Tourist Information Netherlands

Loon op Zand

De Gemeente Loon op Zand ligt in het Hart van Brabant en bestaat uit de drie kerkdorpen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer die elk een eigen karakter hebben. Het gemeentehuis bevindt zich in Kaatsheuvel omdat deze kern de meeste inwoners telt. De gemeente Loon op Zand is onder meer bekend door het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, attractiepark De Efteling en de keukenboulevard van Mandemakers. Moderne steden als Tilburg en Eindhoven en historische interessante steden als Den Bosch en Breda zijn dichtbij.

Bezienswaardigheden in Loon op Zand

Ervaar de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid met het brede aanbod voor jong en oud. De gemeente herbergt grote trekkers zoals de EftelingExperience IslandNationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, en iconen als bijvoorbeeld Het Witte Kasteel. Maar ook vele kleinere recreatiebedrijven zoals een oesterzwammenkwekerij, diverse maneges, horecagelegenheden, hotels, Oorlogsmuseum Loon op Zand, B&B’s, mini-campings en groepsaccommodaties en kennen een actief verenigingsleven. Zo zijn er in alle drie de kernen sportaccommodaties en sportverenigingen.

Wandelen en fietsen in Loon op Zand

In Loon op Zand kunt u prachtige wandelingen maken. Een van de mooiste wandelroute’s start bij wandelknooppunt 21 bij Natuurpoort van Loon in Loon op Zand. U volgt het pad richting Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en volgt de markeringen naar wandelknooppunt 22. U wandelt langs bos en wei en passeert het terrein van Vakantieboerderij de Mussenberg. Na het Land van Cleef voert de wandelroute verder steeds door het gevarieerde bos, heide en stuifzandlandschap van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Ten slotte eindigt U weer bij Natuurpoort van Loon.

Door en om het gebied liggen wandel- en fietspaden, daar waar vroeger wegen door het gebied liepen. Waar die routes het duingebied ingaan, ligt een aantal uitspanningen zoals De Roestelberg in het noorden en Bosch en Duin in het zuiden. De geasfalteerde paden zijn soms zo druk dat men in file moet lopen en fietsen, vooral tussen Café De Rustende Jager bij Biezenmortel en ‘De Drie Linden’ in Giersbergen. Met de komst van een bewegwijzerd wandelknooppuntennetwerk, in april 2009, kan er gewandeld worden op de eerder weinig gebruikte onverharde en kleine paden in het gebied. In het gebied zijn ook routes uitgezet voor gehandicapten, paarden, aangespannen wagens en mountainbikes. Tot begin jaren 90 was het noordoostelijk deel in gebruik als militair oefenterrein; dit deel is wat minder toegankelijk voor toerisme. In de Loonse en Drunense Duinen liggen 2 mountainbikeroutes die ook aan elkaar gereden kunnen worden.

De zwarte route:
Een mooie route van 26 kilometer met uitdagende en zware stukken. Gelukkig kan je de meeste zware stukken ook links laten liggen waardoor de route ook geschikt is voor minder ervaren rijders. Deze route is eenrichting en wordt linksom gereden

Groene route:
De groene route is een lus van 16 kilometer. Deze ligt op vlakker terrein waardoor dit de “beginnersroute” genoemd wordt. Voor de ervaren fietser is deze uitbreiding natuurlijk prachtig om aan de zwarte route te plakken en kilometers te maken! Deze route is eenrichting en wordt rechtsom gereden.

Let op:
Op zowel de zwarte als de groene route is een MTB-vergunning verplicht vanuit Natuurmonumenten, deze is hier verkrijgbaar. 

Natuurgebieden in Loon op Zand

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een schitterend natuurgebied van maar liefst 3500 hectare groot.Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.
Het gehele park omvat meer dan 3500 ha. Daarvan is ongeveer 465 ha stuifzand. Het gebied wordt dan ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd.

Winkelen in Loon op Zand

In het compacte centrum van Kaatsheuvel zijn maar liefst 85 winkels en zaken gevestigd. Het goed bereikbare centrum biedt een leuk aanbod waar je je over zal verbazen! Vanzelfsprekend is er een ruime keuze voor je dagelijkse boodschappen met supermarkten van de bekende ketens. Dit wordt afgewisseld met een gevarieerd aanbod aan kledingwinkels, cadeaushops, drogisterijen, speciaalzaken en shops met huishoudelijke artikelen. Allemaal prima toegankelijk met ruime parkeerplaatsen, waar je gewoon nog onbeperkt gratis kan parkeren!

Toeristen Informatie Punt Loon op Zand

In de Primera in Kaatsheuvel is het Toeristisch Informatiepunt Kaatsheuvel (TIP) gevestigd. U kunt hier terecht voor allerlei informatie en leuke tips voor tijdens uw verblijf in de Langstraat (tuin van Brabant). Natuurlijk vind je hier ook folders en diverse fiets- en wandelkaarten.

openingstijden
Elke maandag
08.30 – 18.00 uur
Elke dinsdag
08.30 – 18.00 uur
Elke woensdag
08.30 – 18.00 uur
Elke donderdag
08.30 – 18.00 uur
Elke vrijdag
08.30 – 18.00 uur
Elke zaterdag
09.00 – 17.00 uur
Elke zondag
gesloten