Tourist Information Netherlands

Eindhoven

Eindhoven is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland, en in het zuidoosten van de provincie North-Brabant en telt twee treinstations. Het is naar inwonertal al sinds 1961 de vijfde gemeente van Nederland.Eindhoven fungeert als het centrum van technologie in het zuiden van Nederland. Van al het geld dat in Nederland besteed wordt aan ontwikkeling en onderzoek gaat een derde naar Eindhoven en omgeving. Eindhoven heeft een eigen luchthaven, Vliegbasis Eindhoven, die tevens wordt gebruikt voor civiele luchtvaart als Eindhoven Airport.

Overnachten in Eindhoven

Eindhoven heeft veel te bieden. Als u meerdere bezienswaardigheden wilt bekijken is het aan te raden om een hotel in de stad te boeken. Alhoewel Eindhoven zelf weining vakantiehuizen aanbied is er wel een ruim aanbod aan appartementen en B&B. U heeft dan een goede uitvalbasis vanwaaruit u dagtochten kunt maken. De stad zelf heeft minder kampeervoorzieningen maar net buiten Eindhoven zijn er genoeg campings waar u perfect gepositioneerd zit om ook het buitengebied te verkennen. Komt u met de camper? De gemeente Eindhoven heeft 10 camperplaatsen beschikbaar op de P&R Meerhoven gelegen aan de Sliffertsestraat 304.

 

Bezienswaardigheden in Eindhoven

 • Sint-Catharinakerk gelegen aan het Catharinaplein 1
 • Genneper Watermolen. De molen ligt aan de Genneperweg, langs de Dommel in het stadsdeel Gestel van de gemeente Eindhoven.
 • Philips Museum. Deze is te vinden op de plek waar Gerard Philips in 1891 de eerste gloeilampen maakte. 
 • PSV Museum: alle PSV fans kunnen hier hun hart ophalen
 • De Blob: te vinden vlakbij het centraal station
 • De Evoluon: prachtig gebouw uit 1950, waar u tevens iets kan eten en drinken
 • Heuvel Galerie
 • Strijp S: een wijk en voormalig bedrijventerrein in het stadsdeel Strijp. Strijp-S profileert zich als culturele hart van Eindhoven. 

Winkelen in Eindhoven

Voor een dagje shoppen bent u in Eindhoven aan het goede adres. Vooral in het centrum in de binnenstad concentreren zich de winkels. Het winkelgebied in het centrum beslaat de volgende delen:

 • De Demer, Rechtestraat, Vrijstraat, Hermanus Boexstraat, Hooghuisstraat, Nieuwstraat en de pleinen 18 Septemberplein, Catharinaplein en Markt maken deel uit van het kernwinkelgebied, daar waar de grotere winkelketens zich vooral gevestigd hebben.
 • Grote overdekte winkelcentra in de binnenstad zijn de Heuvel (voorheen Heuvel Galerie) direct naast de Markt en het in 2005 heropende winkelcentrum Piazza aan het 18 Septemberplein.
 • Een recenter winkelgebied in het centrum is Rond de Admirant met de Nieuwe Emmasingel. Hier staat de Blob, een futuristisch gebouw aan de kop van het 18 Septemberplein.
 • De Bergen is een buurt direct naast het bovengenoemde kernwinkelgebied. Hier zijn vooral antiek- en speciaalzaken te vinden. Dit gebied is vanuit het kernwinkelgebied te bereiken via de Vrijstraat of Hooghuisstraat.

Buiten het centrum is in het stadsdeel Woensel Noord het Winkelcentrum Woensel te vinden. Met 160 winkels is dit gebied het grootste wijk-winkelcentrum buiten de Randstad. Veel multiculturele winkels zijn te vinden op de Kruisstraat en de Woenselse Markt.

