Tourist Information Netherlands

Tiel

Tiel is een hanzestad en gemeente in de provincie Gelderland en behoort tot de 10 oudste steden van Nederland. Tiel was ver voor de Hanze, rond het jaar 1000 al een zeer belangrijke handelsstad.  Het is vooral een fruitstad en veel staat dan ook in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse Fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt. Tiel is uitgegroeid tot het centrum van het Rivierenland. Veel mensen uit de regio maken gebruik van de voorzieningen die Tiel te bieden heeft zoals winkels, scholen, ziekenhuis Rivierenland, schouwburg en filmtheater Agnietenhof en cultuurgebouw Zinder.

Bezienswaardigheden in Tiel

 • Waterpoort uit 1647
 • Sint-Maartenskerk
 • Sint-Dominicuskerk
 • Gerechtsgebouw
 • Ambtmanshuis
 • Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis
 • Flipje & Streekmuseum
 • Vismarkt
 • Sint Hyacinthuskapel
 •  

Overnachten in Tiel

Tiel bied verschillende mogelijkheden om te overnachten. Tiel heeft zelfs vier Camperplaatsen op de Waalkade op loopafstand van het centrum. De plaatsen zijn niet gratis en niet beschikbaar tijdens evenementen. De afstand tot het voetveer Tiel-Wamel is slechts 50 meter. Adres: Waalkade Tiel, Telefoonnummer: 0344-637111. Naast camperplaatsen heeft Tiel genoeg overige mogelijkheden om te overnachten.

Winkelen in Tiel

Winkelen in Tiel is niet alleen erg gezellig, maar ook voordelig. Met een FlipPas worden punten gespaard bij de deelnemende winkeliers en deze kunnen daar ook weer besteed worden. In het voetgangersgebied rondom de Waterstraat, Voorstad en Weerstraat bevinden zich de meeste winkels. Behalve de landelijk bekende winkelketens heeft Tiel nog verscheidene oude familiebedrijven, zoals stijlmodehuis Blijdesteijn, bakkerij van Ooijen en kookwinkel Oostendorp.

Op het Plein en de Varkensmarkt is de weekmarkt op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur en op maandag van 12:00 tot 17:00 uur. Bij winkelcentrum Passewaaij is de warenmarkt op vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur.

De binnenstad is goed bereikbaar en wordt omgeven door diverse grote parkeerterreinen.

Evenementen in Tiel

 • Jaarlijks werden in het tweede weekend van september de landelijk bekende evenementen Appelpop en het Fruitcorso gehouden. Met een bezoekersaantal van ruim 300.000 was dit, op de Nijmeegse Vierdaagse na, het grootste evenement van Gelderland. Vanaf 2014 zijn de twee evenementen gesplitst: Appelpop blijft in het tweede weekend, het fruitcorso vindt plaats in het derde weekend van september.
 • Andere jaarlijks terugkerende muzikale evenementen zijn Jazzy Tiel in oktober, House of Fame in mei en Woodstock aan de Waal in juni. Woodstock aan de Waal is gebaseerd op het Amerikaanse Woodstock Festival van 1969. Er spelen daarom vooral coverbands van bands uit de jaren zestig. Ook zijn er optredens van dichters en kunstenaars in de flowerpower-stijl. Al in 1970 had Tiel zijn eigen Woodstock, met het tweedaagse Betuws Muziekfestival. Er traden veel bekende artiesten op, zoals The Kinks, Cat Stevens, Golden Earring, Arthur Brown, Black Sabbath en de Tielse psychedelische band De Dream.
 • Van 1980 tot 1995 vond het na-Tourcriterium Profronde van Tiel plaats. De wielerronde kon jaarlijks rekenen op een goed deelnemersveld en stond in het peloton zeer goed aangeschreven. Van 2011 tot 2017 werd dit evenement opnieuw jaarlijks gehouden, in 2013 voor het eerst met een internationaal damescriterium. In 2014 was Tiel gaststad voor de Holland Ladies Tour.
 • Sinds 2015 wordt met Pinksteren in de gemeentehaven het meerdaags evenement Tiel Maritiem gehouden. Verschillende soorten schepen staan deze dagen centraal.
 • Begin juli is de culturele markt Tiel Toont, met shows en optredens die rouleren door de stad.
 • Op 28 juni 2008 heeft Tiel Roze Zaterdag georganiseerd. De Roze zaterdag is bedoeld om de integratie van homo’s en lesbiennes te bevorderen. Het evenement trok een kleine 40.000 bezoekers.
 • In juli 2013 werd op de Waalkade een driftevenement gehouden.

