Menu
Menu
Het Veenkoloniaal Museum is een cultuurhistorisch museum in Veendam. Het museum is gericht op het thema veen en veenkoloniën en oude industrieën.
In het zeevaart gedeelte staat men stil bij de bloeiperiode van de Veenkoloniale Zeevaart. Deze vond rond midden 19e eeuw plaats. Een van de belangrijkste eindbestemmingen was richting de Oostzee en Riga. Om deze reden heeft het museum een zaal speciaal ingericht in het thema Riga: de Rigazaal. Het museum bezit een grote collectie oostzeelepels, riganap en toejassen.
In het gedeelte dat zich richt op de landbouwindustrie ligt het accent op de met de veenkoloniën verbonden industrie als (stro)karton- en aardappelmeelfabrieken. Ook wordt er stilgestaan bij de nieuwste ontwikkelingen.
Het museum organiseert jaarlijks verschillende tentoonstellingen.
Adres:
Museumplein 5, 9641 AD Veendam
(ingang: cultuurcentrum vanBeresteyn)
Openingstijden: Dinsdag t/ vrijdag 10:00 – 17:00. Zaterdag t/m maandag 13:00 – 17:00
Telefoon: 0598 364224
Veendam
Veendam is een gemeente in de provincie Groningen. Hun ontstaan in 1647 danken ze aan de ontginningen van de uitgestrekte veengebieden. Het gebied werd door een dubbel kanalenstelsel ontsloten, die onderling verbonden waren door dwarskanalen.
Veendam ligt in de Veenkoloniën en is ook door turfopgravingen ontstaan, de plaats heeft dan ook voor een deel de typerende vorm van een Veenkoloniaal lintdorp.
Hoewel Veendam is gestart als kerkdorpje is het inmiddels uitgegroeid tot een rijk en variërend dorp met verschillende voorzieningen:
Toeristen Informatie Punt Veendam
Museumplein 5a
9641 AD Veendam
Wat een buitengewoon prettig museum, in een schitterend gebouw. Het museum biedt een bijzonder en verrassend overzicht de geschiedenis van de turfindustrie in de veenkoloniën en andere aspecten van het economisch leven in deze streek. Het is een genoegen om op je gemak door dit mooie historische gebouw te lopen. Ook de ontvangst is heel vriendelijk.
Wanneer je zoals wij voor het eerst de provincie Groningen bezoekt, dan is dit museum een prachtige plek om kennis te maken met een stukje geschiedenis dat vrijwel niemand buiten Groningen kent, het belang van de Groninger zeevaart in met name de negentiende eeuw. De expositie over vrouwen in de scheepvaart was interessant en de tentoonstelling van de kunstenaar Dioni ten Busschen heel boeiend! (Objecten gemaakt met turf ) Verder is het iets waar je doorheen wandelt en af en toe even stilstaat. Kinderen worden leuk meegenomen door het museum met een speurtocht en kunnen zich onder andere verkleden en lekker spelen in een oude kruidenierswinkel.
De hele collectie is ondergebracht in een mooi gebouw en het geheel is erg overzichtelijk en geeft een goed beeld van de geschiedenis van de streek.