Tourist Information Netherlands

Ermelo is een gemeente in de provincie Gelderland. De gemeente telt 27.516 inwoners (31 januari 2023) en heeft een oppervlakte van 87,38 km² (waarvan 1,72 km² water). Hoofdplaats van de gemeente Ermelo is het gelijknamige Ermelo. De gemeente heeft een dorps karakter en ligt in een zeer mooie natuurlijke omgeving, met de Veluwerandmeren aan de westkant en bossen, weilanden en heidevelden aan de andere zijden. Ermelo heeft zelfs een eigen strand! Strand Horst is één van de beste surflocaties van Nederland, en is gelegen aan de Gelderse kant van het Wolderwijd, ter hoogte van de buurtschap Horst. Strand Horst heeft alle denkbare voorzieningen voor de veeleisende watersporter. De jachthaven heeft ca. 500 ligplaatsen en vele voorzieningen zoals o.a.: privéstrand met speeltoestellen en picknicktafels, watersportwinkel, brandstofstation, havenkantoor en werkloods.

De gemeente Ermelo omvat naast de gelijknamige hoofdplaats alleen nog buurtschappen zijnde De Beek, Drie, Horst en Telgt, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, en Tonsel (deels). Dit zijn in totaal 9 buurtschappen.

Bezienswaardigheden in Ermelo

 • Museumboerderij Mariahoeve
  In het buitengebied tussen Putten en Ermelo ligt de Mariahoeve uit 1907. Een fraaie woonboerderij met verschillende historische bijgebouwen. Het museum geeft een inkijkje in het vroegere boerenleven van voor de mechanisatie.
 • Bierbrouwerij Burg
  In de Burg Brouwerij worden verschillende bieren gebrouwen, waaronder vier vaste bieren. Bekijk het middels een rondleiding.
 • Kasteel Staverden
  De historie van Staverden, de kleinste stad van Nederland, gaat terug naar de 13e eeuw toen stadsrechten werden verleend door Reinoud I van Gelre.
 • Schaapskooi
  De Ermelose schaapskooi is prachtig gelegen op de grens van bos en heide. Bij de schaapskooi vind je ook een mooie natuurlijke speeltuin en kun je terecht voor een versnapering. Vanaf de schaapskooi kun je verschillende wandelroutes lopen, zoals langs het pittoreske restaurant Boshuis Drie. Langs de schaapskooi loopt ook een mooie mountainbikeroute.
 • Museum het Pakhuis
  In het centrum van Ermelo vind je Museum het Pakhuis. Het museum is gevestigd in de oude molen en heeft wisselende exposities. Veelal vertellen die verhalen over (het verleden van) Ermelo, maar ook de wolf heeft al de revue gepasseerd in het Pakhuis.
 • Boerderij Pret
  Even buiten het dorp vind je de speeltuin Boerderij Pret. De speeltuin bestaat uit een binnenspeeltuin en een zeer ruim opgezette buitenspeeltuin met een groot springkussen, kabelbaan en een maisdoolhof.

Overnachten in Ermelo

In Ermelo kan men overnachten op Camping en Bungalowpark de Haeghehorst. Toeristen kunnen hier terecht voor een Kampeerplek of overnachten in de huuraccommodaties. Gasten die liever de rust op zoeken hebben een ruime keuze aan natuurhuisjes

Winkelen in Ermelo

Het winkelaanbod is ruim en veelzijdig en bestaat uit veel speciaalzaken en landelijke ketens. De meeste winkels zijn te vinden in of nabij de Stationsstraat. Er zijn in Ermelo een aantal pleinen. Het Molenaarsplein is het toeristisch hart met Molen de Koe, Museum het Pakhuis en de TIP. Het Raadhuisplein is het plein dat ligt voor het Gemeentehuis, in de zomer kunnen kinderen heerlijk spelen bij de fonteinen en rondom ook allerlei winkels en restaurants. Het Pauwenplein is gelegen in het centrum van Ermelo met de entree tot winkelcentrum De Enk en diverse restaurants.

In Ermelo is het elke dinsdagmorgen weekmarkt op het Raadhuisplein. Verschillende kraampjes met veel soorten koopwaar maken het tot een gezellig geheel.

Wandelen in Ermelo

De natuur rond Ermelo is prachtig. De variëteit van de gebieden is enorm. Zo wandel  je de ene dag door een heidegebied, sta je de volgende dag aan een meer, fiets je dan weer door de bossen of zit je te picknicken in een stuifzandgebied. Op de Veluwe kom je tijdens het wandelen genoeg wilde dieren tegen. Het zwijn, het edelhert, de ree, en vogels zoals de zwarte specht en de ijsvogel zijn veel geziene gasten in de omgeving.

Uitgaansleven in Ermelo
 
– Café De Molenaer
– Café De Schout van Ermel
– Café De Vos Ermelo
– Eetcafé Toppers Ermelo
– Grand Café Peacock
– Oma’s Café
– Bar Dok 48 Ermelo
 
 
Toeristen Informatie Punt Ermelo
Stationsstraat 20
3851 NH Ermelo