Wandelen in Tiel

Er zijn veel mooie en boeiende wandelingen door Tiel: een compacte stadswandeling door de historische binnenstad van Tiel, een afwisselende route deels door het buitengebied van de stad, een boeiende beeldenroute, een flitsende Flipstriproute of een stevige struinwandeling door de uiterwaarden. Keuze genoeg! Een wandeling door de binnenstad van Tiel is méér dan de moeite waard. De stadswandeling Tiel geeft u een redelijk goed beeld van de omgeving. De route is ongeveer 3 km lang.  De wandeling gaat langs de volgende locaties:

1. Start Tourist Info Zinder
2. Kantongerecht
3. Joods Monument
4. Traditie van de Tielse kermiskoek
5. Gotisch Huis
6. Stadswal
7. Waterpoort
8. Flipje- en Streekmuseum Tiel
9. Het Plein
10. Visafslag
11. Waterpomp
12. Standbeeld van Flipje
13. Winkelpromenade
14. Oliemolenwal
15. Het Vogeleiland
16. Het Kalverbos
17. Sint Dominicuskerk
18. Ambtmanshuis
19. Stadstuin Zocher (ontworpen door tuinarchitect K.G. Zocher)
20. Oud Burgermannen en vrouwenhuis
21. Sint Caeciliakapel
22. Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof
23. Burgerweeshuis
24. Sint Maartenskerk

Betuwe

Tiel is gelegen in de Betuwe. De Betuwe is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal in het zuiden en de Nederrijn en de Lek in het noorden. De westelijke grens valt samen met de grens tussen de provincie Gelderland en de provincies Utrecht en South-Holland. Belangrijke en enigszins bekende Betuwse plaatsen zijn Tiel, Culemborg, Huissen, Elst en Geldermalsen. De Hanzestad Tiel heeft de belangrijkste regiofunctie binnen het samenwerkingsverband Regio Rivierenland die door de Betuwe loopt. De Betuwe is vooral bekend van de fleurige fruitgaarden en is dan ook zeker een bezoekje waard. Boomgaarden met peren, appels en kersen wisselen elkaar af. Vooral in het voorjaar, wanneer de bloesem aan de boom zit, is het mooi om een dagje naar de fruitgaarden te gaan. Het is dan prachtig wandelen en fietsen in de Betuwe. In het najaar ziet u de ‘plukkers’ in actie, die dan het rijpe fruit aan het plukken zijn. Maar de Betuwe heeft meer dan fruitboomgaarden alleen. Ingeklemd tussen Waal, Nederrijn en Lek en doorsneden door de mooie Linge staat dit gebied in het teken van rivieren: griendbossen, een afwisseling van natte en droge gronden, uiterwaarden met nieuwe natuur en weidse vergezichten over traag stromend water. Een perfecte omgeving om te fietsen of één van de vele wandelroutes te lopen.

Toeristen Informatie Punt Tiel

Bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) kunt u informatie verkrijgen over de vele activiteiten en bezienswaardigheden in Tiel. Ook kunt u er terecht voor de vele fiets- en wandelroutes die mogelijk zijn. Het informatiepunt is te bezoeken op onderstaand adres. U bent van harte welkom.

Cultuurgebouw Zinder
Rechtbankstraat 1
4001 JR Tiel