Evenementen in Eindhoven

Elk jaar vinden er diverse evenementen plaats in Eindhoven, bijvoorbeeld in augustus Park Hilaria. In het najaar zijn er onder meer de Lichtjesroute rond 18 september (Bevrijdingsdag van Eindhoven), in oktober wordt jaarlijks de Dutch Design Week georganiseerd en in november vindt het internationale lichtfestival GLOW plaats in Eindhoven. In de winter verandert Eindhoven in Eindhoven Winterstad. Op sportgebied is de Marathon Eindhoven een van de grootste evenementen. De gemeente Eindhoven heeft een apart budget voor evenementen. Veel evenementen in Eindhoven worden opgezet door stichting City Dynamiek Eindhoven. City Dynamiek Eindhoven is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en vertegenwoordigers van private partijen, zoals onder meer horeca en detailhandel. In 2014 werd de Roze Zaterdag in Eindhoven gehouden.

Eindhoven Airport

De Vliegbasis Eindhoven of Eindhoven Airport  ligt aan de westkant van Eindhoven, tussen Best en Veldhoven. Van oorsprong is het een civiel vliegveld dat na de Tweede Wereldoorlog als vliegbasis is overgegaan naar de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegveld wordt deels door de burgerluchtvaart gebruikt; de luchtmacht verzorgt echter alle basisdiensten als verkeersleiding, meteo, brandweer, geneeskundige dienst etc. Met 6,2 miljoen passagiers in 2018 is Eindhoven Airport, qua reizigers, het grootste regionale vliegveld in Nederland.  De luchthaven heeft als doel te groeien tot iets minder dan 43 duizend vliegbewegingen en 5,5 miljoen reizigers in 2020. Eindhoven Airport vormt dan ook één van de belangrijkste uitvalsbases voor het luchtverkeer van Nederland. Gekeken naar het aantal passagiers is vliegveld Eindhoven het tweede vliegveld van Nederland, gelegen tussen Amsterdam Schiphol Airport en Rotterdam Airport in. Er wordt van ‘s ochtends heel vroeg tot laat in de avond gevlogen vanaf Eindhoven Airport. Het is dan ook handig om met de auto naar het vliegveld te gaan. Echter is parkeren bij elke luchthaven een heikel puntje. Daarom hebben wij alle parkeeraanbieders gebundeld en kunt u deze zelf vergelijken. Parkeren Eindhoven Airport maakt het u op deze manier gemakkelijk.

Bereikbaarheid Eindhoven

Eindhoven heeft twee treinstations. Eindhoven Centraal Station ligt op 5 minuten lopen van de binnenstad. Station Strijp-S ligt aan de rand van Strijp-S, waar industrieel erfgoed is omgetoverd tot inspirerende werkplekken, leuke winkels en gezellige horeca. In Eindhoven zijn er 2 Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijnen (HOV) en tientallen busverbindingen die je van, naar en door de stad brengen. Uiteraard staan er ook genoeg taxi’s klaar om je van A naar B te brengen.

Komt u met de auto? Aan de rand van het centrum en net in het centrum van Eindhoven bevinden zich meerdere parkeerpleinen en parkeergarages. Deze zijn allemaal betaald. Ook in de meeste wijken in de buurt van het centrum moet je betaald parkeren. Op alle parkeerplekken in Eindhoven* gelden de volgende betaaltijden: maandag t/m zondag 09.00 – 21.00u, tenzij anders aangegeven. De betaaltijden gelden ook op feestdagen. Wie zijn auto wil parkeren in Eindhoven kan zijn auto kwijt op P+R terrein Meerhoven aan de rand van de stad en van hieruit met het openbaar vervoer naar het centrum reizen.

Toeristen Informatie Punt Eindhoven

In het voorjaar van 2020 is het nieuwe toeristische informatiepunt in de hal van het Centraal Station geopend. U vindt Tourist Information Eindhoven in de stationshal, tegenover de Jumbo City. Met de vibes bestickering en een grote rode pijl voor de deur helemaal in Eindhoven stijl.

Zeven dagen per week kunnen reizigers en bezoekers zich hier laten informeren en inspireren over de stad Eindhoven. Enthousiaste medewerkers geven informatie over wat er in de stad te doen, te zien en te beleven is. Daarnaast zijn er folders over musea, tours en evenementen beschikbaar net als fietskaarten, wandelroutes en kleine souvenirs. De locatie is tevens het vertrekpunt voor wekelijkse stadswandelingen. Ook groepen kunnen hier terecht voor een typische Eindhovense citytour.