Tourist Information Netherlands

Beek

Beek is een dorp in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Beek is een verstedelijkt dorp en vertoont zowel dorpse kenmerken (smalle straatjes met oude boerderijen) als stedelijke kenmerken (drukke verkeerswegen en hoogbouw). De plaats wordt omringd door zowel landelijk gebied als door stedelijk gebied en sterk industrieel gebied. Aan de noordzijde van de plaats ligt Geleen met het chemiecomplex Chemelot, aan de oostzijde het Heuvelland, aan de zuidzijde de luchthaven Maastricht Aachen Airport (plaatselijk beter bekend als Vliegveld Beek) en aan de westzijde de gemeente Stein, met haar gelijknamige hoofdplaats. Beek staat internationaal bekend vanwege zijn eigen luchthaven. Het is een villadorp met een uitgebreid winkelcentrum. Molens, kastelen en hoeves typeren het geheel.

Bezienswaardigheden in Beek

 • De neoromaanse Sint-Martinuskerk van 1888 en vergroot in 1909-’10.
 • Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille, aan Onze-Lieve-Vrouweplein 1, van 1962, gesloopt in 2012.
 • Elders in Beek bevindt zich het zogenaamde Leopoldskerkje, een protestantse kerk die in 1835-’37, toen Limburg deel uitmaakte van België, op kosten van de Belgische overheid werd gebouwd. De kerk heeft een 18e-eeuws orgel.
 • De Hervormde Pastorie, aan Burgemeester Janssenstraat 2, is van 1723 en heeft een trapgevel met spekbanden. Bevat een schouw in Lodewijk XV-stijl.
 • Aan de voorzijde van de Hervormde Pastorie staat een monument dat herinnert aan de Jodenvervolging en de synagoge welke omstreeks 1990 gesloopt werd. Voor de Joodse geschiedenis van Beek, zie Joodse begraafplaats (Beek).
 • De Vroenhof, aan Oude Pastorie 25, oude hoeve van 1781.
 • Monument voor de gedeporteerde zigeuners.
 • Karmelietessenklooster, aan Carmelstraat 23, van 1938, ontworpen door Stefan Dings. De zusters vertrokken in 2007 naar Maastricht.
 • Pand Brugstraat 4, was schepenbank van 1793-1800 en daarna raadhuis tot 1887.
 • Kapel van de Wonderdadige Medaille, nabij De Coenelaan 6, van 1955, ontworpen door Jean Huysmans, een paviljoenachtig gebouw in beton en glas.

Winkelen in Beek

Emmen heeft veel eigen voorzieningen. Naast het dorpscentrum ligt op het bedrijventerrein ten noorden van de plaats het overdekte winkelcentrum Makado, waar grootschalige detailhandel is gevestigd. Het cirkelvormige complex telt ongeveer 60 winkels en is daarmee het grootste winkelcentrum van Zuid-Limburg. In de volksmond wordt het winkelcentrum ook wel als Miro aangeduid. Onderscheidend, verrassend, creatief, sfeervol, boordevol variatie en met een ongekend aanbod. Dat is winkelen in Beek. Puur en onbezorgd genieten. Inmiddels al voor bijna drie miljoen consumenten per jaar. Lekker flaneren langs de vele speciaalzaken en heerlijk genieten op een van de terrasjes in het centrum van Beek. En uiteraard overal gratis parkeren.

Overnachten in Beek

Rondom Beek liggen enkele interessante natuurgebieden, waarin u vanuit een vakantiewoning mooie wandelingen kunt maken. In het dorpje Beek zijn nog diverse oude woonhuizen en boerderijen te zien. Ook kunt u, tijdens een verblijf in in Beek, een kijkje nemen bij villa Hennekens, bij de oude pastorie of bij één van de oude kerken in Beek.

Wandelen in Beek

Het Beekse netwerk van wandelroutes kent vier routes met verschillende kleuren paaltjes. Het gaat om de:

 1. Kelmonderbosroute (startpunt Hotel Fabilo, Maastrichterlaan 15)
 2. Genhoutroute (startpunt Aan de Meule, Schimmerterweg 17)
 3. Spaubeekroute (startpunt Cafetaria ‘t Centrum, Bongerd 1a in Spaubeek)
 4. Vrouwenbosroute (startpunt Sportlandgoed, De Haamen 1)

 

Het Ommetje Genhout is een 7 km lange wandelroute om Genhout. In deze wandelroute is de vroegere grens tussen de Spaanse en de Staatse Nederlanden zichtbaar gemaakt met grenspalen.
Verder kent Beek een rolstoeltoegankelijke route, het zogenaamde Vivantes Ommetje . Deze start bij het zorgcentrum Vivantes en loopt door landgoed Genbroek.

Het Levensloopje is een wandeling die onderdeel uitmaakt van het project ‘Gedenkparken’. Het vormt de verbinding tussen de twee deelprojecten Levensbomenbos en de oude begraafplaats Sint Martinus.

Door Beek lopen ook diverse lange afstandswandelpaden:

 • Santiago de Compostella
 • Pieterpad
 • Pelgrimspad

Uitgaansleven in Beek

In het uitgaansleven is altijd wel iets te beleven. Een absolute tophit voor de jeugd is Mondial. Een discotheek met internationale uitstraling. Met ruimte voor zo’n 1200 bezoekers, wervelende dance party’s en optredens van vermaarde deejays. Maar uitgaan in Beek is natuurlijk meer. De mogelijkheden om gezellig te stappen, lekker een hapje te eten, of uitgebreid te dineren met zakenrelaties zijn als een fraai gekleurd palet. Met restaurant aan de Meule bijvoorbeeld of Bistro le Bergerie. En de vele bruine cafés en ouderwetse, maar eeuwig jonge dorpscafés maken het palet compleet.

Toeristen Informatie Punt Beek

Contact
Markt 63, Beek
0900-555 9798 (€1 p.g.)
 
Openingstijden      

Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur.
Zaterdag: 08.30-17.00 uur.

Diensten
Informatieverstrekking:
Toeristische boeken, kaarten en gidsen
Limburgse souvenirs en streekproducten
Geschenkbonnen, Toegangskaarten