveiling. De handel is geconcentreerd in de veiling aan de Legmeerdijk. De veiling – de grootste bloemenveiling ter wereld – is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Aalsmeer. Ook zijn er diverse bloemenexportbedrijven. Er zijn nog kwekers die zich op de bovenlanden van Aalsmeer (eilandjes in de Westeinderplassen) bezighouden met de teelt van seringen en snijbloemen.

Toerisme en recreatie in Aalsmeer

Aalsmeer grenst aan de Westeinderplassen (een derde van het Aalsmeerse gebied is water). Op de Westeinder is veel watersport en de gemeente telt vele jachthavens. Los van de watersport, vormen de plassen een waardevol natuurgebied, met opvallende rietzudden en moerasbomen. In de Westeinderplassen liggen veel eilanden en eilandjes, waar plaats is voor recreatie en tuinbouw (planten, bloemen en vruchten). Veel eilanden zijn privébezit. De Westeinderplassen zijn te bezoeken met een rondvaartboot die vertrekt vanaf het Praamplein in het centrum van het dorp. Dat de Westeinder Rondvaart meer is dan een rondvaart op de Westeinderplassen mag duidelijk zijn. Het is een beleving, een ontdekkingstocht over het water van Aalsmeer. Wil je zelf deelnemen aan een rondvaart? De vaste vaartijden van 1 mei tot 1 oktober zijn:

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 11:00 uur, 13:30 uur en 15:00 uur.
Zaterdag en zondag om 13:30 uur en 15:00 uur.

Afvaarplaats: Bij terras van het Het Tuinhuis op de Historische Tuin ( 1431 CV )

Parkeren: Praamplein met blauwe schijf, max. 2 uur.

Aan de rand van de Westeinder staat de opvallende watertoren van Aalsmeer.Deze met Art deco ornamenten gedecoreerde toren is een Rijksmonument van ruim 90 jaar. De watertoren wordt sinds januari 2012 beheerd door de Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer. Zij organiseert de talrijke open dagen. Bezoek aan de begane grond is gratis. Voor een klein bedrag mogen mensen naar boven om van het uitzicht te genieten. 

Elke tweede en vierde zondag van de maand is de watertoren in Aalsmeer geopend. (bij extra activiteiten zelfs meerdere zondagen in de maand). Tijdens de maanden juli en augustus is de watertoren alle zondagmiddagen geopend. Behalve tijdens het broedseizoen van de slechtvalken, welke boven op de toren nestelen. Dit geldt alleen voor de beklimming naar boven, de begane grond en eerste verdieping is het gehele jaar toegankelijk. Ook is het mogelijk om met groepen op afspraak de watertoren te bezoeken. U kunt hiervoor contact opnemen, het liefst mimimaal 48 uur van te voren in verband met het regelen van de benodigde vrijwilligers. Openingstijden van de watertoren tijdens de openstelling: 13.00 tot 17.00 uur 

‘s Zomers kan men de Historische Tuin Aalsmeer bezichtigen die een beeld geeft van de tuinbouw sinds de 17e eeuw: fruitteelt, boomkwekerij, aardbeienteelt, vormcultuur, seringen, buitenbloemen, perkgoed, snijbloemen en potcultuur.  In dit levend museum treft u een overzicht aan van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf circa 1700 tot ongeveer 1960. In historische volgorde vindt u de teelten van fruit, bomen en aardbeien. Vervolgens maakt u kennis met vormculturen, sierheesters, rozen, trek- heesters, buitenbloemen en perkgoed. Tenslotte ziet u hoe de teelt van snijbloemen en potplanten in bakken en kassen ooit is begonnen. Uiteraard vindt u op de Historische Tuin ook een groot aantal opstallen (bouwwerken) die de Aalsmeerse kwekers in vroeger tijden gebruikten.

Openingstijden van de Historische Tuin Aalsmeer
Vanaf april tot en met oktober

Dinsdag t/m zondag 10.00 – 16.30 uur. 

