Tourist Information Netherlands

Heusden

Heusden is een gerestaureerde vestingstad in de Nederlandse gemeente Heusden, gelegen aan de Maas en de Bergsche Maas in de provincien Noord-brabant. Een vestingstad of vestingplaats is een met vestingwerken versterkte stad of nederzetting met als doel het controleren van strategische punten.Een versterkte stad is niet per definitie ook een vestingstad. Er wordt pas van een vestingstad gesproken als de stad in kwestie het beschermen van strategische belangrijke locaties, zoals een grens of een samenkomst van belangrijke land- of waterwegen, tot doel heeft. In 1968 is begonnen met het in oude stijl restaureren van de vestingstad Heusden. Dit grootscheepse restauratieproject liep veertig jaar. Heusden is de hoofdstad van het Land van Heusden. Dichtstbijzijnde steden zijn Waalwijk ten zuidwesten van Heusden en ‘s-Hertogenbosch in het oosten. Heusden draagt de bijnamen ‘Galeriestad’, ‘Vestingstad’ en ‘Maasstad’. De vestingwerken vormen met hun vele waterpartijen een biotoop voor waterleven. De vestingwerken zijn toegankelijk. In de omgeving van Heusden zijn wandelingen uitgezet die ook het stadje aandoen.

Wandelen in Heusden

Met een stadsgids op pad in Heusden Vesting op een door jouw gekozen tijdstip. Deze route voert onder meer langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, de prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden. Onderweg vertelt de gids over de roerige historie van Heusden en wordt uitleg gegeven over het strategische belang van de vestingwerken. De wandeling is een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de stad en de verhalen achter de mooie gevels. Geschikt voor families en als bedrijfsuitje. Stadswandelingen in het Engels, Duits en Frans behoren ook tot de mogelijkheden. 

De tijdsduur is minimaal 1 uur tot maximaal 1,5 uur. 

Bezienswaardigheden in Heusden

Het stadje is in zijn geheel bezienswaardig en historisch, ondanks het feit dat het zware verwoestingen heeft ondergaan op de vooravond van de bevrijding in november 1944. Vanaf 1968 werd een grootscheeps restauratieplan gestart. De binnenstad met omgeving is een beschermd stadsgezicht. Het stratenplan stamt nog uit de middeleeuwen: Een hoofdstraat (Waterpoort-Hoogstraat-Botermarkt-Breestraat) en twee daaraan evenwijdig lopende straten: De Putterstraat en de Ridderstraat-Vismarkt-Stadshaven. Deze worden verbonden door een aantal dwarsstraten.

    • Resten van het Kasteel Heusden, in 1987 opnieuw opgemetseld, doch op een wijze die tegenwoordig als minder verantwoord wordt beschouwd.
    • Grote of Sint-Catharinakerk, de centrale protestantse kerk in gotische stijl,
    • Sint-Catharinakerk, de katholieke kerk uit 1950 in de stijl van de Bossche School,
    • Gereformeerde kerk aan de Gasthuisstraat 3, uit 1865 en gerenoveerd in 2000. Het gebouw is voorzien van een ingezwenkte lijstgevel.
    • Lutherse kerk, aan de Putterstraat 25, uit 1951.
    • De Drie Hoefijzers, in de Zustersteeg, vernoemd naar de voormalige brouwerij “De Drie Hoefijzers” die hier van 1810 – 1920 gevestigd was. Sedert 1482 – 1588 was hier het Sint-Catharinaconvent gevestigd. In 1637 werd de kapel ervan gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de Waalse Kerk en de Engelse Kerk, ten behoeve van huursoldaten uit de betreffende landen. Hierna werd het een Latijnse school en uiteindelijk een brouwerij. Nu zijn er woningen in gebouwd.
    • De Vismarkt, het centrale plein in Heusden, is iets hoger gelegen dan de omringende straten. Er zijn vele historische panden te vinden.
    • De Visbank is een gebouw uit 1796, bestaande uit een open galerijtje met twaalf Dorische zuilen, voorzien van twee zijvleugels. Een gevelsteen meldt: Anno Secundo Libertatis Batavae, het tweede jaar dus van de Bataafse Republiek. Heusden had overigens als eerste plaats in Nederland een Patriottisch stadsbestuur. De Visbank vormde de verbinding tussen de Vismarkt en de Haven.
    • De gietijzeren Stadspomp uit 1850 werd vervaardigd door de Haagse gieterij Prins van Oranje.
    • Drie standerdmolens, vlak bij elkaar op de noordelijke vestingwallen: Molen I, Molen II, en Molen III. Deze molens zijn gebouwd van 1971 – 1975. Voor Molen I is materiaal van een sloopmolen uit Lommel gebruikt.
    • De Wijkse poort, is de -gereconstrueerde- stadspoort met uitzicht op de jachthaven. Vroeger gaf deze toegang tot de weg naar Wijk. Na 1904 moet men daartoe via een brug de Bergsche Maas passeren. Bij deze poort bevindt zich een grenspaal
    • De Veerpoort of Waterpoort leidde vanaf de 14e eeuw naar de veerpont die de verbinding met Nederhemert verzorgde. De huidige poort is een reconstructie op basis van de nog aanwezige oorspronkelijke fundamenten.
    • De Herptse poort is een reconstructie van de plattegrond van deze poort op de oude fundamenten.
    • Het Commiezenhuis dateerde oorspronkelijk uit 1648 en was aan de zuidkant van de haven gelegen. Gedurende de Franse tijd huisden hier de commiezen (douane) die tolgelden, accijnzen en invoerrechten moesten innen. In 1904 verdween het en later werd het, in iets gewijzigde vorm, nagebouwd.
    • De Schuttersdoelen aan Putterstraat 42A-B, waar vroeger het Collegie van oude schutters van den voetboog van Sint-Joris te Heusden was gehuisvest. In 1905 werd het een patronaatsgebouw. De originele gevelsteen met Sint-Joris en de Draak werd bij een latere restauratie weer teruggeplaatst.
    • Het laatgotische Stadhuis van Heusden werd gebouwd in 1461, na de stadsbrand van 1572 opnieuw gebouwd in 1588, in 1635 vergroot en in 1876 vrijwel geheel vernieuwd. Het werd beschouwd als een van de fraaiste gotische stadhuizen van Nederland. De Duitsers bliezen de toren ervan in de nacht van 4 op 5 november 1944 op, waarbij 134 mensen omkwamen. Het stadhuis werd niet in de oude vorm herbouwd. Het nieuwe gemeentehuis is uit 1956 in de stijl van de Bossche School. Het is nu een bezoekerscentrum en bevat onder meer een maquette van Heusden en een gildekamer.
    • Het Postkantoor aan de Botermarkt 2 werd in 1893 in neogotische stijl gebouwd. Het heeft een trapgevel en een torenvormige uitbouw in vakwerk.
    • De Stadshaven kwam tot stand gedurende de aanleg van de vestingwerken na 1580. In 1904, toen de Bergsche Maas was gegraven, werd de haven gedempt, maar in de jaren 70 van de 20e eeuw werd ze weer in de oude vorm hersteld.
    • De Demer is de stadsgracht van Heusden. Ze werd aangelegd in 1384 door Graaf Albrecht van Beieren en stond in verbinding met de Maas. In de bocht ligt de Duiventoren, een restant van de middeleeuwse versterking van 1355, herbouwd in 1984.

