Tourist Information Netherlands

Veendam

Veendam is een gemeente in Noord-Nederland in de provincie Groningen. De gemeente Veendam omvat ook de volgende plaatsen: Bareveld, Borgercompagnie (deels), Kibbelgaarn, Korte Akkers, Numero Dertien, Ommelanderwijk, Tripscompagnie (deels), Veendam, Westerdiepsterdallen, Wildervank, Wildervanksterdallen, Zuidwending. Veendam is dé Parkstad van de provincie Groningen, met veel groen, mooie waterpartijen en leuke activiteiten is er voor iedereen iets te beleven.

Bezienswaardigheden in Veendam

In Veendam kunt u nog mooie gebouwen bewonderen, het Veenkoloniaal Museum aan het Museumplein is gevestigd in een mooi monumentaal gebouw. In het Veenkoloniaal museum vertellen verschillende tentoonstellingen het verhaal van de regio van Aletta Jacobs en Anthony Winkler Prins. Veendam speelde een belangrijke rol bij de ontginning van het veen en het vervoer van turf. Verder is er achter het hertenkamp nog een school gevestigd in een monumentaal gebouw, de wijk bij het hertenkamp zijn nog vele oude mooie villa´s te vinden welke vroeger aan de rivier de Oude AE zijn gebouwd. Ten zuiden van het centrum aan het Bocht Oosterdiep zijn nog meer mooie gebouwen te vinden en heeft de omgeving een gezellige sfeer door de jachthaven en de oude witte bruggetjes.

In het inpandige filmhuis zijn regelmatig kwaliteitsfilms te zien. Vlakbij Veendam kan er gegolfd worden op de 18-holes golfbaan De Compagnie. Smulpapen kunnen hun hart ophalen in de diverse bijzondere restaurants, verspreid over de gemeente. In het theehuis de Kainstobbe is een high tea een hele belevenis, in de verbouwde boerderij van de eigenaren. Vanaf het nieuwe station van Veendam kunt u een ritje maken door de streek met de stoomtrein van de S.T.A.R.

Aan de westrand van Veendam, op loopafstand van het centrum, ligt het uitgestrekte recreatiegebied Borgerswold van 450 ha. De typische witgeschilderde ophaalbruggetjes zorgen voor een bijzondere sfeer in dit parkachtige landschap. Het gebied beschikt over verscheidene voorzieningen voor zowel jong als oud, waaronder een waterskikabelbaan, maneges en fraai aangelegde 18 holes golfbaan. Voor kinderen zijn er speelweiden, een kinderboerderij en waterplezier bij de zwemstranden. Bezoekers die van water houden komen zeker aan hun trekken!

Overnachten in Veendam

Veendam is een prima uitvalbasis om de omgeving te verkennen. In de nabije omgeving kunt u terecht in prachtige natuurhuisjes. Tijdens een verblijf in een natuurhuisje kunt wandelen door het Julianapark, het Borgerswold en de Oude Ae. Al deze natuurgebieden bieden een afwisseling van stukjes bos, vijvers, sloten, rietlanden en natuurlijke graslanden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote diversiteit aan planten en dieren in het gebied voorkomt. 

Kampeert u liever in een boomgaard, een achtertuin of bij iemand op het weiland? Maakt u graag een praatje met uw host? Dan vindt u hier een overzicht van de beste Campspaces rondom Veendam.

Wilt u graag dicht bij de bezienswaardigheden in Veendam overnachten? Hotel Parkzicht ligt in het centrum van Veendam op korte afstand van diverse bezienswaardigheden en musea. 

Winkelen in Veendam

In dit levendige centrum vindt u een uitgebreid aanbod van winkels en gezellige eetgelegenheden. En zodra de zon zich laat zien kunt u genieten op één van de vele terrassen die het centrum van Veendam rijk is. Naast een levendig centrum mag Veendam, door zijn grote aanbod van modezaken, zich dé modestad van de regio noemen. Laat u zich ook verleiden tot het proeven van streekproducten en sluit de avond af met muziek of theater. Ook zijn er gezellige uitgaansgelegenheden waar jong en oud terecht kunnen.

Elke maandag is er van 13:00 tot 17:00 weekmarkt op het Museumplein en op donderdag op het Raadhuisplein. Op de donderdagavond (behalve in Sorghvliet) is er koopavond en op vrijdagavond is er in Sorghvliet koopavond. In Veendam heeft u diverse mogelijkheden om overdekt te winkelen:

– Winkelcentrum Autorama, Beneden Oosterdiep 165, 9645 LN Veendam
– Winkelcentrum Winkler Prins Passage, Winkler Prins Passage, Veendam

Bereikbaarheid Veendam:

Met de trein
Het centrum van Veendam ligt op ca. 500 meter vanaf het streinstation aan de Parallelweg, 9641KG Veendam. Het station beschikt daarnaast over OV-fietsen.

Met de auto
In en rondom het centrum van Veendam zijn diverse parkeermogelijkheden. Deze parkplaatsen zijn gemarkeerd in bovenstaande kaart. Op sommige perkeerplaatsen is een ‘blauwe zone’ van toepassing. In deze zone is het gebruik van een parkeerschijf verplicht.

Met de bus
Ook op 500 meter afstand van het centrum ligt het bustation. Met buurtbus 510 kunt u tot in het centrum van Veendam reizen. U wordt afgezet bij de halte “Veenlust passage”. Klik hier voor meer informatie over alle aankomst- en vetrektijden op het station.

Toeristen Informatie Punt Veendam

Het TIP is gevetigd in het Veenkoloniaal Museum Veendam aan het Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam

In het folderrek, naast de ingang vanBeresteyn, vindt u onder andere folders met fietsroutes, wandelroutes, informatie over de regio en wat er zoal te doen is in de provincie Groningen. Loopt u gerust eens binnen of als u een vraag hebt, wij helpen u graag.

Het Toeristen Informatie Punt is dagelijks geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur en tijdens de zomervakantie, vanaf 1 juli tot 26 augustus, maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 uur tot 16.30 uur.