Evenementen in Aalsmeer

Zestig jaar lang vond elke eerste zaterdag van september het bloemencorso plaats. De eerste keer was in 1948, ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Juliana, de laatste keer op 1 september 2007. Omdat de belangrijkste sponsor, de bloemenveiling, zijn bijdrage stopte, besloot men deze traditie te beëindigen. Na vier jaar afwezigheid hield de nieuwe Stichting Aalsmeers Bloemencorso in september 2011 en 2012 weer een (kleinschaliger) bloemencorso. Sinds 2013 wordt jaarlijks in het derde weekend van juni een bloemenfestival georganiseerd. Dit Aalsmeer Flower Festival vond in 2017 plaats op zes locaties:

  • Belle Epoque rozenkwekerij, Oosteinderweg 489
  • Boerma Instituut International Floral Design School, Legmeerdijk 227
  • Bloemenlust – The Beach, Oosteinderweg 247
  • Historische Tuin, Praamplein (Aalsmeer-Centrum)
  • Korenmolen de Leeuw, Molenplein, aan de Zijdstraat (Aalsmeer-Centrum)
  • Watertoren en Galerie Sous-Terre, Kudelstaartseweg 16

In juni is er jaarlijks een bandjesavond in het dorpscentrum; in het eilandengebied van de Westeinderplassen in juli het theaterfestival Plaspop Aalsmeer. Op elke eerste zaterdag van september vindt een verlichte botenshow plaats, op de tweede zaterdag van september de Aalsmeerse pramenrace.

Studio’s Aalsmeer is een bekende evenementenlocatie in Aalsmeer, vlakbij luchthaven Schiphol.Ooit begonnen als veilinghuis voor bloemen, en uitgegroeid tot een nationaal monument waar Joop van den Ende later zijn televisiestudio’s huisvestte. Tegenwoordig behoort Studio’s Aalsmeer tot een van Nederlands meest unieke locaties voor evenementen, vergaderingen, televisieopnames en bedrijfsruimte.

Winkelen in Aalsmeer

Het winkelgebied in hartje Aalsmeer bevindt zich met name in de Zijdstraat en rond het Raadhuisplein. Met winkels van bekende landelijke ketens tot de lokale middenstand, zoals een groenteboer, slager en fietsenmaker. De koopavond in Aalsmeer valt op vrijdagavond. Om het winkelen in Aalsmeer af te wisselen met een hapje en/of een drankje kan je terecht bij de verschillende horecagelegenheden die verspreid zijn over het centrum. Aalsmeer is ook op horecagebied van alle markten thuis: van bruine kroeg en eetcafé tot bourgondische brasserie en chique restaurant. Openbare toiletten bevinden zich bij De Oude Veiling in de Markstraat en bij het Tuinhuis, gelegen op het terrein van de Historische Tuin aan het Praamplein. Vergeet tijdens je bezoek aan Aalsmeer niet de winkelcentra Aalsmeer Oost, Kudelstaart en de Ophelialaan. Ook hier vind je vele lokale winkeliers waar je jouw slag kunt slaan.

Bereikbaarheid Aalsmeer

Aalsmeer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Neem bus 357 vanuit Amsterdam of bus 198 vanaf Schiphol. Of neem de trein naar Station Hoofddorp en dan bus 340 naar Aalsmeer. Bij de meeste bezienswaardigheden in Aalsmeer is parkeergelegenheid aanwezig. In Aalsmeer-Centrum is een blauwe zone van toepassing en heeft u een parkeerschijf nodig. Crown Studio’s Aalsmeer beschikt over een parkeergarage (tegen betaling).

Om alle bezienswaardigheden in en nabij Aalsmeer te bekijken kunt u dit combineren met een overnachting. Voor gidsen en brochures kunt u terecht op:

Toeristen Informatie Punt Aalsmeer

Zijdstraat 12, 1431 EC Aalsmeer

tel.: 0297-324454

Maandag: gesloten

Dinsdag t/m vrijdag: 9.30 tot 18.00 uur

Zaterdag: 9.30 tot 17.00 uur