Winkelen in Heusden

Heusden heeft een keur aan winkels die allen uniek zijn. Van oudsher is de Vesting een handelsstad wat zich nog steeds laat zien in de vele ondernemers die Heusden rijk is. Iedere zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De Brocante Markt Heusden is te vinden op het Burchtplein in het pittoreske Heusden-vesting. In deze vesting komt cultuur en gezelligheid samen.De markt is bereiken op onderstaand adres.

Burchtplein
5256 EA
Heusden

De rondvaartboten van Rederij Wolthuis

Helmond kent een verrassend aanbod aan winkels. Naast de bekende winkelketens, zorgen juist de vele ambachtelijke winkels en zelfstandige ondernemers ervoor datVanuit de Oude Haven van ‘s-Hertogenbosch vertrekken ieder weekend rondvaartboten van Rederij Wolthuis naar Heusden Vesting. De bestemming van de dagtocht Heusden is het oude vestingstadje Heusden aan de Maas. Nadat u bent opgestapt op de Zuid-Willemsvaart verlaat u de mooi gerestaureerde haven van ’s-Hertogenbosch. U vaart over de Dieze naar het dorpje Engelen waar u de sluis in zal gaan. In de sluis bij Engelen maakt u het schutten van dichtbij mee. Eenmaal op de Maas vaart u naar Bokhoven, Ammerzoden en Well. Twee uur na vertrek komt u in het fraaie Heusden aan. persoonlijke aandacht en Brabantse gezelligheid weer centraal staan. Specialisten op het gebied van o.a. mode, schoenen, parfumerie en lifestyle staan voor uw klaar met een vakkundig advies. Speciaalzaken op het gebied van fruit, groente, delicatessen en de keurslager laten uw proeven en genieten van hun passie en ambacht. Overdekt winkelen kunt u in de Elzaspassage. Helmond Centrum is goed bereikbaar, u kunt makkelijk en voordelig parkeren en ook is er genoeg ruimte voor uw fiets in een van de bewaakte fietsenstallingen.

Overnachten in Heusden

Een vakantiewoning nabij Heusden is een uitstekende basis om de talloze historische bezienswaardigheden te bezoeken. Echter wie van wat meer luxe wil genieten kan kiezen uit één van de schitterende hotels welke in Heusden zijn gelegen.

Bereikbaarheid Heusden

Heusden is bereikbaar via de N267. Heusden is per openbaar vervoer bereikbaar met buslijn 135 van Arriva die rijdt van ’s-Hertogenbosch naar Wijk en Aalburg. De Landelijke Fietsroute 12: de Maas en Vestingroute passeert Heusden (samen met LF 7) ten oosten bij het veer over de Bergse Maas.

Toeristen Informatie Punt Heusden

Het Toeristisch Informatie Punt in Heusden is gevestigd in het voormalige stadhuis van Heusden. Het gebouw is nu in gebruik als bezoekerscentrum. Hier worden wisselende exposities gehouden en aan de balie vind je toeristische routes en kaarten en informatie over de regio. De prachtige maquette van de vestingstad is één van de pronkstukken van de blijvende collectie. Gastvrouwen- en heren vertellen je graag wat Heusden te bieden heeft. Ook boek je hier je stadswandeling onder leiding van gids.  

Openingstijden november t/m maart: maandag gesloten, dinsdag t/m zondag 12.00u – 16.00 u.